8 tagadhatatlan Nigella-pillanat a brit szakácsnő konyhájából

Ma van Nigella Lawson születésnapja, és ebből az alkalomból összeszedtük az elmúlt évek vicces, színes, (néha megosztó) történeteit, amik a szakácsnő és tévés személyiség életét övezték.

Nigella Lawson évek óta szórakoztat és elkápráztat minket a tévéképernyőn keresztül: gyors, házias receptjei talán több család szakácskönyvébe is bekerültek, és megannyi trükköt is elleshettünk tőle mozgalmas karrierje során. A gyakran szókimondó szakácsnő többször is bekerült a hírekbe, hol épp azért, mert túl obszcén nevű receptet töltött fel az internetre, hol furcsa pirítósvajazási módszere miatt. Íme, Nigella Lawson top 9 pillanata az elmúlt évekből.

8 tagadhatatlan Nigella-pillanat, a brit szakácsnő konyhájából / Fotó: Getty Images/David M. Benett

Főzőiskola a rákbetegek megsegítésére

Nigella Lawson megnyitotta az Egyesült Királyság első főzőiskoláját, ahol rákbetegeket tanítottak főzni. Az iskola nem a sztárszakácsé, hanem a Life Kitchen non-profit szervezeté, amely már korábban is tartott ingyenes főzőleckéket a rákbetegeknek és családjaiknak.

Tanulmányok szerint a kemoterápiás kezelésben résztvevő betegeknél jelentősen romlik az ízlelés, de vannak olyan betegek, akik teljesen elvesztik az ízérzékelésüket. Az iskolában kifejlesztették a tökéletes menüt a rákbetegek számára.

A kezdeményezést egyébként nemcsak Nigella Lawson támogatta, hanem Jamie Oliver, Stephen Fry és Sue Perkins is.

Mustár és sópehely a táskában

Mint kiderült, van két élelmiszer, amihez Nigella ragaszkodik - úgy fest, ezek nélkül nem szeret kimozdulni, és ha kell, nem rest használni őket.

Colman's Mustár: Nigella a brit mustár nélkül egy tapodtat sem megy. Otthon saját bevallása szerint por alakban is tart belőle, nem csak tubusos formában, de táskájában csak utóbbit szállítja, hogy mindig megspékelhesse vele rendelt fogásait, ha épp ahhoz van kedve.

Maldon sópehely: a szakácsnő azt állítja, enni sem tud nélküle, legalábbis nem szívesen teszi. Szereti mély sósságát és a pelyhek finomságát.

3 különböző kedvenc étel

Vajon mi lehet Nigella kedvenc étele? Állítólag nincs erre a (nyilván sokszor elhangzott) kérdésre bejáratott válasza, vélhetően azért, mert túl sok mindent szeret, de azt tudjuk, hogy egyik alkalommal a világ legjobbjának a kenyeret és a sajtot nevezte ki.

2017-ben viszont egy bizonyos vada pav nevezetű indiai vegetáriánus ételért rajongott - ez nem más, mint egyfajta vega indiai hamburger, hús helyett lisztes szószban megforgatott, fűszeres tört krumpligombócokkal, amiket fokhagymás chutney-val megkent bucik közé tesznek.

Később azonban így nyilatkozott:

„Azt hiszem, nincs olyan étel számomra, amit sokkal jobban szeretnék, mint a többit, hiszen az evésben az emlékek a legjobbak, amik egy adott ételhez kapcsolódnak. De ha földi létem utolsó vacsoráját kéne megválasztanom, a csirke tuti szerepelne benne. A sült csirke számomra a házias ízek csimborasszója."

Olaszokat kiborító tésztarecept

Egy alkalommal tésztareceptet posztolt Facebookjára Nigella, amit nem sokkal utána könnyen lehet, hogy megbánt, ugyanis az olaszok (és még sokan mások) eléggé megorroltak rá.

Sőt, nem állt meg a tejszínnél (ami a gasztrokörökben és az olasz tésztákban picit is jártas emberek közt köztudottan nagy megosztó, hiszen az eredeti receptbe mindenki tudja, hogy nem kell), de használt hozzá szerecsendiót és fehérbort is.

Néhány kommentelő nem volt túl lelkes Nigella receptjét látva:

„Nigella, maga egy csodás nő, de a receptjei egyszerűen halált hoznak az olasz konyhára! SOSEM RAKUNK TEJSZÍNT A CARBONARABA, csakis TOJÁSSÁRGÁJÁT!"

„Nigella, sok nemzet konyháját fel lehetne dobni tejszínnel, de a világ legjobbjának, nevezetesen az olasznak nincs szüksége rá, hogy maga belerondítson!"

Nigella vajas pirítósa

Tény, hogy egy gasztronómiai szakember néha laikusok számára érthetetlen beleéléssel tud magyarázni az ízekről, főzési vagy sütési módszerekről. Így eshetett meg, hogy Nigella egyik műsorában kiemelt szerepet kapott a vajas pirítós helyes megkenéseValljuk be, ennek az ételnek az elkészítése viszonylag kevés embert hozna zavarba, Nigella-nak azonban határozott elképzelései vannak arról is, hogyan kell megkenni a tökéletes pirítóst.

,,Én a kétlépéses vajazást alkalmazom: első körben, rögtön, ahogy kiveszem a pirítóból a forró kenyeret, megkenem egy kevés vajjal. A vaj beleolvad, ezzel ad neki egy mesés, morzsás állagot. Most jön a második lépés, teszek a kenyérre még egy kis vajat, amely aranyló foltokat hagy a pirítós felszínén. Én mindig sótlan vajat használok, de szükségem van rá, hogy a vajazás után még egy kis tengeri sóval is megszórjam a vajas pirítós tetejét" - hangzott el a BBC Two műsorában a profi pirítós kenés metódusa.

Talán nem csoda, hogy a kicsit eltúlzott beleéléssel előadott pillanatot több ember is egyfajta gúnnyal kezelve emelte ki a műsorból.

Úgy tűnik, a nézők sokkal inkább poénra vették a főzős műsoroktól szokatlan jelenetet, tény, ami tény, mi sem számítottunk rá, hogy a gasztronómia egyik királynője egyszer majd vajazni tanít több millió embert.

Divatdiéták a célkeresztben

Nigella Lawson nem először nyilatkozott negatívan a szélsőséges diétákról, egy alkalommal főiskolai hallgatókkal osztotta meg a véleményét.

Mostanában elég extrém étkezési szokások jöttek divatba" - mondta Nigella Lawson, az idehaza is kedvelt brit szakácsnő egy torontói vendéglátóipari főiskola hallgatóinak tartott előadásán. Nigella szerint az ún. egészséges táplálkozási irányzatok egy része valójában nem más, mint étkezési zavarok szebb köntösbe bújtatva, és hogy az emberek csak kínozzák magukat azzal, hogy állandóan azt figyelik, mit ehetnek és mit nem.

A brit sztárszakács arról is beszélt, hogy sok ismerőse megtagadja magától a kényeztető falatokat, hogy aztán később ész nélkül befalják azokat. „Nem sok értelme van annak, hogy kizárjunk egyes élelmiszercsoportokat az étrendünkből, inkább mindenből fogyasszunk egy keveset." – nyilatkozta. Nigella nem először „ment neki" a szélsőséges diétákon élőknek, már pár évvel ezelőtt is hasonlóan nyilatkozott a divatdiétákról.

Az obszcén desszert története

Évekig a 'céda' névvel futott, Nigella Lawson ezért átnevezte egyik jól ismert süteményét, hogy az utána senki számára ne legyen sértő.

A Slut Red Raspberries Chardonay Jelly nevű desszert évek óta ismert recept Nigella Lawson tollából, ezzel a névvel azonban már csak a nyomtatott szakácskönyvekben találkozhatunk, a híres szakács ugyanis megváltoztatta az étel nevét, mondván, hogy az elnevezés túl sértő – derül ki a New York Post cikkéből.

A most már Ruby Red Raspberries in Chardonnay Jelly néven futó recept egyébként 2003-ból származik, és eredetileg Nigella Forever Summer című szakácskönyvében jelent meg. Az írónő szerint a korábban használt elnevezés durvább, kegyetlenebb felhangot kapott az utóbbi időben, az angol slut szó ugyanis a szajha, céda, lotyó megfelelője.

Magyar tál a szakácsnő asztalán

Hoppá! Mint kiderült, az angol sztárszakács egy magyar márka kerámiatáljait használja ételfotói elkészítéséhez. A keramikusművészek különleges darabjait nemcsak hogy megvásárolhatod, de akár te magad is elkészítheted!

A szemfüles magyar követők egy igazán speciális tálra lehettek figyelmesek az Instagramon, ugyanis Nigella egy magyar keramikusművész-páros egyedi táljába tálalta különleges tengerisünös tésztáját.

Az egyedi tál Neuvirth Judit és Födő Gábor kezének munkáját dicséri, a néprajzzal és képzőművészettel foglalkozó páros évek óta sikeresen viszi közös, Apacuka Ceramics névre keresztelt vállalkozását, mely nemcsak egyénre szabott kerámiák készítésével foglalkozik, saját alkotóterükben bárki elkészítheti saját, egyedi formájú, mintázatú és színű kerámiáját.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Címlapkép: Getty Images/David M. Benett


Kedvenc gasztroarcaink és hírességeink:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek