60 éves lett Nigella Lawson - így nézett ki gyerekként a híres szakácsnő

Tévés szakács, botrányhősnő, díva - Nigella Lawson hatvan éves lett. A sztárséf élete elég izgalmasan alakult az elmúlt évtizedekben.

Világszerte nézők millió követték figyelemmel főzőműsorait, szakácskönyvei manapság is szép számban fogynak a hazai és külföldi könyvesboltokban. Nigella Lawson, brit tévés sztárszakács január 6-án töltötte be a hatvanat. A népszerű gasztroháziasszony élete nemcsak sikerekben volt gazdag, hanem tragédiákban és magánéleti botrányokban is.

Fiatalon elvesztette édesanyját

Nigella Lawson jómódú családba születetett, Londonban. Édesanyja Vanessa Salmon, édesapja Nigel Lawson brit konzervatív politikus. A tévés apja után nem szeretett volna a politikai pályára lépni, ezért inkább nyelvészetet tanult az Oxfordon. A 80-as években újságírással foglalkozott a „The Sunday Timesnál”, könyvkritikái jelentek meg, majd elismert étteremkritikussá vált a szigetországban.

Már fiatalon tragédiák sora érte. 1985-ben 48 éves korában rákban hunyt el édesanyja. Nigella ekkor mindössze 25 éves volt. Néhány évvel később ugyanebben a betegségben vesztette el néhai húgát és első férjét, John Diamondot is.

Az eladási listák élén

Első férje fontos szerepet töltött be Nigella életében. A férfivel 1992-ben kötöttek házasságot. Diamond újságíró és tévés volt, támogatta felesége főzős karrierjét. A férfi ott volt 1998-ban Nigella Lawson első könyvének megjelenésénél is.

Nigella „Hogyan együnk?” (How to eat) című könyve óriási sikert aratott, bestseller lett. A szakácskönyv jóval megelőzte korát, mivel olyan összetevőket mutatott be, amelyek azóta sok konyhában jelen vannak, de 1998-ban nem voltak népszerűek: avokádó, gránátalma vagy quinoa.

A szakácsnővé avanzsált újságíró öröme azonban nem lehetett teljes, mivel férje ekkor már torokrákkal küzdött. A harcot 2001-ben vesztette el a betegséggel szemben.

Lawsonnak és Diamondnak két gyereke született, Bruno és Cosima.

Ez is érdekelhet!

Nigella Lawson nem tudja eldönteni, mi a kedvenc étele

Sikert sikerre halmozott

Nigella második süteményes könyvét 2000-ben írta meg. A „Hogyan legyünk otthon istennők?” (How to be a Domestic Goddess)rögtön az eladási listák élére tört, és elnyerte az év írója díjat . Ennek is köszönhető, hogy a tévétársaságok felfigyeltek rá, és elindult az első tévéműsora „Nigella falatozója” címmel. A sorozat óriási sikerrel futott a brit és később a külföldi csatornákon is, olyannyira, hogy Nigella az Egyesült Államokban is több felkérést kapott.

A szakácsnő műsorait azért szerették sokan, mert egyszerű, könnyen elkészíthető recepteket mutatott be, olyanokat, amiket bármelyik háziasszony össze tud dobni az otthonában. Tévés karrierje mégis olyan volt, mint egy hullámvasút, egyszer lent, máskor fent. Az első műsorai nagyon nézettek voltak, ahogy a 2007-ben, a BBC 2-n futó Nigella Express vagy a Nigella ünnepi lakomái is. Az olasz konyhát és ízeket bemutató Nigellissima azonban már nem aratott nagy sikert a nézők körében, hiába élt a sztárszakácsnő több évig Olaszországban, és próbálta meg átadni az ottani élményeit.

Botrányos magánélet

Nigella soha egy percre sem állt meg a munkával és ez igaz volt a magánéletére is. Gyerekei nevelésére ugyan kevés ideje jutott, de újra szerelmes lett, és 2003-ban hozzáment a népszerű iraki-brit milliárdoshoz,Charles Saatchi-hoz. Magánélete innentől kezdve teljes titokban zajlott, a karrierjén kívül másról nem volt hajlandó nyilatkozni a sajtónak. Ennek ellenére a botrányok rendszeresen megtalálták.

A bulvárlapok 2010 környékén sorra cikkeztek arról, hogy férje bántalmazza őt, ezt a tényt egy étteremben készült paparazzi fotókkal is próbálták bizonyítani. A magánéleti gondok miatt Nigella rászokott a különböző drogokra és a marihuánára. Környezetében többen kiálltak a nyilvánosság elé azzal, hogy a sztárszakácsnőnek komoly kábítószer-problémái vannak, de Nigella ezeket a vádakat mind a mai napig tagadja.

Lawson és Saatchi házasságának 2013-ban válás vetett véget. A magánéleti botrányoknak köszönhetően Nigella elhízott, de sikerült megszabadulnia a pluszkilóktól és a lapok már a drogproblémáiról sem cikkeztek. Hatvan évesen jobban odafigyel az életmódjára és az étkezéseire.

Ez is érdekelhet!

Tudd meg, mitől ilyen fitt most Nigella Lawson

Se könyv, se tv műsor

Az új, karcsú Nigellát manapság ritkábban látni a tévéképernyők előtt és az újságok címlapjain. Legutóbbi szakácskönyve 2017-ben jelent meg „Nigella asztalánál” (At my table) címmel. Több mint 20 év alatt ez volt a tizenkettedik nevével fémjelzett receptgyűjtemény.

Tévéműsorokban sem szerepel már. 2016-ban a Masterchef Australia-ba hívták meg zsűrizni, de saját főzőműsora már évek óta nincs. 15 millió fontosra rúgó vagyona miatt talán már nincs is arra szüksége, hogy állandóan a rivaldafényben legyen. Jobban szeret inkább magának főzni.

„Úgy érzem, bármi megtörténhet”

60. születésnapja alkalmából Nigella Lawson egy cikket közölt korábbi munkahelye, a The Sunday Timeshasábjain.

„Miért aggódjak azért, mert 60 éves vagyok, amikor tíz év múlva nevetségesen fiatalnak fog tűnni (ez a kor)? És ha nem is élem meg a hetvenet, az lesz a legkisebb gondom, hogy öregebbnek nézek ki” - vallja a sztárszakácsnő.

Rajongóival a születésnapján ma ezt a csodás pillecukros-rebarbarás tortát osztotta meg:

Nigella nem érzi úgy, hogy bármit is elszalasztott volna az élete során, épp ellenkezőleg, az elmúlt három évtizedben felépítette a karrierjét és felnevelte a gyerekeit. Nyitott maradt ugyanakkor a további lehetőségekre. „Úgy érzem, bármi megtörténhet” - írta Nigella, akire a rajongói felnéznek azért, hogy ilyen nyíltan és pozitívan áll ahhoz, hogy 60 éves lett.

Ezeket olvastad már?

via New York Times, Daily Mail, Independent

Címlapról ajánljuk

Ismered ezt a csókát? Spéci olasz articsókabefőtt készült nálunk!

Az articsóka egy Észak-Afrikában őshonos, igazán különleges, ízletes és sokoldalú növény, bár nálunk sajnos nem túlzottan ismert. Európa nagy része szereti, de leginkább Olaszországban termesztik, virágzatát pedig változatosan használják a konyhában, sőt, akár a virágkötészetben is. Mi most megmutatjuk, hogy kell vele szakszerűen bánni, illetve hogyan érdemes fogyasztani!

Gerzsenyi Flóra

További cikkek

Ez a rákkeltő szer vonja be a legtöbb gyümölcsöt és...

Súlyos tényeket tár fel a kártevőirtó szerek használatát monitorozó civil hálózat legújabb jelentése, amelyből kiderült, hogy a mindennapi élelmiszerként fogyasztott friss zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmazhatnak rákkeltő szereket.

7 húsvéti étel csirkemellből, ha uncsi a sonka

Nem akármivel támadunk, ha fogytán vagy ünnepi receptötletekből: húsvétra (is) való ételeket hoztunk csirkemellből, melyek jól jöhetnek, amennyiben nem vagy túl nagy sonkarajongó. Mutatjuk, mikben gondolkozhatsz a tavasz legszebb ünnepén!