Így nem csomósodik be a lekvár a dzsemfixtől

Egy igazán jó lekvár darabos állagú – persze a benne lévő zamatos gyümölcsöktől és nem az összeragadt dzsemfixtől. Az alábbi Napi Tippek segítenek lekvárfőzés közben elkerülni e galibát.

A lekvárfőzés egy olyan konyhai szórakozás, ami nagyban megosztja a háziasszonyok és –urak illusztris társaságát. Természetesen mindenkinek megvannak a maga bevett trükkjei és tippjei, amelyeket vagy saját kútfőből halászott vagy többgenerációs vonalakon hozott magával: ezek teszik tökéletessé az eltett barackot, meggyet, szilvát. Mindenki mást vall igaznak a lekvárfőzés során, egy dolog azonban mindenki számára egyértelmű: a dzsemfixtől csomós barackíz bizony nem kellemes falat. Az alábbi szempontok betartásával szerencsére könnyen elkerülhető ez a bökkenő.

Így nem csomósodik be a lekvár a dzsemfixtől

Ne használj nyitott csomag dzsemfixet

Mint oly’ sok más tartós élelmiszer, a dzsemfix sem viseli túl jól, ha megbontott csomagolásban tároljuk. Esetében azért is érdemes külön figyelni erre, mert a zselatin/pektin, ami benne van, nedvesség hatására könnyen összeáll, gombócosodik.

Ez még akkor is előfordulhat, ha egy ügyes konyhai csipesszel lezártuk a nyitott tasak száját, ezért tényleg jobb elkerülni az ilyen helyzeteket.

Mindig csak annyi tasak dzsemfixet bontsunk fel, amennyire szükségünk lesz, a fennmaradó felesleget pedig vagy adjuk a lekvárunkhoz vagy dobjuk ki (kivéve, ha 2-3 napon lesz alkalmunk felhasználni). A tárolás mindig fénytől védett, száraz és levegős helyen történjen.

Keverd el a cukorral, mielőtt a lekvárhoz adnád

Nem véletlen, hogy annyiféle befőzéshez alkalmas cukor kapható manapság a boltokban – ezek az édesítők általában már alapból tartalmazzák a sűrítéshez használt anyagokat. A keverésnek természetesen megvan a maga nyomós oka.

Ha a porózus állagú dzsemfixet csak úgy, magában öntenénk a gyümölcshöz, a friss alapanyag nedvességétől a zselatin könnyebben csomósodna. Azonban, ha ügyesen elkeverjük a cukor kristályai között, egyenletesen és csomómentesen keverhetjük majd el a dzsemben. Persze, ha még inkább megkönnyítenénk a saját dolgunkat, használhatunk alapból befőzőcukrot is.

A lekvárfőzés elején kerüljön a fazékba

A lekvárfőzés során igen fontos, hogy milyen sorrendben tesszük a lábasba a hozzávalókat. Először mindig a megtisztított, feldarabolt és lemért gyümölcs kerüljön az edénybe, és csak ezután adjuk hozzá a cukrot és a dzsemfixet.

Ha akkor zúdítjuk bele a sűrítőanyagot, amikor a lekvár már előrehaladottabb állapotban van, tehát levet eresztett és folyósabb, jóval nagyobb lesz a csomósodás esélye.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos tippek a nyári befőzéshez:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 ínycsiklandozó uzsonna, ami forrólevegős sütőben készül

Az uzsonna általában egy egyszerű szendvicset vagy egy gyorsan bekapott kekszet és almát jelent, de az airfryer segítségével ennél sokkal többet is kihozhatunk belőle. A forrólevegős sütővel ugyanis gyorsan és egyszerűen készíthetünk változatos, isteni és tápláló uzsonnákat, amelyeket akár könnyedén magunkkal is vihetünk.