Növényi hulladékból napelem, ami borús napokon is működik?

Mára nyilvánvalóvá vált, hogy ha meg akarjuk állítani a klímaválságot, akkor az emberiségnek szakítania kell a fosszilis tüzelőanyagokkal, és helyettük alternatív forrásokból kell energiát nyernie. A növényi hulladékból készült AuReus ebben hozhatna áttörést.

Az utóbbi években a megújuló energiaforrások egyre nagyobb teret hódítanak, ám érthető módon még közel sem tökéletesek ezek a technológiák. A fejlesztések azonban folyamatosan zajlanak, és egyre érkeznek az áthidaló megoldások, amelyek révén végre végleg szakíthatunk az olyan környezetszennyező energiahordozókkal, mint például a szén. Ilyen áttörés lehet az AuReus nevű, növényi hulladékból készült napelem, ami még a borús napokon is működik.

Növényi hulladékból készült napelem, ami még borús napokon is működik / fotó: courtesy james dyson foundation

A napelemekkel szemben gyakran hozzák fel kritikaként, hogy mégis mire megyünk velük egy borús napon. A villamosmérnök hallgató Carvey Ehren Maigue a fejébe vette, hogy válasszal fog szolgálni erre a kérdésre, ezért elkezdte kifejleszteni a saját napelemrendszerét.

Innovatív és fenntartható találmánya, az AuReus azokat a láthatatlan UV-sugarakat hasznosítja, amelyek a felhőkön is keresztülhatolnak.

Maigue elmondása szerint az előzetes tesztek alapján az AuReus napelem az idő közel 50 százalékában képes energiát előállítani, összehasonlítva a hagyományos napelemek 15-20 százalékos teljesítményével.

Maigue egyébként elsőként kapta meg a James Dyson díjat fenntarthatósági kategóriában az általa kifejlesztett rendszerért.

Hulladékból napelem

Azt sem lehet kritikaként felhozni, hogy az AuReus gyártása környezetszennyező lenne. Ezek a napelemek duplán fenntarthatóak, ugyanis újrahasznosított növényi hulladékból készülnek. A feltaláló lumineszcens részecskéket von ki gyümölcsökből és zöldségekből – azokat a részecskéket, amelyek elnyelik a nap ultraibolya-sugarait, és látható fénnyé alakítják. Ezeknek az abszorbens részecskéknek a felhasználásával egy új típusú napelemfilm jött létre, amely képes az ultraibolya-sugarakat látható fénybe juttatni, elektromosságot generálva.

A mezőgazdasági hulladékot egyébként olyan helyi gazdáktól szerzi be, akik a klímaváltozás miatt szenvedtek el károkat. Ezzel azonban enyhíthetik a veszteségüket, hiszen az egyébként értéktelen, rothadó növények után kapnak pénzt.

Hulladékból napelem / fotó: courtesy james dyson foundation

Hogyan lehet majd használni?

Az AuReus napelemeket nem úgy kell majd használni, mint a megszokott rendszereket, tehát nem a háztetőkön gyűjtik majd a napfényt. Ehelyett, ahogy Maigue magyarázta, az AuReus elemeket az ablakokra vagy a homlokzatokra kell erősíteni, egyfajta fluoreszkáló burkolatként. Ezáltal bármilyen épület vertikális napelemfarmmá alakítható, ráadásul így a járdáról és épületekről visszaverődő UV-sugarakat is hasznosítani tudja a rendszer, maximalizálva a termelt energia mennyiségét. Maigue azonban azt nem árulta el, hogy pontosan mennyi energiát lehet nyerni a rendszerrel.

Forrásunk volt.

Címlapkép és további fotók: courtesy james dyson foundation


Még több zöld tartalom:

Címlapról ajánljuk

Tejfölös csirkereceptek

Csirkemell vagy csirkecomb egy-egy finom egytálételben, ráadásul tejföllel gazdagon elegyítve? Ugye hogy máris vágytok egy isteni, tejfölös csirkereceptre?

Nosalty

További cikkek

Ha ilyen tésztát vettél, ne edd meg, azonnal vidd vissza

A Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) arra kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosítóadatokkal megegyező tortellinit ne fogyasszák el! Az érintett termék bármelyik Spar üzletbe visszavihető, a termék teljes vételárát visszafizetik.