Ezt az egy szót biztosan nem hallod majd Jamie Oliver szájából többé

Jamie Oliver korunk egyik legismertebb televíziós szakácsa. Számos sorozatot és könyvet készített már csaknem 20 éves pályafutása alatt, az egyenlőség jegyében azonban van egy olyan szó, amelyet többé nem hajlandó sem a televízióban, sem könyveiben megemlíteni.

Jamie Oliver bejelentette, többet sem a televízióban, sem könyveiben nem használja majd a kaffir lime kifejezést, a kaffir szó ugyanis pejoratív jelentéssel bír az afro-amerikai közösségekre nézve - derül ki a The New York Post cikkéből.

A szó az arab kafir kifejezésből származik, eredetileg hitetlent jelent, bár arról nincs sok forrás, hogyan kezdett el kapcsolódni a kifejezés a lime-hoz. A szuahéli partvidék elfoglalását követően a muszlimok a kafir kifejezést a nem muszlim őslakos afrikaiakra használták, akiket egyre gyakrabban raboltak el az indiai-óceáni rabszolga-kereskedelem számára, amely a tizenötödik és tizenhatodik században érte el csúcspontját.

A kifejezés a későbbiekben egyre pejoratívabb jelentéssel kezdett el bírni: a "kaffer" vagy "kaffir" egy rendkívül sértő szitokszó, amelyet múltbéli jelentéséhez híven a színes bőrű emberekre használtak, különösen Dél-Afrikában a 20. században. Manapság, ha valakit Dél-Afrikában a k-betűs szóval illetnek, az akár börtönbe is kerülhet.

A tévés szakács csapata azt tervezi, hogy felülvizsgálja és szerkeszti azokat a korábbi tartalmakat, amelyekben a kaffir kifejezést használta - számolt be a Daily Mail. A séf azután határozta el magát döntése mellett, hogy a brit Tesco, Waitrose és több más helyi üzletlánc is betiltotta a szó használatát termékein. A citrusfélét mostantól csak lime-nak és lime-levélnek fogják említeni a receptekben. A lime-levél a főleg távol-keleti, azon belül is az indonéz konyha egyik kedvelt fűszere.

Nem ez az első olyan eset, hogy egy termék vagy márka a névváltás mellett kötelezi el magát a színes bőrű emberek elleni diszkrimináció megszüntetése és a rasszizmus visszaszorítása érdekében. Néhány évvel ezelőtt az amerikai George Floyd halálát követő megmozdulások és a BLM-mozgalom hatására az Uncle Ben's és az Amerikában népszerű Aunt Jemima márka is úgy döntött, megváltoztatja nevét.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Forrásunk volt

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek