Így nem csomósodik be a lekvár a dzsemfixtől

Egy igazán jó lekvár darabos állagú – persze a benne lévő zamatos gyümölcsöktől és nem az összeragadt dzsemfixtől. Az alábbi Napi Tippek segítenek lekvárfőzés közben elkerülni e galibát.

A lekvárfőzés egy olyan konyhai szórakozás, ami nagyban megosztja a háziasszonyok és –urak illusztris társaságát. Természetesen mindenkinek megvannak a maga bevett trükkjei és tippjei, amelyeket vagy saját kútfőből halászott vagy többgenerációs vonalakon hozott magával: ezek teszik tökéletessé az eltett barackot, meggyet, szilvát. Mindenki mást vall igaznak a lekvárfőzés során, egy dolog azonban mindenki számára egyértelmű: a dzsemfixtől csomós barackíz bizony nem kellemes falat. Az alábbi szempontok betartásával szerencsére könnyen elkerülhető ez a bökkenő.

Így nem csomósodik be a lekvár a dzsemfixtől

Ne használj nyitott csomag dzsemfixet

Mint oly’ sok más tartós élelmiszer, a dzsemfix sem viseli túl jól, ha megbontott csomagolásban tároljuk. Esetében azért is érdemes külön figyelni erre, mert a zselatin/pektin, ami benne van, nedvesség hatására könnyen összeáll, gombócosodik.

Ez még akkor is előfordulhat, ha egy ügyes konyhai csipesszel lezártuk a nyitott tasak száját, ezért tényleg jobb elkerülni az ilyen helyzeteket.

Mindig csak annyi tasak dzsemfixet bontsunk fel, amennyire szükségünk lesz, a fennmaradó felesleget pedig vagy adjuk a lekvárunkhoz vagy dobjuk ki (kivéve, ha 2-3 napon lesz alkalmunk felhasználni). A tárolás mindig fénytől védett, száraz és levegős helyen történjen.

Keverd el a cukorral, mielőtt a lekvárhoz adnád

Nem véletlen, hogy annyiféle befőzéshez alkalmas cukor kapható manapság a boltokban – ezek az édesítők általában már alapból tartalmazzák a sűrítéshez használt anyagokat. A keverésnek természetesen megvan a maga nyomós oka.

Ha a porózus állagú dzsemfixet csak úgy, magában öntenénk a gyümölcshöz, a friss alapanyag nedvességétől a zselatin könnyebben csomósodna. Azonban, ha ügyesen elkeverjük a cukor kristályai között, egyenletesen és csomómentesen keverhetjük majd el a dzsemben. Persze, ha még inkább megkönnyítenénk a saját dolgunkat, használhatunk alapból befőzőcukrot is.

A lekvárfőzés elején kerüljön a fazékba

A lekvárfőzés során igen fontos, hogy milyen sorrendben tesszük a lábasba a hozzávalókat. Először mindig a megtisztított, feldarabolt és lemért gyümölcs kerüljön az edénybe, és csak ezután adjuk hozzá a cukrot és a dzsemfixet.

Ha akkor zúdítjuk bele a sűrítőanyagot, amikor a lekvár már előrehaladottabb állapotban van, tehát levet eresztett és folyósabb, jóval nagyobb lesz a csomósodás esélye.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos tippek a nyári befőzéshez:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

5 kiváló étterem, ami igazságot szolgáltat minden olyan ételnek, amit...

Az iskolai menzákról a legtöbben csak rossz emlékeket őrzünk, legyen szó akár a vakolóanyagra emlékeztető főzelékekről, akár a különféle tokányokról, amik legtöbbször mócsingos húsok voltak valamilyen nyálkás szószban. De tényleg rosszak ezek a menzás kaják, vagy csak rosszul voltak elkészítve? Most ajánlunk öt éttermet, ahol több menzás mumusnak szolgáltatnak igazságot, és bebizonyítják, lehet ezt jól is csinálni.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Lila hagymás uborkasaláta télire

Ez édeskésebb ízű, nagyon finom. Nálunk minden évben készül, én olyan vagyok mint a hangya, szorgoskodom, télen pedig elfogyasztjuk....férjecském is hangyának nevez mindig :-))))

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...