A legjobb nyári lecsó, aminél semmi sem lehet magyarosabb

Aligha létezik jobb nyári étel a lecsónál, ezt a mennyei, zöldséges fogást azonban bőven lehet fokozni akárcsak annyival is, hogy minden alapanyagból a legjobbat választjuk. A következő recept bár klasszikus, minden várakozást felülmúl.

A lecsó generációk egyik kedvenc nyári étele, előbb vagy utóbb, de egyszer mindenki megszereti. Ez az ízig-vérig magyar fogás egyszerre üdítő és laktató, könnyen elkészíthető, a legfinomabb ízekhez azonban mindig érdemes a legminőségibb alapanyagokat begyűjteni.

Ugyan mindenkinek megvan a maga saját receptje, vannak azonban olyan tények, amelyek – legyen szó tojásos lecsóról, galuskával vagy rizzsel gazdagított fogásról – megkérdőjelezhetetlenek. A friss napérlelte paradicsom és paprika mellett nem mindegy, milyen fűszerpaprikával, zsiradékkal és hússal dolgozunk, ami az egész étel testét és lelkét adja. Lecsó nélkül lehet élni, csak nem érdemes.

Szerintünk hogyan érdemes elkészíteni? Mutatjuk!

Hozzávalók: 50 gramm mangalica zsír, 200 gramm mangalica szalonna, 2 nagy fej vöröshagyma, 800 gramm tv paprika, 600 gramm paradicsom, 4 evőkanál füstölt pirospaprika, só ízlés szerint, 50 gramm sűrített paradicsom, 200 gramm parasztkolbász, 10 szelet kenyér (tálaláshoz), 1 db hegyes erős paprika, 3 db kápia paprika

Az alapanyagok (Fotó: Gerzsenyi Flóra)

A szalonnát apró kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, és szintén apróra felkockázzuk. A paprikákat felkarikázzuk, a paradicsomot pedig kisebb darabokra vágjuk.
A szalonnát mangalicazsíron elkezdjük alacsony lángon pirítani, majd hozzáadjuk a hagymát, és üvegesre dinszteljük.

Az egészet megszórjuk füstölt fűszerpaprikával, és hozzákeverjük a paradicsomot és sűrített paradicsomot. Főzzük pár percig, majd mehetnek hozzá a paprikák is.

Miután a zöldségek kissé összeestek, sózzuk, majd jól megkeverjük, és lefedve, közepes lángon 20-25 percig pároljuk. Végül hozzáadjuk a szeletelt kolbászt, és hagyjuk vele még egyet rottyanni. (Ne főzzük tovább, mert elvész a kolbász íze és állaga.)

Kattints a képre a hagyományos nyári lecsó receptjéért!

Gőzölgő lecsónkat friss kenyérrel tálaljuk, vagy ízlés szerint nokedlit, rizst főzünk hozzá.

A hagyományos nyári lecsó teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept, amit érdemes elkészítened:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 hiba, amitől leragad és szakad a palacsinta

A palacsinta maga a megtestesült boldogság, kivéve persze akkor, ha nem viselkedik jól a serpenyőben, leragad, szakad, és összességében bosszúságot okoz nekünk. A mai Napi Tipp keretében a rosszalkodás mögött álló okokat vesszük majd sorra.