Egy trükkel akár 15 napig is friss maradhat a banán

Legújabb Napi Tippünk segítségével végre búcsút inthetsz a konyhapulton heverő megbarnult banánoknak!

banán finom, édes, laktató gyümölcs – nem csoda, hogy olyan sokan szeretjük. Gazdag a pektin nevű, vízben oldódó rostban, ezáltal jótékony hatással van az emésztésünkre, és könnyít a székrekedésen. Fruktooligoszacharidot is tartalmaz, amely probiotikumként a jótékony baktériumokat szaporítja, a káros baktériumoktól pedig megvéd. Kevesen tudják azonban, hogy miként lehet igazán sokáig frissen tartani a banánt!

Íme a trükk, amitől rekord ideig friss marad a banán

A konyhapulton vagy egy dobozban kell tárolni?

A Kitchen Tips Online nevű YouTube-csatornán található az az egyszerű trükk, amivel sokkal tovább maradnak frissek a banánok. A rögtönzött konyhai teszt során a videóban látható Mike nevű séf két adag banánt hívott segítségül. Az egyik fürtöt kint hagyta a konyhapulton, a másikat viszont egy lezárt dobozba helyezte.

Nagy meglepetésünkre a dobozban lévők bírták jobban a strapát.

Meg kell küzdened az etilén gázzal

Lehet, hogy te nem is lepődtél meg ezen, hiszen a folyamat mögött tudományos magyarázat rejlik: a banán etén vagy más néven etilén gázt termel az érlelés elősegítésére, tehát, amikor letépsz egy banánt a tőről, akkor felszabadul az említett gáz. Ez az oka annak is, hogy ha több gyümölccsel együtt tárolod őket, akkor azok is hamarabb lesznek túlérettek. Szerencsére meg lehet előzni a folyamatot!

Hogy hogyan?

Csomagold folpackba a banán szárát, így kevesebb etén gázt tud majd kiereszteni magából.

A videóban láthattál két aprócska kék labdát is, amiket a banánokkal együtt tett a séf a dobozba. Ezek elnyelik az etilén gázt, és segítségükkel akár 15 napon át olyan friss marad a sárga gyümölcs, mintha épp aznap emelted volna le a zöldségespultról. Te kipróbálnád a kis labdákat?

Forrásaink voltak.


Még több konyhai tipp vár rád:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...