A korai zsenge zöldborsóból készült a késői tavasz legjobb pesztója

A jóidő apró, zsenge és zöld sztárja, a magyar konyha elengedhetetlen alapanyaga, a nosztalgikus nyári fejtegetések alanya. Reméljük, mindenki rájött, hogy melyik hüvelyesről van szó: igen, a zöldborsóról! Fogtuk az idei első friss termést, és nem megszokott módon pesztót készítettünk belőle. Bár az ötlet elsőre merésznek tűnhet, mégis muszáj lesz kipróbálnod otthon.

A pesztó az olasz konyha alapeleme, amivel könnyedén felturbózhatunk szinte bármilyen ételt, kedvünk szerint. Az első pár házi pesztó elkészítése után át is lendülhetünk a megszokott alap, vagyis a bazsalikom-fenyőmag kombináción (na nem mintha azzal bármi probléma lenne), hogy változatosabb ízélményeket próbáljunk ki. A bazsalikomon kívül megannyi zsenge levélke alkalmas arra, hogy pesztó készüljön belőle. A rukkola, a petrezselyem, a medvehagyma, a spenót, de még a reteklevél is csak arra vár, hogy összekrémesítsük, és valami ínycsiklandóan frisset alkossunk belőle.

Így készült Fanni zöldborsópesztója:

Pesztó valami zöldből, de nem levélből

Az imént felsorolt alapanyagok mindegyikének a levelét használjuk fel a pesztóhoz, azonban nem kell megijednünk maguktól a zöldségektől sem. A spárga, a cukkini, a brokkoli és a fodros kel egyaránt alkalmas erre a célra. Mindegy milyen, a lényeg, hogy zöld legyen alapon, mi most a hüvelyes zöldborsót csíptük nyakon, hogy keresztezzük az olasz gasztronómiával. Érdemes friss borsót használni a recepthez, hiszen az ad igazán üde zamatot a pesztónak. Ha mégis a fagyasztottat választjuk, futtassuk meg egy kevés vajon, hogy ne legyen kellemetlen utóíze a fagyos tartósítás miatt.

További csodás pestóinkból:

Mi kerüljön mellé?

Az emlegetett fenyőmag szuper kiegészítője a hozzávalóknak, de válogathatunk kicsit pénztárcabarátabb megoldásokból is. A pisztácia, a kesudió, a mandula, a tökmag, a mogyoró, sőt akár a dió, egyszóval minden mag megfelelő textúrát ad a házi pesztónknak.

A zöldborsó mellé pisztácia, friss bazsalikom és menta került, az igazán zöldellő és frissítő végeredmény érdekében. A további elhagyhatatlan hozzávalók közé tartozik az olívaolaj, a parmezán, a citromlé, és természetesen a só, a bors és a fokhagyma.

Zöldborsópesztós szendvicsek - Recept a képre kattintva nyílik!

Mivel fogyasszuk a házi zöldborsópesztónkat?

A pesztó hagyományos és elterjedt felhasználási módja szorosan összeforrt a tésztaételekkel. A borsó szintén megállja a helyét egy gyors "pea pesto pasta" fogásként, mi azonban azt valljuk, hogy jobban mutat szendvicskrémként, esetleg mártogatósként. Kiegészíthetjük ricottával, mozzarellával, prosciuttoval, uborkával és retekkel. Szárnyasok mellé, a húsok töltelékeként vagy a tejszínes szósz kiegészítőjeként egyaránt tartalmas fogás.

'Zsenge zöldborsópesztó' - a teljes receptet küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, videó és recept: Kristyán Fanni

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket is készítsd el:

Címlapról ajánljuk

További cikkek