Kiderült, mennyire veszélyes hámozatlan répát enni

Napi Tippünkben eláruljuk, szentírás-e, hogy evés előtt meg kell hámozni a répát.

Ha elkezdjük felfejteni a kérdést, miért vált bevett szokássá a répahámozás, akkor számos okot felsorakoztathatunk. A héjnak furcsa állaga lehet. Tele van vízszintes barázdákkal, apró dudorokkal, és néha még finom szőrszálakkal is. Poros lehet – sőt, talán még piszok is ragadhatott az apró barázdákba – és hacsak a sárgarépa nem bio, a növényvédőszerek miatt is aggódhatunk. Emellett a sárgarépa korától és vastagságától függően a héjnak enyhén kesernyés íze is lehet. Ennyi lehetséges buktató után nem csoda, hogy a legtöbb ember nem vacakol a héjjal, és egyszerűen legyalulja a gyökérzöldségről.

Kiderült, mennyire veszélyes hámozatlan répát enni

A hámozatlan igazság

Azonban az igazság az, hogy nem kötelező meghámozni a sárgarépát fogyasztás előtt. Emily S. Mohn és Elizabeth J. Johnson, a Tufts Egyetem Antioxidáns Kutató Laboratóriumának tudósai szerint „ezt a gyökérzöldséget hámozatlanul is teljesen biztonságos fogyasztani”.

Sőt, a héja nagyon is egészséges számunkra, a sárgarépában található a legmagasabb koncentrációban C-vitamin és niacin.

Ráadásul a sárgarépában lévő béta-karotin (az az antioxidáns, amelyet a szervezetünk A-vitaminná alakít át) nagy része éppen a sárgarépa héja alatt él, így a hámozás során sérülékennyé válik. Tehát nemcsak teljesen felesleges a hámozás, de értékes tápanyagokat is veszíthetünk vele.

Persze, ha nem hámozod meg a sárgarépát, mindenképpen alaposan meg kell tisztítanod, hogy eltávolítsd a szennyeződéseket. Ezen kívül Dr. Amy Lee, a Nucific táplálkozási vezetője arra figyelmeztet, hogy a termesztés során használt vegyszerek „maradványokat hagyhatnak a héjon”, ezért is van szükség az alapos suvickolásra, fürdetésre.

Hámozni vagy nem hámozni?

Az, hogy meghámozod-e a sárgarépát vagy sem, három dologtól függ: a személyes preferenciáktól, a szóban forgó sárgarépától és attól, hogy mire tervezed használni. Vannak, akik érzékenyebbek a keserű ízekre, valamint az ételek érdes textúrájára, ezért ha te is közéjük tartozol, mindenképp hámozd meg a répát, ne erőltess magadra olyat, ami nem esik jól.

A kisebb, fiatalabb sárgarépáknak általában vékonyabb a héja, amely közel sem olyan érdes textúrájú és keserű, mint a nagyobb, idősebb sárgarépáké. Érdemes először ezekkel próbálkoznod, amikor elhagyod a hámozás lépését.

Vannak olyan esetek is, amikor személyes preferenciáktól függetlenül rajta hagyhatod a héját a répán. Ha például a répatortához használod, gyümölcslevet készítesz vagy turmixhoz, esetleg leveshez aprítod, akkor nem kell lecsupaszítani a zöldséget.

Ezzel időt spórolsz, és a plusz tápanyagok előnyeit is élvezheted, ráadásul teljesen zero waste leszel, hiszen semmi sem megy kárba.

Ezekben az esetekben még az idősebb répahéj enyhe keserűségét is elfedik a süteményben lévő fűszerek, a turmixban található egyéb gyümölcsök és zöldségek, vagy a leves összetevői. Nem mintha muszáj lenne rajta hagyni a külsőt, ha megrögzött répahéj-gyűlölő vagy. A választás a tiéd.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több hasznos konyhai tipp vár:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek