„Jatt?” - futárok firkálnak a falra, liftre, ha nem kapnak borravalót - Tehetünk ellene?

Mennyi jattot kapjon a futár, amikor kihozza a kajánkat? Firkák lephetik el a házunkat, ha úgy döntünk, hogy nem adunk egy forintot sem.

Budapest IX. kerületében lakok, és a házunkat hétről hétre lepik el a lift- és falfirkák, amiket egy (vagy több) dühös futár hagy maga után. A szöveg általában ugyan az:„Jatt,10% jatt, vagy ne rendelj.

A firkálás egyáltalán nem új keletű probléma. Két éve a Velvet is beszámolt hasonló esetekről a belvárosi kerületekben. Úgy tűnik azóta csak fokozódik a helyzet. Egyre több házat lepnek el a firkák, és a lakóközösségek nem igazán tudnak mit kezdeni a helyzettel. Pedig a firkálás is rongálásnak számít, ami büntetendő.

A rongálás törvényi tényállása:

A Büntetőtörvénykönyv szerint aki idegen vagyontárgyat megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz, rongálást követ el. A büntetés vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztés jár, ha

a) a rongálás kisebb kárt okoz, vagyb) a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó rongálástba) falfirka elhelyezésével vagybb) bűnszövetségben követik el.

A legtöbben ugyanakkor értelmetlennek tartják, hogy feljelentést tegyenek a rendőrségen. Még egy térfigyelő rendszerrel felszerelt házban is nehéz kinyomozni, ki firkálta össze a liftet. Néhány futár egészen ravasz, és pontosan tudja, hol helyezték el a kamerákat.

Kíváncsiak voltunk, hogy mit tehetünk az ilyen esetekben, ezért kérdéseinkkel megkerestük a Budapesti Rendőr-főkapitányságot (BRFK), ahol az írták, ha valaki feljelentést tesz, akkora rendőrség azt kivizsgálja és ha indokoltnak látja, eljárást indít. Arról sajnos nem adtak tájékoztatást, hogy korábban folytattak-e le hasonló ügyben eljárást, de az esetek szaporodó számából úgy tűnik, hogy nem.

Azt fontos tisztázni, hogy nem minden futár viselkedik így. Sőt, vannak nagyon kedves és korrekt ételfutárok is. Éppen ezért kell borravalót adni, illik is. Az etikett szerint a rendelés 10%-át, de mindenki dönthet a saját belátása szerint. Ha nem tudunk jattot adni, és félünk a firkáktól, akkor érdemes lemenni a bejárathoz a megrendelt ételért.

Másik oldalon a futároknak meg kell érteniük, hogy nem minden esetben tud a vevő borravalót adni. Ha például a rendelését korábban bankkártyával fizette, akkor valószínű nincs nála apró, de az is előfordulhat, hogy épp annyi készpénze van, amennyi a rendelés ára. Van egy harmadik eset is, amikor a vásárló egyszerűen smucig, és nem szeret borravalót adni. Ilyenkor viszont nem az a megoldás, hogy telefirkálunk egy lakóházat!

{SZAVAZAS}

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek