Paleolit – az őskori trend

Az őskori embereknek fel kellett fedezniük környezetük kincseit - azokat az alapanyagokat és technikákat, amikkel táplálékhoz juthattak.

Egyszerű fokhagymás sült oldalas recept

Miután az ősember megismerte a tüzet, fokozatosan kitanulta a főzést és sütést, sőt, a húsok konzerválására szolgáló füstölést is.

Gyűjtögetett, és felhasznált mindent, amit ehetőnek vélt. A tűz felfedezése előtt főleg magvakat, gombákat, gyökereket és bogyókat fogyasztott, később tojások után kutatott, sokszor kisebb rágcsálókat, például hörcsögöket és mókusokatis elejtett, de a bogarak és a rovarok is a menü részét képezték.

Manapság ezt az étrendet nevezzük paleotáplálkozásnak/étrendnek/diétának. Kezdjük az elején - ha még nem ismered a paleo táplálkozást, de kíváncsi vagy rá, esetleg ki is próbálnád, most bemutatjuk neked a kőkorszaki étrendet!

Manapság az egyik legfelkapottabb táplálkozási mód, és tulajdonképpen egyfajta visszatérés a régmúltba - apaleolit diéta vagy táplálkozás az őshonos növényekhez és a vadászó-gyűjtögető életmód étkezéséhez közelít.

Nem kell megijedni, ez nem azt jelenti, hogy ismét szőrökbe öltözve próbáljuk meg nyílvesszővel elejteni a szomszéd disznóját, csupán el kell hagynunk néhány, a mezőgazdasági forradalom hatására elterjedt és kikísérletezett élelmiszer fogyasztását.

Bodon Judit dietetikus tippje:

Szakemberként személy szerint nem vagyok a paleo étrend híve, sem támogatója. Mint más divatdiétáknak, újszerű életmód-irányzatoknak, ennek is megvannak az előnyös elemei és a szerintem felesleges korlátai. Az étrend leírásában a szénhidrátok korlátozása az irányadó, de a paleót választóknak is fontos tisztában lenniük azzal, hogy az étrend alapjául szolgáló zöldségek és gyümölcsök jellemző tápanyaga is a szénhidrát. Valóban előnyös lehet az egészségünk szempontjából az egyszerű szénhidrátok arányának csökkentése, ez azonban a mai kiegyensúlyozott táplálkozási ajánlásoknak is egyik fő eleme, nem a paleo nóvuma.

A paleolit táplálkozás lényege

  • Az ember genetikailag úgy alkalmazkodott, hogy azt egye, amit már az őskorban, pontosabban a kőkorban is megtalált vagy elejtett.

  • Mivel a gabonafélék és a tejtermékek csupán az utóbbi tízezer évben váltak az ember táplálékává, ezeket nem tudjuk rendesen megemészteni.

  • A túl nagy szénhidrátterheléscivilizációs betegségeink fő okozója.

Hogy mit lehet enni, és mit kell elhagyni?

Kerülni kell minden gabonafélét, burgonyát, kukoricát, cukrot, magas szénhidráttartalmú élelmiszert és a hüvelyeseket is. Ez utóbbiak például lektint tartalmaznak, ami mérgező, áteresztővé teszi a bélfalat, és az így átjutó emésztetlen fehérjék autoimmun folyamatokat és idegrendszeri problémákat idézhetnek elő. Nyugodtan és nagy mennyiségben lehet viszont húsokat, zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani.

A tej és a tejtermékek nem ajánlottak, de egyes iskolák szerint a keményebb sajtok beleférnek a paleolit táplálkozásba. A tejjel szemben az érv annyi, hogy az emlős állatok csak születésük után, a szoptatás időszakában fogyasztanak tejet, később szervezetük nem igényli, sőt sokszor nem is tudja megfelelően feldolgozni azt - a szakemberek kutatásai alapján ugyanez a helyzet az emberrel is. A zsíroktól viszont nem kell félni, hiszen nem ezek okozzák az érelmeszesedést.

Ha lisztre van szükség, akkor inkább zab- vagy rizslisztet javasolnak, mert abban nincs glutén. És persze azért paleolit módra is lehet ám süteményeket készíteni, ha édességre vágyunk!

Bodon Judit dietetikus tippje:

Pozitívumként jelentkezik a paleolit táplálkozásra áttérők esetében, hogy pusztán azzal, hogy elkezdenek odafigyelni arra, mit esznek, már javul a közérzetük, az egészségi állapotuk. Ez a tendencia viszont ugyanúgy megfigyelhető azokban az esetekben is, ha egy nem paleo-étrenden élő egyén kezd tudatosan táplálkozni. Fontos tisztában lenni azzal is, hogy önmagában a paleo nem preventív hatású egyes krónikus betegségek kialakulásában, hiszen ha az energia-egyensúlyunkban többlet keletkezik vagy nem megfelelőek a tápanyagarányok, a napi étkezési ritmus, akkor ezen étrend mellett is fennmaradhat, kialakulhat a túlsúly és más krónikus betegségek. A paleo-étrend mellett sem érdemes elfelejtkezni a napi rendszeres mozgásról, a megfelelő energia- és folyadékbevitelről. Ha a paleolit fogyókúra megkezdésekor már valamely krónikus betegséggel élünk, mindenképpen kérjük ki kezelőorvosunk véleményét.

Dán paleolit - könyv 80 recepttel

Van, aki kedveli és esküszik erre az étrendre, van, aki élből elutasítja, de semmiképp sem árt, ha legalább egyszer kipróbáljuk, mit is ettek őseink. Ha szívesen letesztelnétek, vagy csak szeretnétek kicsit többet megtudni a paleo-ról, ajánljuk ezt a nemrégiben megjelent könyvet, íme:

Dán paleolit - Scolar kiadó

Már a borító is magáért beszél, hiszen egy ereje teljében lévő fiatal, izmos férfi áll a képen, kezében egy káposztával és egy méretes combbal. Ő Thomas Rode Andersen, a szerző, illetve a Kong Hans Kaelder étterem konyhafőnöke és Dánia sztárszakácsa, aki ugyancsak megreformálta az imént említett éttermet. Vallja, hogy a paleolit étkezés gyökeresen megváltoztatja és javítja az életminőséget.

A könyvből kiderül, mi az az álomalak és a kicsattanó energia. A benne szereplő 80 recept mind-mind az őskori tradícióra épül, vagyis azokra az alapanyagokra, melyekre génjeinknek eredetileg szükségük van. Ezek legfőképp a húsok, halak, zöldségek, gyümölcsök, bogyók, magvak és tojások, amelyek nem csak ízlelőbimbóinkat, hanem a gyomrot, és nem utolsó sorban a testet is megörvendeztetik. Vagyis végeredményben szuper egészségesek és természetesek. Az ételek emellett modernek, ínycsiklandóak és nagyon izgalmasak. A könyv csodaszép inspiráló fotókkal illusztrált.

Dán paleo - Scolar Kiadó

Ha nem is szánjuk rá magunkat egy teljes életmód változtatásra, egyszer-kétszer érdemes elkészíteni ezeket az ételeket, hiszen okozhatnak némi meglepetést mindannyiunk számára!

A könyvért köszönet a Scolar Kiadónak!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Vendégváró falatok karácsonyra

Talán már ki is küldtük az első meghívásokat a családnak, barátoknak, meg is van a kiválasztott nap, most már csak egy dolog kell: vendégváró falatok karácsonyra. Az alábbi listából válogathatunk sósat, édeset, amit csak szeretnénk.