Olcsó, gyors, egészséges: főzelék!

Régen heti rendszerességgel fogyasztottuk, ma alig kerül az asztalokra. Pedig olcsó, gyors, egészséges, könnyen emészthető, mégis laktató. A szezon pedig mindjárt itt van. Főzelékre fel!

Húsz évvel ezelőttig hetente többször az asztalra került a főzelék. Ettük hét közben, hétvégén, otthon, munkahelyen, menzán. Áprilistól szeptemberig friss, szezonális zöldségekből, télen mirelitből és krumpliból, lencséből és száraz babból. Feltétnek jöhetett hozzá fasírt, pörkölt, sült hús, virsli, főtt vagy tükörtojás. Mára valahogy kiment a divatból. Miért is? Ha gyors ételre vágyunk, félkészet veszünk, ha fogyni akarunk, a fél világon átutaztatott salátákat, ha hónap végi spórolás van, olcsó, egészségtelen termékeket. Pedig ezeket az igényeket a főzelék egymagában kielégíti. Arról nem beszélve, hogy igazi hungarikum: Magyarországon kívül szinte nem is ismerik!

5 szuper fasírt hétvégére >>

5 kedvenc sós palacsintából >>

Ha már régen nem készítettél főzeléket, ideje előásni a rég nem használt tudást! Persze nem árt korszerűsíteni, mert ha egy ilyen finom ételt készítünk, adjuk meg a módját, és ne rontsuk el holmi vastag, egészségtelen, lisztes rántással. Az igazi egészséges, olcsó főzeléknél – készüljön bármiből is – tartsuk be az alábbi aranyszabályokat:

  • A legjobb főzelék a szezon elején készül – a friss, zsenge zöldségeknek kevesebb idő kell, hogy megpuhuljanak, így több vitamin marad bennük. Nem beszélve, hogy mennyivel finomabbak!
  • Hagyjuk érvényesülni az ízeket! A klasszikus lisztes rántást vagy habarást helyettesíthetjük joghurttal vagy valamilyen növényi tejjel!
  • A legjobb, ha a főzelékeket visszasűrítjük! Az ízlés szerint fűszerezett alapból vegyük ki a zöldségek negyedét, turmixoljuk, majd keverjük vissza a főzelékhez. Az így sűrített ételt bátran fogyaszthatják liszt- és tejérzékenyek, valamint a kalóriaértékük is jóval alacsonyabb!

Így használd a római tálat! >>

  • Ne csak egyfajta zöldségből készíts főzeléket! Legyünk kreatívak, és használjunk ízben összeillő zöldségeket, amelyeket frissen szereztünk a piacról!
  • A műanyag virslik és zsíros pörköltek helyett fogyasszunk mellé roston sült csirkemellet vagy halfilét!
  • Használjunk friss fűszernövényeket! A megszokott kapor és petrezselyem mellett kísérletezzünk a korianderrel, medvehagymával, snidlinggel!
  • Készítsük el hétvégén, és vonjuk be a gyerkőcöket a készítésbe! Elronthatatlan, és ha segédkeznek a készítésben, könnyebb őket rászoktatni a rendszeres főzelékezésre!

Még több főzeléket itt találtok >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

11 süti 30 perc alatt, aminek örülhetnek kicsik, nagyok

Nem minden 30 perces süti receptje mond igazat: gyakran megbújik a leírásban az eltitkolt várakozási vagy hűtési idő, esetleg valami egyéb pluszmunkás galádság. A most következő édességek azonban nem hazudnak: tényleg mindegyik villámgyors!