Az örök dilemma: adjunk, vagy ne adjunk borravalót, amikor elvitelre kérünk ételt?

A borravalóadás állandó vita tárgya. Különösen nagy a dilemma akkor, ha befutunk egy étterembe, ahol csak elvitelre kérünk ételt. Kell ilyenkor jattot adni?

A minap belefutottam egy angol cikkbe, ami a borravalóadás örök dilemmáját feszegeti. Mikor és mennyit adjunk? Én például az étteremben általában 10%-os jattot adok. Ha nagyon meg vagyok elégedve a kiszolgálással, akkor ennél többet is szoktam, ha pedig nagyon nem tetszett a hely és a kiszolgálás, akkor egyáltalán nem adok borravalót. Szerencsére ez ritkán fordul elő. A futár is mindig kap tőlem egy kis pluszpénzt - ha nem két órát késik az étellel. De mi a helyzet, ha bemegyünk egy étterembe vagy büfébe, és elvitelre kérjük az ebédünket? Ez még nekem is nagy dilemma...

Általában ilyenkor is szoktam némi borravalót adni, de nem figyelem, hogy mennyit, körülbelül 10-50 forint közöttmozoghat az összeg. Pedig, ha jobban belegondolunk, akkor nem kapunk semmilyen plusz szolgáltatást ilyenkor.

Ha otthon főznél valamit:

Megkérdeztem a kollégákat is, szoktak-e jattot hagyni, ha elvitelre kérik az ételt. A szerkesztőség abszolút két táborra oszlott, az egyik szokott adni, de nem nézi, hogy mennyit, általában csak otthagy valamennyit, ahogy én is teszem. A másik tábor viszont nem szokott borravalót hagyni, mert szerintük ilyen esetekben nem indokolt, mivel nem kapunk többletszolgáltatást. Abban viszont egyetértett mindegyikünk, hogy ha étteremben eszünk vagy házhoz rendelünk, akkor illik adni valamennyit.

A dilemma tehát továbbra is fennáll. Nincs a kérdésre jó vagy rossz válasz, mindenki a saját belátása szerint döntheti el, akar vagy tud-e jattot adni.

{SZAVAZAS}

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?