Ne hagyd, hogy gőzkamrává váljon a lakásod a ruhaszárítástól

Ha rendszeresen bent szárítjuk a ruháinkat, és nem figyelünk oda, penészedni fognak a falak.

Ha a mosott ruhát a szobában teregetjük ki, a helyiség páratartalma 30%-kal növekszik, még akkor is, ha nem egyenesen a fűtőtestre helyezzük a textileket. Ennek nagyon gyorsan az lehet a következménye, hogy a falak elkezdenek penészedni, ugyanis a penészgombák nedves közegben érzik magukat a legjobban. Hogy ezt elkerüljük, a következő hat tippet fogadjuk meg:

  1. A legmelegebb helyiségben teregessük ki a ruhákat, hogy a lehető leghamarabb megszáradjanak, így rövidebb ideig tesszük ki a szobát a felesleges nedvességnek.
  2. Szellőztessünk: miközben a ruhák száradnak, minimum naponta kétszer tíz percre nyissuk ki az ablakokat, de még jobb, ha ennél is gyakrabban engedünk be száraz levegőt. A ruhák nehezen száradnak, ha nagy a levegő páratartalma.
  3. A legegyszerűbb úgy kiűzni a nedvességet, ha több szobának is kinyitjuk az ablakait, és kereszthuzatot csinálunk. Ezt elég néhány percig elviselni, és máris eltávozott a felesleges nedvesség a levegőből.
  4. Szellőztetés alatt tekerjük le a fűtést, mert különben a hideg levegő hatására hirtelen a kelleténél magasabb hőfokon fog menni a fűtés. Ez energiapazarlás, mert ilyenkor tényleg az utcát fűtjük.
  5. Ha éppen nem szellőztetünk abban a szobában, ahol teregettünk, csukjuk be az ajtókat, hogy a nedves levegő ne menjen át a többi szobába, pláne a hűvösebbekbe, mert akkor ott elindulhat a penészesedés.
  6. Ha kint ugyan hideg van, de száraz a levegő, akkor a ruhák még mindig könnyebben száradnak a szabadban, mint a lakásban. Ez még fagy esetén is így van, érdemes kipróbálni.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.
Szerző: Kessel Krisztina

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek