Te is túlgondolod az öntöttvas serpenyő tárolását? Ezt kell tudnod róla

Az öntöttvas edény az egyik legmegbízhatóbb bajtárs a konyhában, de ez a megbízhatóság némi macerával jár együtt. Legalábbis, ami a tisztítását és ápolását illeti, ugyanis az öntöttvas edények tárolását nem kell túlgondolnod. Napi Tippünkben eláruljuk, mit kell erről tudnod!

Rend a lelke mindennek, és különösen igaz ez a konyhára. A rendezett konyha hatékony konyha, ezért elengedhetetlen, hogy a különböző eszközöknek, kütyüknek és főzőedényeknek legyen kijelölt tárolóhelye a konyhában. Vannak azonban olyan tárgyak, amiknek nehéz megtalálni a megfelelő helyet. Vegyük például a jól bevált öntöttvas serpenyőt. Míg a szilárdsága, strapabírása és a nagyszerű hőtartása miatt egy életre szóló befektetés az öntöttvas serpenyő, az anyag speciális gondoskodást igényel. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a tárolása is macerás lenne. Útmutatónk segít egyszer és mindenkorra demisztifikálni az öntöttvas serpenyő tárolását.

Te is túlgondolod az öntöttvas serpenyő tárolását? Ezt kell tudnod róla

Amikor az öntöttvas edények tárolásáról van szó, valószínűleg te is túlgondolod a dolgokat. A valóság azonban az, hogy egy gyakran használt serpenyőt egyszerűen a tűzhelyen is tárolhatsz két főzés között. Ez a megoldás azonban kevésbé alkalmazható a ritkábban használt serpenyőkre, és persze akkor sem igazán járható út, ha sok serpenyőd és lábosod van. Ebben az esetben azt javasoljuk, hogy az öntöttvas serpenyőket tartsd a kamra polcán vagy a konyhaszekrényben. Miért?

Mert ezek a helyek viszonylag hűvösek és szárazak, segíthetnek megelőzni az öntöttvas rozsdásodását.

Arról nem is beszélve, hogy az alacsonyabban lévő polcok elbírják ezeket a súlyos darabokat. Az sem utolsó szempont, hogy az alacsonyabban lévő polcokhoz könnyebb hozzáférni, így nem kell attól tartanod, hogy a fejedre pottyan, mint a rajzfilmekben.

Bár fontos, hogy hol tárolod az öntöttvas serpenyőket, ugyanilyen fontos az is, hogy hogyan tárolod őket. Van néhány tényező, amelyet figyelembe kell venned a robusztus serpenyők tárolásakor, hogy minél tovább makulátlan állapotban szolgálhassanak.

Ezt csináld, mielőtt eltennéd az öntöttvas serpenyőt

Az öntöttvas edények megfelelő tisztítása az első lépés az öntöttvas edények csúcsformában tartásához. A legjobb eredmény elérése érdekében mosd el a serpenyőt kézzel, meleg vízzel és gyengéd mosogatószerrel. Előfordulhat, hogy az öblítés előtt egy puha szivaccsal le kell súrolnod a maradékokat. Kardinális pont, hogy ne hagyd az öntöttvasat a levegőn száradni. Ehelyett azt tanácsoljuk, hogy a korrózió csökkentése érdekében azonnal szárítsd meg a serpenyőt papírtörlővel vagy egy száraz konyharuhával. Sőt, a serpenyőt rövid ideig a tűzhelyen is felmelegítheted, hogy biztosan az utolsó csepp nedvességet is eltávolítsd a felületéről. Miután a megtisztított és kihűlt öntöttvas serpenyő teljesen megszáradt, elteheted a kijelölt helyére.

Még tovább növelheted a rendszerezettséget, ha beszerzel egy serpenyőtárolót.

Ezzel nemcsak a káoszt előzöd meg, de lehetővé teszed a levegő keringését a serpenyők között, és a rozsdaképződést is megakadályozod.

Ha ez nem kivitelezhető, mert nincs elég helyed, a serpenyőket helyezd nyugodtan egymásra (kivéve, ha zománcbevonatúak). Csak ne feledd, hogy egy papírtörlőt tegyél közéjük, ami összegyűjti a felesleges nedvességet, és tisztán tartja a főzőfelületeket. Még akár néhány szilikagélcsomagot (tedd félre, ha legközelebb kapsz ilyet valamelyik vásárlásodnál) is bedobhatsz a szekrénybe, hogy biztosítsd a szárazságot.

Végeredményben az öntöttvas serpenyők tárolása nem kell, hogy bonyolult legyen. Kövesd a tisztításra és ápolásra vonatkozó tanácsokat, és az öntöttvas edényeid egy életen át megmaradnak - és még annál is tovább!

Forrásunk volt.


Még több konyhai segítség:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...