Lassan száradnak a ruháid télen? – Megmutatjuk, hogyan teregess sikerrel a hideg napokon!

Sok ember tényként kezeli, hogy a hideg és nyirkos idő kezdetével a mosott ruhákat a legmelegebb szobában kell szárítani. Az elképzelés logikus, de van néhány hátulütője.

Télen a lakásunk könnyen nézhet ki úgy, mintha egy ruhatisztítóban élnénk. Ruha lóg a szárítón, ruha lóg a szekrényen, az olvasólámpán, a csilláron sőt, néha még a hálószobába is kerül néhány frissen mosott ruhadarab. Bár a ruhák jól száradnak meleg helységben, nem ez a legjobb módja a téli ruhaszárításnak. A zárt és meleg helyiségben száradó ruhák megemelik a levegő nedvességtartalmát, ennek hatására pedig penész keletkezhet a szoba falain. A kellemetlen mellékhatást elkerülendő mutatunk néhány tippet, hogyan szárítsd ruháidat a téli hidegben.

TERÍTSD KI A SZABADBA!

Első látásra idegen megoldásnak tűnhet, pedig anyáink és nagyanyáink is sokszor teregették ki a ruhaneműket a kertbe, a tornácra vagy az erkélyre. A szabad levegőre kirakott nedves ruhák a hideg idő ellenére is jól száradnak sőt, a kültéren száradó textíliák anyaga és illata is frissebb lesz, ráadásul az igazán hideg levegő sterilizál is, poratkák ellen például kiváló megoldás.Amire érdemes vigyázni, hogy a hideg levegőn száradó anyagok sérülékenyebbek lehetnek, így a ruhák leszedésekor körültekintőnek kell lenni!

JÁRASD A LEVEGŐT A SZOBÁBAN!

Ha a beltéri teregetés elkötelezett híve vagy, akkor sem kell feltétlenül félned a penésztől. Vedd elő a nyáron használt ventilátort, és kezdd el járatni a ruhák felé forgatva. Bár mikor eleve hideg van, tudjuk, hogy nem a legkellemesebb érzés egy ventilátorral egy térben lenni, a kavargó levegő mégis felgyorsítja a száradási folyamatot. Ha a szoba elrendezése engedi, tedd a ruhákat az ablak és a legközelebbi radiátor mellé, hiszen a meleg levegő, a fény és a járatott levegő kombinációja hipergyorsan szárítja a textíliákat.

CENTRIFUGÁLJ!

Nem minden ruhát ajánlott magas fordulatszámon centrifugálni, van azonban olyan anyag, amit kétszer is érdemes kicsavarnod. A vastagabb anyagokat egy plusz kör centrifugálással szinte szárazzá varázsolja a mosógép.Ha a dupla csavarást választod és van alkalmad kinyitni a mosógépet, tegyél bele egy száraz törülközőt és egy teniszlabdát. A törölköző magába szívja a ruhák nedvességét, a teniszlabda pedig forgás közben megemeli a ruhákat, amelyek így több levegőt kapnak.

HA VAN OTTHON SZÁRÍTÓGÉP…

Szárítógép használata előtt rázd ki a ruhákat, hiszen a vizes anyag így is veszít nedvességéből. Figyelj rá, hogy ne töltsd teljesen tele ruhákkal a szárítógépet, de ne is tegyél bele túl kevés ruhát a költséghatékonyság miatt.

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek