Ne hagyd, hogy gőzkamrává váljon a lakásod a ruhaszárítástól

Ha rendszeresen bent szárítjuk a ruháinkat, és nem figyelünk oda, penészedni fognak a falak.

Ha a mosott ruhát a szobában teregetjük ki, a helyiség páratartalma 30%-kal növekszik, még akkor is, ha nem egyenesen a fűtőtestre helyezzük a textileket. Ennek nagyon gyorsan az lehet a következménye, hogy a falak elkezdenek penészedni, ugyanis a penészgombák nedves közegben érzik magukat a legjobban. Hogy ezt elkerüljük, a következő hat tippet fogadjuk meg:

  1. A legmelegebb helyiségben teregessük ki a ruhákat, hogy a lehető leghamarabb megszáradjanak, így rövidebb ideig tesszük ki a szobát a felesleges nedvességnek.
  2. Szellőztessünk: miközben a ruhák száradnak, minimum naponta kétszer tíz percre nyissuk ki az ablakokat, de még jobb, ha ennél is gyakrabban engedünk be száraz levegőt. A ruhák nehezen száradnak, ha nagy a levegő páratartalma.
  3. A legegyszerűbb úgy kiűzni a nedvességet, ha több szobának is kinyitjuk az ablakait, és kereszthuzatot csinálunk. Ezt elég néhány percig elviselni, és máris eltávozott a felesleges nedvesség a levegőből.
  4. Szellőztetés alatt tekerjük le a fűtést, mert különben a hideg levegő hatására hirtelen a kelleténél magasabb hőfokon fog menni a fűtés. Ez energiapazarlás, mert ilyenkor tényleg az utcát fűtjük.
  5. Ha éppen nem szellőztetünk abban a szobában, ahol teregettünk, csukjuk be az ajtókat, hogy a nedves levegő ne menjen át a többi szobába, pláne a hűvösebbekbe, mert akkor ott elindulhat a penészesedés.
  6. Ha kint ugyan hideg van, de száraz a levegő, akkor a ruhák még mindig könnyebben száradnak a szabadban, mint a lakásban. Ez még fagy esetén is így van, érdemes kipróbálni.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.
Szerző: Kessel Krisztina

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!