4 edzésforma, ami felpörgeti az agyat

Számtalan okunk lehet arra, hogy elkezdjünk sportolni: szeretnénk egészségesebbek lenni, tovább élni, növelni az állóképességünket, enyhíteni az ízületi fájdalmainkat, elégedettek akarunk lenni azzal, amit a tükörben látunk – és még hosszan folytathatnánk a sort. Emellett azonban a testmozgás arra is tökéletes, hogy az agyunkat frissen tartsuk, fokozzuk annak működését!

A testmozgás általánosságban véve a legjobb dolog, amit az agyadért tehetsz” – vélekedik Matthew Stults-Kolehmainen, Ph.D., testmozgás-fiziológus, aki a Yale New Haven Kórház testedzéskutatója.

4 edzésforma, ami felpörgeti az agyat

Sőt, egyes kutatók úgy gondolják, hogy az agy kezdeti funkciója az volt, hogy segítse az embereket a mozgásban

– teszi hozzá, ezzel máris rávilágítva az agy és a sport közötti egyértelmű, szoros kapcsolatra.

A szakértők mind a mai napig azon dolgoznak, hogy feltárják a pontos összefüggést a testmozgás mennyisége és az agy egészsége között. Ám egyre többen értenek egyet abban, hogy a sport segít mind a hangulatkezelésben, mind a mentális egészség és a memória megtartásában, nem is beszélve a degeneratív agyi betegségek megelőzéséről. Egyes sportok pedig hatásosabbak ezen a téren, mint a többi – nézzük is, melyek ezek!

Tánc

A tánc – bár nem klasszikus értelemben vett sport – nemcsak jó móka és remek testformáló, de az agynak is jót tesz. Ez a mozgástípus ugyanis képes a demencia kockázatának csökkentésére, mivel komplex, társas foglalkozásról van szó, ami mindig mutat valami újdonságot, így tornáztatva az agyat is.

Kerékpározás

Az ötven év felettiek körében kifejezetten sok kognitív előnnyel bír a biciklizés. Sőt, egy kutatás arra is rámutatott, hogy a szabad levegőn végzett kerékpáros edzések a Parkinson-kórban szenvedő betegek esetében kifejezetten jót tehetnek.

Intervallumos edzések

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különböző intervallumos edzések, például a HIIT. Ezek megdolgoztatják az izmokat és a szívet, miközben javítják az állóképességet, nem utolsó sorban pedig szépen formálják a testet. A különböző gyakorlatok és intenzitások folytonos váltakozása pedig a memóriát is javítja.

A különböző gyakorlatok és intenzitások folytonos váltakozása a memóriát is javítja

Tempós séta

A gyaloglás önmagában is egy szuper mozgásforma, aminek rengeteg egészségügyi előnye van, ráadásul erre a legtöbben képesek – még akkor is, ha idősebbek vagy túlsúllyal küzdenek. Ahhoz, hogy az agyra is pozitív hatással legyen, ne csak andalogjunk, tekerjük fel egy kicsit a tempót!

Forrásunk volt.

Szerző: Szabó Anna


Még több mozgás:

Címlapról ajánljuk

További cikkek