Kiderült, mennyire veszélyes hámozatlan répát enni

Napi Tippünkben eláruljuk, szentírás-e, hogy evés előtt meg kell hámozni a répát.

Ha elkezdjük felfejteni a kérdést, miért vált bevett szokássá a répahámozás, akkor számos okot felsorakoztathatunk. A héjnak furcsa állaga lehet. Tele van vízszintes barázdákkal, apró dudorokkal, és néha még finom szőrszálakkal is. Poros lehet – sőt, talán még piszok is ragadhatott az apró barázdákba – és hacsak a sárgarépa nem bio, a növényvédőszerek miatt is aggódhatunk. Emellett a sárgarépa korától és vastagságától függően a héjnak enyhén kesernyés íze is lehet. Ennyi lehetséges buktató után nem csoda, hogy a legtöbb ember nem vacakol a héjjal, és egyszerűen legyalulja a gyökérzöldségről.

Kiderült, mennyire veszélyes hámozatlan répát enni

A hámozatlan igazság

Azonban az igazság az, hogy nem kötelező meghámozni a sárgarépát fogyasztás előtt. Emily S. Mohn és Elizabeth J. Johnson, a Tufts Egyetem Antioxidáns Kutató Laboratóriumának tudósai szerint „ezt a gyökérzöldséget hámozatlanul is teljesen biztonságos fogyasztani”.

Sőt, a héja nagyon is egészséges számunkra, a sárgarépában található a legmagasabb koncentrációban C-vitamin és niacin.

Ráadásul a sárgarépában lévő béta-karotin (az az antioxidáns, amelyet a szervezetünk A-vitaminná alakít át) nagy része éppen a sárgarépa héja alatt él, így a hámozás során sérülékennyé válik. Tehát nemcsak teljesen felesleges a hámozás, de értékes tápanyagokat is veszíthetünk vele.

Persze, ha nem hámozod meg a sárgarépát, mindenképpen alaposan meg kell tisztítanod, hogy eltávolítsd a szennyeződéseket. Ezen kívül Dr. Amy Lee, a Nucific táplálkozási vezetője arra figyelmeztet, hogy a termesztés során használt vegyszerek „maradványokat hagyhatnak a héjon”, ezért is van szükség az alapos suvickolásra, fürdetésre.

Hámozni vagy nem hámozni?

Az, hogy meghámozod-e a sárgarépát vagy sem, három dologtól függ: a személyes preferenciáktól, a szóban forgó sárgarépától és attól, hogy mire tervezed használni. Vannak, akik érzékenyebbek a keserű ízekre, valamint az ételek érdes textúrájára, ezért ha te is közéjük tartozol, mindenképp hámozd meg a répát, ne erőltess magadra olyat, ami nem esik jól.

A kisebb, fiatalabb sárgarépáknak általában vékonyabb a héja, amely közel sem olyan érdes textúrájú és keserű, mint a nagyobb, idősebb sárgarépáké. Érdemes először ezekkel próbálkoznod, amikor elhagyod a hámozás lépését.

Vannak olyan esetek is, amikor személyes preferenciáktól függetlenül rajta hagyhatod a héját a répán. Ha például a répatortához használod, gyümölcslevet készítesz vagy turmixhoz, esetleg leveshez aprítod, akkor nem kell lecsupaszítani a zöldséget.

Ezzel időt spórolsz, és a plusz tápanyagok előnyeit is élvezheted, ráadásul teljesen zero waste leszel, hiszen semmi sem megy kárba.

Ezekben az esetekben még az idősebb répahéj enyhe keserűségét is elfedik a süteményben lévő fűszerek, a turmixban található egyéb gyümölcsök és zöldségek, vagy a leves összetevői. Nem mintha muszáj lenne rajta hagyni a külsőt, ha megrögzött répahéj-gyűlölő vagy. A választás a tiéd.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több hasznos konyhai tipp vár:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...