Tippek, hogyan használd a tápiókat a konyhádban

Napi Tippünkben megismerkedhetsz a tápiókával, ami jóval sokoldalúbb alapanyag annál, mint hogy csak teaként lehessen fogyasztani.

A buboréktea, azaz bubbletea-mániával robbant be nálunk is a köztudatba a tápióka, de sokkal többféle módon fel tudod használni annál, hogy csak tea vagy esetleg tápiókapuding legyen belőle. Ha egyszer ráérzel az ízére, egyszerű sűrítőanyagként és bevonóként is használhatod a tápiókát a mindennapi főzési rutinodban, mint a kukoricakeményítőt vagy a lisztet. Íme, hogyan kezdj el vele dolgozni.

Tippek, hogyan használd a tápiókat a konyhádban

Mi az a tápióka?

A tápióka a maniókagyökér pépjéből kivont keményítő neve.

A manióka vagy kasszava egy Dél-Amerikában őshonos, népszerű gumó, de számos más trópusi éghajlatú helyen, például Thaiföldön és Nigériában is megtalálható.

A maniókagyökér először mosáson és pépesítésen esik át, majd a keményítőt néhány napig vízben áztatják. További dagasztás után a keményítőkeveréket leszűrik, átszitálják és megszárítják. Voilá! Kész is a tápióka.

A tápiókaliszt és a maniókaliszt ugyanaz?

Bár mindkét termék gluténmentes, és ugyanabból a növényből származik, a tápiókaliszt és a maniókaliszt mégis különbözik egymástól. A tápiókaliszt előállításához csupán a gyökér pépjéből származó keményítőt használják fel, míg a maniókaliszt a gyökér egészéből készülő liszt.

Sült manióka

Mostanában lehet kapni egy-két helyen maniókát. Külföldön ettem már, de itthon még nem készítettem, ezért érdekelt, hogyan kell elkészíteni. Ez a legegyszerűbb módja. Sült hal vagy ...

Tápióka puding

A tápióka nem más, mint a mandióka növény gyökeréből kivont szárított keményítőliszt. Ezt nemcsak liszt formában, hanem granulátumként, azaz "tápióka gyöngyként" is meg lehet ...

Hogyan használd fel a tápiókalisztet?

A tápióka ízetlen, ezáltal rendkívül sokoldalú, hiszen számos receptbe könnyedén be lehet illeszteni. A tápiókalisztet használhatod levesek, pörköltek és mártások sűrítésére, hogy jobb állagot kapj. A tápióka, mint sűrítőanyag egyik legjobb tulajdonsága, hogy képes felszívni a folyadékokat, mielőtt azok elérnék a forráspontot. Ez azt jelenti, hogy gyorsan besűrítheted például a pitetöltelékeket anélkül, hogy megvárnád, amíg az összetevők elérik a kellően magas hőfokot. Ráadásul a pitetöltelékhez keverve segít megtartani annak formáját anélkül, hogy elrontaná a színét vagy kellemetlen, keményítős ízt adna hozzá.

A tápiókaliszt rántáskor is jó szolgálatot tehet neked. Hogyan?

Először is, olyan aranyszínű kérget hoz létre, amitől csorogni fog a nyálad. Másodszor pedig igazán roppanóssá teszi az ételeket.

Tápiókalisztből készíthetsz gyöngyöt is, de ezt akár meg is vásárolhatod már készen a boltban, hogy pudingot készíts belőle.  

Mire figyelj vásárlásnál

A boltban két fő tápiókaterméket találsz: tápiókagyöngyöt vagy tápiókalisztet, illetve -keményítőt. A tápiókaliszt és a -keményítő lényegében ugyanaz a termék, csak más elnevezéssel.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai praktikák minden helyzetre:

Legújabb receptek

Citromos és narancsos fánkcsigák

Arancini i limoncini di carnevale, így hívják Olaszországban ezeket a citrom- és narancshéjas cukorral csavart fánkokat. Érdemes mindkét citrushéjat bevetni, mert isteni lesz tőlük a ...

Téli caprese saláta

A napfényes nyár zamatos, lédús paradicsomokkal és friss bazsalikommal teli caprese salátái jelenleg szinte elérhetetlenek: készítsünk inkább egy szezonális, téli verziót. Ehhez nem ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...