Ne dobd ki, használd fel! – 6 étel, amit újrahasznosíthatsz akkor is, ha már nem friss

A fonnyadt zöldségeknek, a régi tejnek és a szikkadt pékárúnak mi a sorsa nálad? Ha megfogadod a tanácsainkat, az ételeket tovább frissen tarthatod és felhasználhatod.

Az, amit szemétnek gondolunk, bizonyos esetekben még bőven felhasználható. Próbáld ki a következő trükköket, és nem csak a pénztárcádat óvhatod meg, de egy lépéssel közelebb kerülhetsz a tudatos fogyasztáshoz is!

Szikkadt kenyér

A fehér kenyér viszonylag gyorsan megkeményedik, de ne dobd ki, mert számtalan módon felhasználhatod. Reszeld le, így lesz zsemlemorzsád, vagy tedd be a sütőbe, hogy megpuhuljon kicsit, majd kockázd fel, forgasd meg fokhagymás vajban, és használhatod a krémlevesek mellé kruton helyett.

Fonnyadt angol zeller

Tény, hogy azangol zellersokáig eláll a hűtőben, de ha elfelejtkeztél róla, és csak hetek múlva bukkansz rá, amikor már fonnyadt, akkor se dobd ki! Levesekbe, ételek fűszerezéséhez még mindig felhasználhatod, de ha nyersen, salátába szeretnéd beletenni, arra is van egy tippünk:áztasd be vízbe a zeller szárakat úgy, hogy tegyélmelléjükegy fél krumplit is, ugyanis a keményítőtől újra ropogós lehet.

Régi chips

Felbontottál egy zacskó chipset, de nem etted meg mindet? A felbontott chips 1-2 nap alatt ehetetlenné válik, pontosabban meg lehet enni, de már nem ropog, vagyis sokat veszít az élvezeti értékéből. Ahelyett, hogy a szemétbe dobnád, öntsd egy tányérba, és tedd be a mikróba 10 másodpercre: a chips újra ropogós lesz!

Régi házi tej

Ha háztól veszed atejet, akkor nem kell attól tartanod, hogy ki kell dobnod, mert tejfölt, vagy túrót is készíthetsz belőle. Öntsd a tejet egy lábasba, tegyél rá fedőt, és egyszerűen hagyd kint, ne tedd be a hűtőbe. 1-2 nap alatt a tej megalszik, és a tetején tejföl képződik,ami a tejszínhez hasonlító állagú, jóval krémesebb, mint amit a boltok polcain találsz. A tej föle alatt pedig író rejtőzik, amit a kefirhez hasonlóan megihatsz, megehetsz.

Frissebb saláta

A saláta nem sokáig áll el, azonban, ha nem műanyag tasakban, zacskóban tárolod, hanem papírban, egy kicsit megnövelheted a felhasználhatóság időtartamát. Arra azonban ügyelj, hogy ne szorosan tekerd a papírba, hagyj levegőt neki, és a külső leveleket se szedd le, hogy az alatta lévők tovább frissek maradhassanak.

Több hétig elálló tojás

A tojás több ideig elállhat, ha a vásárlás után napraforgó olajjal bekened a héját. Ez után törölgesd le egy konyharuhával, vagy papírtörlővel, és tedd be a tartójában a hűtőbe. Ha felhasználtad sütéshez, főzéshez a tojást, a héját ne dobd ki: vízben főzd egy kicsit, és a kihűlt meszes vizet öntsd a növényekre.

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...