4 egyszerűbb recept, ha idén nem kalácsot fonnál a kalácstésztából

Ugyan a húsvéti ünnepkör szinte kötelezőnek tűnő eleme a copfosra fonott kalács, nem biztos, hogy minden évben neki szeretnénk állni ennek az időigényes és precíz feladatnak. Szerencsére nem is kell: nézzük, mi sülhet még a kalácstésztából!

Ahogy zserbó és bejgli nélkül nincs karácsony, úgy a húsvéti ünnepkör sem telhet el anélkül, hogy gyönyörűre fonott kelt tésztát szolgálnánk fel a sonka, torma és tojás mellé. Sokan mégis lemondanak a kalácstésztáról vagy annak házi elkészítéséről, leginkább attól tartva, hogy a végeredmény nem lesz olyan esztétikus, ahogy azt szeretnék. Az alábbi receptek így leginkább nekik szólnak, de tulajdonképpen azoknak a házi szakácsoknak is, akik az idei ünnepre más formában sütnék ki a kalácstésztát.

Egyszerű formakalács

Fonás nélkül úgy adhatunk a legkönnyebben formát, alakot a kelt tésztánknak, ha bezárjuk egy sütőedénybe. Ebben nem nyúlik majd szét sütés közben, hanem szép magas marad, ami könnyen szeletelhető végeredményhez vezet.

Formakalács sütőrácson
Formában pofonegyszerű kalácsot sütni

Inkább a kenyérre hasonlít a formában sütött kalács, azonban érdemes kicsit máshogy bánni a tésztával, hogy a belső állag foszlós, puha és könnyed maradjon.

Ehhez a megkelt gombócunkat egyszerűen nyújtsuk ki, majd csavarjuk fel – az egész tekercs legyen olyan hosszú, mint a formánk – és ekképp süssük készre. A formát érdemes kivajazni, esetleg sütőpapírral kibélelni, a tészta tetejét pedig jobb, ha alaposan megkenjük tojással, hogy a végeredmény szép, aranybarna legyen.

Kis kalácsok muffinformában

Persze nemcsak kenyér-, hanem muffinformában is megtehetjük a fentieket: ehhez a tésztát apró gombócokká kell formáznunk, majd az edény kivajazott mélyedéseiben elhelyeznünk és kisütnünk.

Húsvéti kalácsmuffinok virágcserépben sütve, cukormázzal
Ha pedig nincs muffinforma, megteszi a cserép is

Számoljunk azzal, hogy a tészta jelentősen nő majd, mind a másodkelesztés, mind a sütés során: az adagokat ezért ne tervezzük túl nagyra, különben a kalácsok összesülnek a formában.

Kalácsbagel reggelire, uzsonnára

Formázhatunk egyszerű bagelt is a tésztából, ha azt egy hosszú, nagyjából kétujjnyi vastagságú kígyóvá sodorjuk. Ebből kisebb rudakat hozhatunk létre, amelyeket vagy szimplán, vagy duplafonással körökké tekerhetünk.

Húsvéti kalácsbagelek tojáskrémmel, savanyított retekkel és sült sonkával töltve
A bageleket bármivel megtölthetjük

Az így kapott, belül lyukas bagelekből csinos szendvicseket is készíthetünk, de egyszerűen felkínálhatjuk a sonka és a hidegtálak mellé kísérőnek.

Töltött, sós pite kalácstésztából

Quiche-jellegű, lapos, de töltött pitéket is süthetünk az ünnepre, ezeket ráadásul megtölthetjük az összes kedvenc alapanyagunkkal: friss zöldségekkel, sült sonkával, sajttal, amivel csak szeretnénk.

Húsvéti virágos kalácspite retekkel, tojással, újhagymával és medvehagymával
A húsvéti virágos pite receptjéért kattints a képre!

A kalácstészta képezi mind a pite lapos alját (ez tényleg csak egy hatalmas, pizzajellegű korong), illetve annak peremét is. Ez utóbbi lehet egy szimpla tésztakígyó, de duplafonással sodort, dekoratív copf is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a hasznos húsvéti tippeket, érdekes cikkeket is olvasd el:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek