Ezzel a trükkel lesz tökéletes állagú a krumplisalátád

Napi Tippünkből megtudhatod, hogy milyen trükkel lehet a krumplisalátád a nyári grillezések sztárja!

A krumplisaláta gyors, frissítő köret lehet a nyári grillpartikon, akár húsok, akár zöldségek mellé. A legkritikusabb pontja a krumplisaláta elkészítésének a főzés: az sem jó, ha alul, és az sem, ha túl vannak főzve a krumplik. Milyen szuper lenne, ha létezne egy trükk, amivel mindig épp tökéletes állagúra főzhetnénk a burgonyákat! Várjunk csak, hiszen létezik J. Kenji López-Altnak köszönhetően!

Ezzel a trükkel még jobb lesz a krumplisalátád

Mi a tökéletes burgonya konzisztencia?

Kenji séf jól ismert az ételek működésével kapcsolatos mélyreható kutatásairól, és ez alól a krumplisaláta sem kivétel. Már az elején határozottan állást foglal arról, hogyan vélekedik az alul- és túlfőtt burgonyáról. „Ha van valami, amit ki nem állhatok, az az al dente burgonya. A burgonya nem lehet ropogós vagy kemény. De a krumplisaláta se legyen hideg krumplipüré" – írja Kenji.

A nem megfelelő állag elkerülése érdekében ugyanazt a trükköt alkalmazza, mint ami a tökéletes sültkrumpli receptjénél: ecetet ad a burgonya főzővízéhez. Egészen pontosan egy evőkanál ecetet egy liter hideg vízhez.

A tudományos magyarázat, miért működik a trükk

A burgonya keményítőtartalmú sejtjeit pektin köti össze, ami ragasztóanyagként tartja őket. Ahogy a burgonya fő, a pektin elkezd lebomlani. Így minél tovább főzzük, annál több pektin bomlik le, ami miatt a burgonya pépessé válik. A burgonyasalátánál, ahol a kívánt cél az ép krumpli, amely egyszerre puha és bolyhos, ez ellentétes azzal, amit szeretnénk.

Mivel a sav jelentősen lelassítja a pektin bomlását, egy kevés a főzővízben már megakadályozza a túlfőzést, miközben fűszerezi is a burgonyát. Ezt a technikát bármikor alkalmazhatod, amikor olyan kockára vágott burgonyát főzöl, amelyet aztán egyben szeretnél felhasználni (tehát például nem püré lesz belőle). A végterméken nem fogsz ecetes ízt érezni.

Milyen ecetet használj?

Bár Kenji krumplisaláta receptjében kifejezetten rizsborecet szerepel, mert ez a séf kedvenc fajtája, a sima ecet, a fehér borecet és az almaecet is működik.

A sötét színű ecetek, mint a balzsamecet, a sherry és a vörösborecet használatától azonban óva intünk, mivel ezek erőteljes ízűek, ami ledominálja a salátát, emellett színükkel megfogják a krumplikat, ami szintén fura. Használj olyan ecetet, amit szeretsz, és minden rendben lesz.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a konyhai praktikákat is fogadd meg:

Címlapról ajánljuk

További cikkek