Mosd gyakrabban, mint gondolnád!

Gyakran bele sem gondolunk, hogy milyen bacitelep élhet egy kéztörlőn, konyharuhán vagy szivacson, amikkel aztán a különféle kórokozókat egyik helyről a másikra juttatjuk!

Egy 2014-es University of Arizona által készített tanulmány szerint 89%-ban olyan E. coli, vagyis ún. coliform baktériumokat találtak a vizsgált konyharuhákon, amelyek egyébként normál esetben az emberi illetve állati emésztőrendszerben találhatóak.
A Huffington Post utánajárt, hogy milyen gyakran is kell mosni ezeket a törlőrongyokat, és kiderült, hogy jóval gyakrabban, mint azt gondolnánk!
A szakértők szerint a fürdőszobai törölközőket három felhasználás után már mosni kellene, hiszen az elhalt hámsejtek több tízmillió bacit is rejthetnek. Konyharuháknál ideális esetben érdemes hígított fehérítőt használni, az arcra használt törölközőket pedig - egyes bőrgyógyászok szerint - minden használat után ki kellene mosnunk, ha nem akarjuk, hogy a rajta megtalálható baktériumok bejussanak bőrünk pórusaiba.
Most következzenek a szakértői útmutatók ahhoz, hogy törölközőink és háztartási textiljeink mindig frissek, puhák és szennyeződésmentesek legyenek.

Konyharuha

Amint az előbb leírtakból kiderült, ez az egyik legnagyobb bacitenyészet otthonunkban.
"Mi valószínűleg úgy gondoljuk, hogy a konyharuhával csak letisztítjuk a pultot, ahova aztán az élelmiszer kerül" - fejti ki az egyik egyetemi szakértő - , de ha nem teljesen tiszta rongyot használunk, akkor valójában több százezer baktériumot juttattunk a tisztítandó felületre."
Reynolds szerint ideális esetben minden egyes használat után mosnunk kellene ezeket. Ő a következőt tanácsolja: áztassuk őket hígított fehérítőbe, majd hagyjuk megszáradni. Három liter vízhez adjunk 2 teáskanál fehérítőt. Hetente legalább egyszer mossuk őket gépben antibakteriális vagy fertőtlenítő programon.

Törölköző

A törölközőnek – főként ha extra vastag - dohos szaga lehet, hiszen sokkal inkább magába zárja a nedvességet, így nehezebben is szárad. Mary Marlowe Leverette szakértő szerint öblítő helyett érdemes néha egy csésze ecettel átmosni a törölközőt, mert az öblítőmaradék csak csapdába zárja a szagokat. Majd amikor újra mosnánk, használhatunk újra öblítőt, aztán a következőnél megint ecetes mosást, és így tovább. Emellett célszerű minden harmadik használat után lecserélni a törölközőnket (ha betegek voltunk, ez természetesen kiemelten fontos.)

Arctörlők és szivacsok

"Ha nem teljesen tiszta törölközővel mossuk illetve szárítjuk arcunkat, akkor csak visszaszállítjuk szennyeződéseket és a baktériumokat a bőrbe" - mondja Dr. Eric Schweiger, New York-i bőrgyógyász.
A szakértők igen szigorúak, hiszen véleményük szerint ezeket a törlőkendőket minden használat után mosnunk kellene! És lehet, hogy igazuk van, de azért ez részben függ attól is, hogy pontosan mire is használjuk őket. Ha csak szárazra törlésre arcmosás után, akkor azért pár használattól még nem lehet nagy baj. De ha sminkeltávolításról van szó, azt javasolják, hogy a rendszeres forró vizes mosás és illatmentes mosószer (ami nem irritálja a bőrt) szükségeltetik.
Vajon tényleg ilyen komolyan kell venni ezeket a szakértői véleményeket, és valóban ilyen veszélyes lehet egy koszos törülköző?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Egy üveg lekvár nagy kincs, a gyümölcsös finomságokkal telepakolt kamra pedig maga a kincstár: azonban, ha innen előveszünk egy üveget, majd felbontva a hűtőbe tesszük, megtörjük a szavatosság varázsát, és nagyon oda kell figyelnünk a lekvár tárolására. A Napi Tipp ebben nyújt most segítséget.