Próbáld ki a mosódiót!

Mindennapi, de legalábbis heti rutinunk része. Külön a fehér és a színes, egy adag fekete – bosszankodunk, ha valamelyikből nem jön össze akkora mennyiség, hogy kimoshassuk a kedvenc pólónkat.

A frissen mosott ruha illatánál finomabbat keveset tudunk elképzelni: bejárja a lakást a mosószer és a kedvenc öblítőnk illatának keveredése. Arra talán nem is gondolunk, hogy a szintetikus mosószer helyett választhatnánk mást is. Ezek a mesterségesen illatosított vegyi anyagok ugyanis bőrirritációt okozhatnak, többek között sokszor az ekcéma, a pikkelysömör is a szerepel a lajstromban, de az öblítőkkel sincsen ez másképpen. A környezetre sincsenek jó hatással, az élővízbe kerülve ugyanis hosszú évek alatt tisztulnak ki, ha egyáltalán. Rengeteget lehet hallani viszont mostanában a mosódióról: tegyél egy próbát, megéri! A mosódió India és Nepál területén őshonos növény, melynek bogyós termése 100%-ban felhasználható mosási célokra – saponintartalma révén. 3-4 héjat érdemes egy kis vászonzsákban behelyezni a mosnivaló közé.

Termelők a belvárosban: Szatyorbolt >>

Tökéletesen tisztít, zsírtalanít és szagtalanít. Ha makacsabb foltokról kell gondoskodni, akkor viszont ajánljuk valamilyen folteltávolító szer használatát is – a mosószóda vagy a valódi citromlé nagyon hasznos segédanyagok lehetnek. Bármennyire is idegenkedünk tőle, szappantartalma révén tökéletes általános tisztítószer és még sampon is gyártható a mosódióból. Ehhez forró vízben kell áztatnunk a növényt, s az így kapott főzetet műanyag, jól záródó, üres flakonba tölteni. Takarításhoz már csak baktériumölő tulajdonsága révén is ajánlott, hajmosáskor pedig fellélegzik majd a fejbőr is: az erősen zsírtalanító, kemikáliákkal tuningolt samponok után valódi felüdülés lesz a mosódiós tisztítás. Ha ragaszkodnánk az öblítőhöz, abból is készíthetünk környezetbarát verziót: másfél deci vízhez 20 csepp a kedvenc illóolajunkból, ehhez pedig egy evőkanál húszszázalékos ecet (ez utóbbi akár el is hagyható).

Háztartási reform a konyhában >>

Mindentudó mosódió

A fönt már említett mosószóda ma már szinte minden drogériában megtalálható a mosódió mellett – egy kiló belőle négy-ötszáz forintba kerül és valóban szépen fehéríti a ruhákat, megőrzi színüket. Ezenkívül felhasználható tűzhely vagy piszkos edények tisztításához is. Először biztos, hogy nagyon furcsa lesz a mosódióra való áttérés: pár héten belül megszokjuk, és már a szintetikus mosószerek illatát fogjuk zavarónak érezni. S akkor azt még nem is említettük, hogy mennyivel takarékosabb a környezetbarát mosás! Tégy egy próbát vele!

Az ÖkoSalty további cikkeiért kattints ide! >>

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Mindenkinek ajánlom a mosódiót, tökéletesen tiszta lesz a ruha és minden amihez használom szinte hihetetlenül hatékony.

Aval

Arról nem is beszélve, hogy egy fél kilós adag majd egy évig elegend? nálunk. Tehát egész évben 3000 Ft-ot költök "mosószerre". A mosószódából két kilósat veszek 600 Ft-ért, és az is több hónapra elegend?. Összesen egy évig elég mosódió és mosószóda 5-6000 Ft-ból kijön. Mosóporból ennek többszörösét kell elkölteni egy évben. Nagyon nem mindegy!

lvali

Szeretnem kiprobalni a mosodiot,hol lehet beszerezni?

Országh Kitti

Kedves Ivali, bármelyik nagyobb drogériában megtalálod!

mery66

Lassan 3 éve csak a mosódiót és a mosószódát használom mosáskor. Nem tudok rosszat mondani róla nekem nagyon bevált,minden tökéletesen tiszta. Ez az igazi "olcsó és hatékony"minden reklámcélzat nélkül. Mindenkinek ajánlom én is! Bioboltokban,patikában s?t az interneten is meg lehet vásárolni.

Törölt felhasználó

Én sem panaszkodom rá. Fehérekhez teszek még mosószódát is. Az öblít?m pedig kizárólag ecet. Egy ideig tettem bele illóolajat is, de az az igazság, hogy amióta leszoktam minden kemikáliáról (sampon, tusfürd?, öblít?, mosópor, mosogatószer, fogkrém, stb...), azóta nem is vagyok oda nagyon a durva illatokért. Eleinte zavart az ecet, persze csak a tudatomat. A megszáradt ruhán alig érezni. Nekem a kimosott, megszáradt ruháimról a tiszta szó jut el?ször eszembe. :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek