Profi tippek és eszközök, amikkel te lehetsz a zöldségpucolás mestere

A startoló grillszezonban néha hajlamosak vagyunk megfeledkezni a zöldségekről. Sokszor a húsok kapják a főszerepet, pedig ugyanolyan fantasztikus ételeket készíthetünk a harsány, nyári zöldségekből. Persze minden ilyen étel alapja az előkészítés, jelen esetben a hámozás. (x)

A zöldségek megfelelő előkészítése kifejezetten fontos feladat, ha grillezésről van szó. Vannak ugyanis esetek, amikor a héj meggátolja, hogy rendesen átsüljön egy szelet, és persze az sem jó, ha túl nagy darabokat vágunk ki a zöldségből a héjjal együtt. A kulcs minden esetben a kiszemelt célra alkalmas eszközök használata: nem mindegy, hogy melyik zöldséghez milyen hámozót választunk.

Fontos a megfelelő eszköz kiválasztása

Különböző igényű zöldségek

Minden zöldségnek más tulajdonságai vannak: a padlizsánnak például vastag, bőrszerű héja van, a répa hosszúkás alakja miatt kényes, a gomba pedig minden szempontból egy nagyon különleges alapanyag, kíméletes törődést igényel.

Ezért nagyon fontos, hogy mindig olyan konyhai szerszámmal lássunk neki a zöldségek előkészítésének, ami teljesen alkalmas az adott feladatra. Jól tesszük, ha többféle eszközt is tartunk a konyhafiókban, hogy felkészülten érjen minket minden kihívás.

Amikor hámozásra kerül a sor, a legtöbben e három módszer közül választunk: kés, egyenes és Y-alakú pucoló. Mindegyiknek megvan a maga előnye, a trió mindegyik tagja kitűnik valamilyen feladatban.

Hámozókés

Egy jó hámozókés pengéje rövid, markolata pedig kellemesen illeszkedik a kezünkbe. Kiemelten fontos ez a biztos tartás, hiszen a zöldségek gyakran csúszósak, a kés fölött nem szabad elveszítenünk az uralmat.

Azoknál a zöldségeknél érdemes ilyen hámozókést használni, amelyek méretben egészen aprók, és héjuk nem túl vastag. A méret azért fontos, mert így fogjuk tudni kényelmesen tartani egyik kezünkben a zöldséget, másikban a kést.

Egy jó hámozókéssel könnyedén dolgozhatunk

Például a gomba ráncos, fonnyadt részeit könnyedén lekaparhatjuk egy hámozókéssel. De kiváló választás egészen kicsi alapanyagokhoz is: gyömbér pucolásához, a chilipaprika magjainak eltávolításához vagy a fokhagyma makacs héja ellen.

Egyenes zöldséghámozó

Ezek a szerszámok könnyedén megszabadítják felesleges héjuktól a közepes méretű zöldségeket. A kényelmes fogás itt is létfontosságú, hogy akadály nélkül tudjon szaladni a penge.

Akkor kapjuk elő a fiókból ezt a hámozót, ha olyan zöldségek kerülnek elénk, amik már esetleg túl nagyok a hámozókés pengéjéhez. A krumpli, cékla és édesburgonya például ilyen, ezeknek általában a vastagabb héja is igényli a hámozó használatát.

Még nagyobb segítség egy forgópengés hámozó, aminek kialakítása lehetővé teszi, hogy még a leggöcsörtösebb krumplit is meg tudjuk pucolni.

Y-alakú hámozó

Vannak persze olyan formájú zöldségek, amik egészen különleges törődést igényelnek. Ezeket nem tudjuk olyan könnyedén megfogni, vagy az egyenes hámozó pengéjét megtámasztani rajtuk.

A különleges kialakítású zöldséghámozó nagy segítség a konyhában

És itt jön a képbe a különlegesen formált hámozó, aminek Y-alakú szárai közt egy vízszintes penge van. Emiatt jobb eszköz ez a hosszúkás zöldségek, így a répa, cukkini és padlizsán pucolására.

Láthatjuk tehát, hogy minden zöldséggel máshogy kell bánnunk. Legyen saláta, grillköret vagy füstös zöldséghamburger, amit készítünk: a megfelelő eszközökkel minden lehetséges.

Keress még több konyhai praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek