Ezzel az egy baklövéssel rontják el legtöbben a nokedli tésztáját

Mi mással is lenne tökéletes a csirkepaprikás vagy a gombapörkölt, mint egy nagy adag gőzölgő, éppen kifőtt nokedlivel? Ha viszont tökéletes állagra vágyunk, ezt a hibát nem követhetjük el!

Mondhatnánk, hogy ahány ház, annyi szokás, ami a főzést illeti, de vannak azért örökérvényű szabályok: a májat például nem sózzuk sütés előtt, csak utána, hogy ne keményedjen meg, és a linzertésztát sem gyúrjuk túl, mert szétesik, ésatöbbi. Na de a nokedli tésztájával mi a helyzet?

A profi séfek szerint - és sokunk anyukája szerint is - az a baklövés, ami sajnos a mai napig rengeteg embernél becsúszik, nem más, mint hogy túlkeverjük a nokedli tésztáját.

Nokedliszaggatás
A nokedli vagy galuska tésztájának túlkeverése miatt a tészta megkeményedik

Ezért ne keverd túl a nokedlitésztát

Jahni László profi séf szerint is ez az egyik legnagyobb baki, a nokedli vagy galuska tésztájának túldagasztása-keverése miatt ugyanis a tészta megkeményedik, és főzés után szintén rágós, kemény lesz a nokedlink.

...minél tovább dolgozzuk a masszát, annál stabilabb sikérszerkezet alakul ki... Ami a kovászos kenyérnél előny, az egy sima galuskánál koppanó kis golyócskákat eredményez

- magyarázza.

Fontos továbbá, hogy ha összeállt a tészta, azonnal szaggassunk, és frissen főzzük ki a nokedliszemeket, még azelőtt, hogy a sikérváz kialakulna - ettől lesz könnyed és levegős!

Szóval le a fakanállal, ne vigyük túlzásba, az egyszerű nokedlitészta (tojás, liszt víz, só) könnyen összeáll már pár perc masszív keveréstől is!

+ Séftipp: sütőpor!

Ha még ennél is felhőszerűbb galuskát vagy nokedlit szeretnénk, adjunk egy csipetnyi sütőport a tésztához! Mivel a sütőpor savas közegben aktiválódik, ezt a tippet inkább kefires vagy tejfölös galuska készítésekor alkalmazzuk!

Forrásunk volt.


További hasznos konyhai tippek várnak itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek