Hóvégi ötlet: a kuka helyett ebbe az olcsó tojásos nokedlibe tedd a retkek levelét

Ugyan sokan a télre gondolnak alapvetően olcsó évszakként, a kikelet időszakában, tavasszal is könnyedén találhatunk olyan alapanyagokat, amelyekből alacsony költségű ebédeket hozhatunk ki. A márciusi hónap olcsó receptje is ezt teszi, mégpedig reteklevéllel.

Rengeteg olyan alapanyag akad a konyhában, amit eldobunk anélkül, hogy belegondolnánk azok hasznosságába. Sőt, a legtöbbször ezeket haza sem visszük: annyiszor láttam már az élelmiszerboltokban tornyosuló karalábélevél-kupacokat vagy a piacról rekeszekben kitolt retek- és répazöldeket. Tapasztalatom, hogy az eladói kérdésre legtöbben a „felesleges” zöldek eltávolítását kérik, valószínűleg annak a tudásnak hiányában, hogy ezek a zöldségrészek mind bátran fogyaszthatók, sőt, finomak.

Reteklevélkrémes tojásos nokedli buggyantott tojással és savanyított retekkel tálalva
A reteklevélkrémes tojásos nokedli receptjéért kattints a képre!

Tulajdonképpen ingyen zöldség

Ráadásul, mivel ezeket a zöldségeket (retek, csomós répa, karalábé, zsenge cékla) nem kilóra, hanem darabárban vesszük, nem tesszük olcsóbbá az adagokat a levelek eltávolításával, sőt, magunkat károsítjuk meg.

Az ingyen zöldségek felhasználása igen sokszínűen történhet a konyhában: készíthetünk belőlük pestót, szószokat és mártogatósokat. levesekbe, krémlevesekbe főzhetjük őket, de akár salátákban is landolhatnak.

Reteklevélkrémes tojásos nokedli buggyantott tojással és savanyított retekkel tálalva
A reteklevélkrémes tojásos nokedli receptjéért kattints a képre!

A hónap olcsó receptje sorozat most egy igazán egyszerű, közismert és szerethető módját mutatja meg a maradék reteklevelek felhasználásnak. Az egész évben szezonális zöldség ilyenkor tavasszal tér vissza teljes erőbedobással, a zsenge, bokros csokrok megjelenése pedig egybeesik a húsvéttal is, amelynek táján gyakorta készítünk tojásos nokedlit.

Nézd meg videón, hogyan készül a reteklevélkrémes tojásos nokedli:

Nincs is más dolgunk hát, mint a retekleveleket némi tojással leturmixolva hozzáadni a kifőtt nokedlihez, így friss, zöldséges ízt és harsány, tavaszias külsőt adva az amúgy szerény fogásnak.

A zöld maradékok előkészítése

Persze a leveleket nem csak úgy, nyersen dolgozzuk fel: érdemes használat előtt blansírozni, tehát leforrázni a csokrot. Ettől kezelhetőbbé válik, könnyebb lesz turmixolni és kellemesebb elfogyasztani. A retek levele még zsengébb zöldnek számít, azonban az olyan fásabb részeknél, mint a cékla- vagy karalábélevél akár hosszabb hőkezelésre is szükség lehet.

FONTOS: A zöldekről mindig távolítsuk el a sárgás vagy rohadt részeket, illetve blansírozás előtt alaposan mossuk őket át, hogy ne maradjon rajtuk homok, kosz, szennyeződés.

Reteklevélkrémes tojásos nokedli buggyantott tojással és savanyított retekkel tálalva
A reteklevélkrémes tojásos nokedli receptjéért kattints a képre!

Miután a leveleket letéptük, a retkekből készíthetünk gyors savanyúságot, ami az ecetes saláta helyett egészíti majd ki a tojásos nokedlit. A végeredmény így tényleg lélegzetelállítóan színes lesz: olcsó, maradékmentő fogás sosem nézett ki még ilyen pazarul.

Itt a reteklevélkrémes tojásos nokedli teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

A hónap gyors és olcsó receptje sorozatunk folytatódik! Kövesd figyelemmel a Nosalty honlapját és közösségi oldalait a minden hónapban frissen megjelenő receptekért!

Fotók, recept és videó: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több innovatív recept és konyhai megoldás vár:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti bableves

A Húsvétot mindig lelkes készülődés, és a jó minőségű házilag füstölt sonkák utáni hajtóvadászat előzi meg. A nagyszombati vacsora elteltével azonban legtöbben telítődnek a ...

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...