Így ízesítsd a tükörtojásod sütőzsiradékát, megéri!

Te is biztosan hallottál már az umamiról, a különleges és megfoghatatlan ötödik ízről. Napi Tippünkben eláruljuk, miként turbózhatod fel a megszokott tükörtojás ízét umamival!

A kulcs, hogy olyan tükörtojást üss össze, ami után még egy séf is megnyalja mind a tíz ujját, a legelső lépésben rejlik. Ugyanis a sütéshez használt zsiradékon áll vagy bukik, hogy ropogós széleket és enyhén átsült, de még folyós, lekvárállagú sárgáját kapj a végén. Ez a titok, és csak egyetlen zsiradék van, amely képes bombabiztosan elvégezni a feladatot - a vaj. Ez a tejtermék jobb választás, mint az olaj, mert sós és krémes ízt ad a tükörtojásnak sütés közben. Azonban csavarhatsz még egyet ezen a recepten: ha az ízek új dimenzióját tapasztalnád meg, akkor dobd fel umamival a tojást: csak egy-két hozzávalóra lesz szükséged.

Ezzel az összetevővel lesz umamiban gazdag a tükörtojás!

Az umamiban gazdag tükörtojás titka

Több olyan hozzávalót használhatsz erre a célra, amelyek valószínűleg már alapból megtalálhatók a konyhádban, ilyen például szójaszósz. Sós és fanyar jegyei akkor is érvényre jutnak, ha pár vagy akár több cseppet adsz belőle az olvasztott vajhoz, mielőtt még feltörnéd a tojást.

Az ízek összeolvadnak, és ahogy a tojások ebben a zsíros keverékben fürdenek, átveszik az aromákat.

Ha nem rajongsz a szójaszószért, akkor további opciók is a rendelkezésedre állnak, hogy umamival gazdagítsd a tükörtojásod. A halszósz hihetetlenül gazdag összetevő, amelyet a vaj olvadásakor kell a serpenyőbe csorgatni. A szardellából készült halszósz édes, sós és pikáns ízt ad a tojásoknak, miközben azok sülnek. Lehet, hogy elsőre kissé fura szaga lesz, de ez a kellemetlenség megéri az ízért.

A Worcestershire szósz egy másik nagyszerű opció, amivel elérheted az umamis élményt, hiszen egyszerre csípős, pikáns és édes. Ugyanúgy használd tükörtojássütésnél, mint a szója- vagy halszószt. Az élesztős, sós Marmite (ez lényegében élesztőkivonat, ami a sörgyártás melléktermékeként keletkezik, és Angliában nagyon népszerű) szintén feldobhatja umamival a tükörtojást, úgyhogy érdemes lehet beszerezni belőle egy üveggel! Kezdetben csak egy borsónyi mennyiséget adj belőle a vajhoz, mivel ebből egy kicsi is sokra megy. Utóbb könnyebben tudsz hozzáadni még belőle, mint elvenni.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Itt egyéb trükkös konyhai ötletek is várnak:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...