Mosd gyakrabban, mint gondolnád!

Gyakran bele sem gondolunk, hogy milyen bacitelep élhet egy kéztörlőn, konyharuhán vagy szivacson, amikkel aztán a különféle kórokozókat egyik helyről a másikra juttatjuk!

Egy 2014-es University of Arizona által készített tanulmány szerint 89%-ban olyan E. coli, vagyis ún. coliform baktériumokat találtak a vizsgált konyharuhákon, amelyek egyébként normál esetben az emberi illetve állati emésztőrendszerben találhatóak.
A Huffington Post utánajárt, hogy milyen gyakran is kell mosni ezeket a törlőrongyokat, és kiderült, hogy jóval gyakrabban, mint azt gondolnánk!
A szakértők szerint a fürdőszobai törölközőket három felhasználás után már mosni kellene, hiszen az elhalt hámsejtek több tízmillió bacit is rejthetnek. Konyharuháknál ideális esetben érdemes hígított fehérítőt használni, az arcra használt törölközőket pedig - egyes bőrgyógyászok szerint - minden használat után ki kellene mosnunk, ha nem akarjuk, hogy a rajta megtalálható baktériumok bejussanak bőrünk pórusaiba.
Most következzenek a szakértői útmutatók ahhoz, hogy törölközőink és háztartási textiljeink mindig frissek, puhák és szennyeződésmentesek legyenek.

Konyharuha

Amint az előbb leírtakból kiderült, ez az egyik legnagyobb bacitenyészet otthonunkban.
"Mi valószínűleg úgy gondoljuk, hogy a konyharuhával csak letisztítjuk a pultot, ahova aztán az élelmiszer kerül" - fejti ki az egyik egyetemi szakértő - , de ha nem teljesen tiszta rongyot használunk, akkor valójában több százezer baktériumot juttattunk a tisztítandó felületre."
Reynolds szerint ideális esetben minden egyes használat után mosnunk kellene ezeket. Ő a következőt tanácsolja: áztassuk őket hígított fehérítőbe, majd hagyjuk megszáradni. Három liter vízhez adjunk 2 teáskanál fehérítőt. Hetente legalább egyszer mossuk őket gépben antibakteriális vagy fertőtlenítő programon.

Törölköző

A törölközőnek – főként ha extra vastag - dohos szaga lehet, hiszen sokkal inkább magába zárja a nedvességet, így nehezebben is szárad. Mary Marlowe Leverette szakértő szerint öblítő helyett érdemes néha egy csésze ecettel átmosni a törölközőt, mert az öblítőmaradék csak csapdába zárja a szagokat. Majd amikor újra mosnánk, használhatunk újra öblítőt, aztán a következőnél megint ecetes mosást, és így tovább. Emellett célszerű minden harmadik használat után lecserélni a törölközőnket (ha betegek voltunk, ez természetesen kiemelten fontos.)

Arctörlők és szivacsok

"Ha nem teljesen tiszta törölközővel mossuk illetve szárítjuk arcunkat, akkor csak visszaszállítjuk szennyeződéseket és a baktériumokat a bőrbe" - mondja Dr. Eric Schweiger, New York-i bőrgyógyász.
A szakértők igen szigorúak, hiszen véleményük szerint ezeket a törlőkendőket minden használat után mosnunk kellene! És lehet, hogy igazuk van, de azért ez részben függ attól is, hogy pontosan mire is használjuk őket. Ha csak szárazra törlésre arcmosás után, akkor azért pár használattól még nem lehet nagy baj. De ha sminkeltávolításról van szó, azt javasolják, hogy a rendszeres forró vizes mosás és illatmentes mosószer (ami nem irritálja a bőrt) szükségeltetik.
Vajon tényleg ilyen komolyan kell venni ezeket a szakértői véleményeket, és valóban ilyen veszélyes lehet egy koszos törülköző?

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...