Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Íme 6 tipp, amivel nem csak egy hónapig tehetsz a környezetszennyezés ellen

Július 1-én kezdődik a műanyagmentes hónap, a cél pedig, hogy a következő 31 napban próbáljuk meg teljesen mellőzni az egyszer használatos műanyagokat életünkből. 

Évente több, mint 300 millió tonna műanyagot termel ki a Föld lakossága, ennek a fele olyan egyszer használatos műanyagokból áll, amelyeknek lebomlási ideje akár több száz év is lehet. A kitermelt műanyag legtöbbször a hulladéklerakóba vagy hulladékégetőbe kerül, nagy része pedig a kuka mellett végzi. 

Ezt is olvasd el! – Milyen az élet műanyagmentesen?

Az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvend a műanyagmentes hónap, mely során a kezdeményezés résztvevői egy teljes hónapon keresztül mellőzik minden olyan termék vásárlását és használatát, mely csak egyszer használható fel. 

Szívószál, kávés keverőpálca, műanyag evőeszközök és tányérok, petpalackok és poharak, elviteles poharak fedője – ezek az eszközök legtöbb esetben csak egyszer felhasználhatóak, mellőzésük viszont egyáltalán nem nehéz kihívás, derül ki mindazok számára, akik kipróbálják a műanyagmentes létet.  

Kipróbálnád az egy hónapos kihívást? Íme 6 egyszerű tipp, ami segíthet a következő hetekben: 

  • Ha vásárolni mész, vigyél magaddal olyan szatyrot, amelyet többször is felhasználhatsz. Már az is egy nagy lépés, ha egy műanyagszatyrot többször használsz fel, hiszen végtére is így sem vásárolsz újabb tasakot minden alkalommal. 
  • Egyre több helyen kapható már olyan bevásárló tasak (vászonból,hálóból vagy újrahasznosított műanyagból), amelybe a gyümölcsöket, a zöldségeket és a pékárukat is becsomagolhatod. A Spar üzletlánc néhány üzletében már 599 forintért beszerezhetjük a háromdarabos szettet, melyek jól zárhatóak, és könnyen tisztíthatóak.
  • Műanyag palackok helyett érdemes beruházni egy saját, többször is felhasználható palackra. Ha reggelente a közeli kávézóból kéred ki az elviteles feketét, szerezz be egy saját vagy visszaváltható poharat, ma már senkire nem néznek furán vagy elutasítóan, ha saját pohárba kéri a kávét. 
  • Az olyan termékekből, amik gyorsan fogynak otthon, vegyünk nagyobb kiszerelést, ezzel is csökkentve a műanyag csomagolás felhasználását. 
  • Műanyag helyett válasszunk papír vagy üvegcsomagolást! Jó példa erre a flakonos szószok vagy a savanyúság vásárlása, melyet sok helyen nem csak befőttes üvegben, de műanyag dobozokban árulnak. 
  • Az országban egyre több helyen nyílik olyan csomagolásmentes bolt, ahol gyorsan és kényelmesen megvásárolhatunk mindent, amely egy átlagos háztartásban szükséges lehet. Ezekre a helyekre vihetjük saját dobozainkat és edényeinket is, amelyekbe könnyen kimérik nekünk a kívánt mennyiséget. Ezekről az üzletekről ittitt és itt írtunk korábban.

Ez persze csak néhány olyan gyors tipp, amelynek segítségével elindulhatsz a műanyagmentes élet útján. A kezdeményezés nem csak abban segít, hogy kevesebb műanyagot használjunk fel, hanem akár étkezési szokásainkra is hatással lehet, így ugyanis kétszer meggondoljuk, megvesszük-e azt a tábla csokit vagy azt a zacskó csipszet, melynek csomagolásával utána tényleg semmit nem tudunk kezdeni, mint a kukába dobni. 

A műanyagmentes július legfőbb célja, hogy rájöjjünk, műanyag nélkül könnyebb élni, mint gondolnánk. A kezdeményezéshez csatlakozók saját Facebook oldalukon akár profilképüket is kicserélhetik a műanyagmentes július nevében.

EZ IS ÉRDEKELHET: 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!