Gyakori hibák befőzésnél – Ezért nem zár jól a lekvárosüveg

A befőzés során mindig akad egy-két szemtelen üveg, ami valamiért nem zár rendesen. Persze nem túl nagy veszteség ez a néhány üveg lekvár, de azért mégis jobb, ha nem kell ezen mérgelődni. Lássuk, mi okozhatja a bosszantó hibát.

Egészen addig nem lehetünk biztosak abban, hogy jól zár a lekvárosüveg, amíg teljesen ki nem hűlt. Az alattomos bakira valószínűleg csak akkor fogunk felfigyelni, amikor pakoljuk a lekvárokat a polcra, de az is lehet, hogy hónapokkal később. Több oka lehet annak, hogy miért nem zár jól a lekvárosüveg, ismerjük meg ezeket, hogy felkészülten kezdhessük a befőzést.

Ezért nem zár jól a lekvárosüveg: gyakori hibák befőzésnél

Miért fontos a jó vákuumzár?

A lekvár élettartama múlhat azon, hogy rendesen kialakult az üvegen belül a vákuum vagy sem. A befőzés kudarca, amikor pár héttel később a gondosan elrakott lekvárok elkezdenek megromlani, mert valamilyen hiba csúszott a készítésükbe.

Még akkor is, ha kényesen ügyeltünk a tisztaságra, nem mindig garantált a lekvárok épsége, hiszen vannak esetek, amikor nem a gyümölcs, hanem az üveg a ludas.

Gyakori üveghibák befőzésnél

Gyakori hibák befőzésnél

Kis repedések az üveg száján

Főleg akkor fordulhat elő ez a probléma, ha már többször is használtuk az üveget. Idővel, bármennyire is vigyázunk az épségükre, minden üvegen keletkeznek apró egyenetlenségek, repedések.

Ez meggátolja, hogy kialakuljon a vákuum, a hajszálvékony résen keresztül ugyanis behatol a levegő.

Megoldás: Mindig ellenőrizzük az üvegeket befőzés előtt. Tartsuk őket a fény felé, húzzuk végig az ujjunkat a peremen.

Nem volt tiszta a tető

A fém kupakokat elég nehéz alaposan megtisztítani. Az előző használat után maradhattak rajta apró szennyeződések, amiket nem mindig veszünk észre.

Megoldás: Érdemes a tetőket mosogatószerrel kimosni, majd kiforralni. A nagyon öreg kupakokat mindenképpen cseréljük újakra.

Nem volt rendesen megtöltve az üveg

A vákuumzár akkor jön létre sikeresen, ha egy kis helyet hagyunk a lekvár és a kupak között. Ahogy az üveg tartalma hűl, a levegő összemegy, behúzza a kupakot, és kialakul a teljesen zárt állapot.

Ezt kétféle módon is elronthatjuk: ha túl sok, vagy túl kevés lekvárt töltünk az üvegbe. Mindkét esetben megakadályozzuk a vákuumzár létrejöttét.

Megoldás: Minden esetben hagyjunk körülbelül egy ujjnyi vastag helyet a lekvár felszíne és a kupak között.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Minden, amit a befőzésről tudni szeretnél:

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek