Ezt kell tudnod, hogy tökéletes quinoát főzz

Napi Tippünkben elárulunk minden trükköt, amit a quinoa főzésről tudnod kell!

Ne félj a quinoától! Egyáltalán nem bonyolult az elkészítése, ráadásul a quinoa egészséges és gluténmentes, így remekül helyettesítheti az orzót vagy a kuszkuszt, illetve más gabonából készült alapanyagokat számtalan ételben. Mutatjuk, hogyan készül a tökéletes quinoa.

Mi a helyes víz-quinoa arány?

Az ideális arány két csésze víz egy csésze quinoára. Ha ezt az arányt alkalmazod, a főzési folyamat végén nem szabad felesleges víznek maradni, amit le kellene szűrnöd.

Ha még intenzívebb ízű köretet szeretnél kapni, víz helyett zöldség- vagy csirkealaplevet is használhatsz a főzéshez.

Ilyen esetben azonban érdemes csökkenteni a főzés kezdeti fázisában a hozzáadott só mennyiségét, ha az alaplevedben már amúgy is van.

Ezt kell tudnod, hogy tökéletes quinoát főzz

Mennyi ideig kell főzni a quinoát?

Tűzhelyen nagyjából 15 percet vesz igénybe a folyamat.

Ha azonban mondjuk rizsfőzőt használnál erre a célra, akkor ugyanazzal a quinoa-folyadék aránnyal dolgozz, mint fentebb, a főzési idő viszont a készüléked típusától fog függeni.

Ezzel szemben kuktában a quinoa főzéséhez csökkentsd víz mennyiségét 1 és fél csészére, és főzd úgy, mint a rizst; három percig magas nyomáson, majd hagyd 10 percig állni, végül vedd le a kukta fedelét.  A rizshez hasonlóan a quinoát is érdemes tálalás előtt villával átforgatni, hogy könnyű és bolyhos legyen.

Be kell áztatni a quinoát főzés előtt?

Röviden, nem, nem kell beáztatni a quinoát. Azonban állítólag az áztatással eltávolíthatod a fitinsavat, ami megkönnyítheti a quinoa emésztését. Ha csak a kesernyés íztől szeretnél megszabadulni, öblítsd át hideg víz alatt körülbelül egy percig a quinoát. Ez eltávolítja a szaponin, nevű a természetben előforduló vegyi anyagot, amely az álgabona külsejét borítja és ami a quinoa jellegzetesen földes ízét adja.

Hogyan tárold a quinoát

A nyers, száraz quinoát légmentesen záródó edényben, sötét, hűvös helyen tárold, ezzel távol tartva tőle a nedvességet, így megelőzve a romlást. Ily módon nagyjából egy évig eláll a quinoa. A főtt quinoát is légmentesen záródó edényben, értelemszerűen hűtőszekrényben kell tárolni, de három-öt napon belül el kell fogyasztani vagy le kell fogyasztani.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...