Ahogy zserbó és bejgli nélkül nincs karácsony, úgy a húsvéti ünnepkör sem telhet el anélkül, hogy gyönyörűre fonott kelt tésztát szolgálnánk fel a sonka, torma és tojás mellé. Sokan mégis lemondanak a kalácstésztáról vagy annak házi elkészítéséről, leginkább attól tartva, hogy a végeredmény nem lesz olyan esztétikus, ahogy azt szeretnék. Az alábbi receptek így leginkább nekik szólnak, de tulajdonképpen azoknak a házi szakácsoknak is, akik az idei ünnepre más formában sütnék ki a kalácstésztát.
Egyszerű formakalács
Fonás nélkül úgy adhatunk a legkönnyebben formát, alakot a kelt tésztánknak, ha bezárjuk egy sütőedénybe. Ebben nem nyúlik majd szét sütés közben, hanem szép magas marad, ami könnyen szeletelhető végeredményhez vezet.
Inkább a kenyérre hasonlít a formában sütött kalács, azonban érdemes kicsit máshogy bánni a tésztával, hogy a belső állag foszlós, puha és könnyed maradjon.
Ehhez a megkelt gombócunkat egyszerűen nyújtsuk ki, majd csavarjuk fel – az egész tekercs legyen olyan hosszú, mint a formánk – és ekképp süssük készre. A formát érdemes kivajazni, esetleg sütőpapírral kibélelni, a tészta tetejét pedig jobb, ha alaposan megkenjük tojással, hogy a végeredmény szép, aranybarna legyen.
Kis kalácsok muffinformában
Persze nemcsak kenyér-, hanem muffinformában is megtehetjük a fentieket: ehhez a tésztát apró gombócokká kell formáznunk, majd az edény kivajazott mélyedéseiben elhelyeznünk és kisütnünk.
Számoljunk azzal, hogy a tészta jelentősen nő majd, mind a másodkelesztés, mind a sütés során: az adagokat ezért ne tervezzük túl nagyra, különben a kalácsok összesülnek a formában.
Kalácsbagel reggelire, uzsonnára
Formázhatunk egyszerű bagelt is a tésztából, ha azt egy hosszú, nagyjából kétujjnyi vastagságú kígyóvá sodorjuk. Ebből kisebb rudakat hozhatunk létre, amelyeket vagy szimplán, vagy duplafonással körökké tekerhetünk.
Az így kapott, belül lyukas bagelekből csinos szendvicseket is készíthetünk, de egyszerűen felkínálhatjuk a sonka és a hidegtálak mellé kísérőnek.
Töltött, sós pite kalácstésztából
Quiche-jellegű, lapos, de töltött pitéket is süthetünk az ünnepre, ezeket ráadásul megtölthetjük az összes kedvenc alapanyagunkkal: friss zöldségekkel, sült sonkával, sajttal, amivel csak szeretnénk.
A kalácstészta képezi mind a pite lapos alját (ez tényleg csak egy hatalmas, pizzajellegű korong), illetve annak peremét is. Ez utóbbi lehet egy szimpla tésztakígyó, de duplafonással sodort, dekoratív copf is.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a hasznos húsvéti tippeket, érdekes cikkeket is olvasd el: