Gyakori hibák befőzésnél – Ezért nem zár jól a lekvárosüveg

A befőzés során mindig akad egy-két szemtelen üveg, ami valamiért nem zár rendesen. Persze nem túl nagy veszteség ez a néhány üveg lekvár, de azért mégis jobb, ha nem kell ezen mérgelődni. Lássuk, mi okozhatja a bosszantó hibát.

Egészen addig nem lehetünk biztosak abban, hogy jól zár a lekvárosüveg, amíg teljesen ki nem hűlt. Az alattomos bakira valószínűleg csak akkor fogunk felfigyelni, amikor pakoljuk a lekvárokat a polcra, de az is lehet, hogy hónapokkal később. Több oka lehet annak, hogy miért nem zár jól a lekvárosüveg, ismerjük meg ezeket, hogy felkészülten kezdhessük a befőzést.

Ezért nem zár jól a lekvárosüveg: gyakori hibák befőzésnél

Miért fontos a jó vákuumzár?

A lekvár élettartama múlhat azon, hogy rendesen kialakult az üvegen belül a vákuum vagy sem. A befőzés kudarca, amikor pár héttel később a gondosan elrakott lekvárok elkezdenek megromlani, mert valamilyen hiba csúszott a készítésükbe.

Még akkor is, ha kényesen ügyeltünk a tisztaságra, nem mindig garantált a lekvárok épsége, hiszen vannak esetek, amikor nem a gyümölcs, hanem az üveg a ludas.

Gyakori üveghibák befőzésnél

Gyakori hibák befőzésnél

Kis repedések az üveg száján

Főleg akkor fordulhat elő ez a probléma, ha már többször is használtuk az üveget. Idővel, bármennyire is vigyázunk az épségükre, minden üvegen keletkeznek apró egyenetlenségek, repedések.

Ez meggátolja, hogy kialakuljon a vákuum, a hajszálvékony résen keresztül ugyanis behatol a levegő.

Megoldás: Mindig ellenőrizzük az üvegeket befőzés előtt. Tartsuk őket a fény felé, húzzuk végig az ujjunkat a peremen.

Nem volt tiszta a tető

A fém kupakokat elég nehéz alaposan megtisztítani. Az előző használat után maradhattak rajta apró szennyeződések, amiket nem mindig veszünk észre.

Megoldás: Érdemes a tetőket mosogatószerrel kimosni, majd kiforralni. A nagyon öreg kupakokat mindenképpen cseréljük újakra.

Nem volt rendesen megtöltve az üveg

A vákuumzár akkor jön létre sikeresen, ha egy kis helyet hagyunk a lekvár és a kupak között. Ahogy az üveg tartalma hűl, a levegő összemegy, behúzza a kupakot, és kialakul a teljesen zárt állapot.

Ezt kétféle módon is elronthatjuk: ha túl sok, vagy túl kevés lekvárt töltünk az üvegbe. Mindkét esetben megakadályozzuk a vákuumzár létrejöttét.

Megoldás: Minden esetben hagyjunk körülbelül egy ujjnyi vastag helyet a lekvár felszíne és a kupak között.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Minden, amit a befőzésről tudni szeretnél:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...