Ezért nem mindegy, hogyan kerül a cukor a lekvárba

Annak ellenére, hogy a legtöbb lekvár receptje pokolian egyszerű (hiszen csak gyümölcsből, cukorból és esetleg dzsemfixből áll), nem érdemes félvállról venni a befőzés folyamatát. Minden mozzanatnak megvan a maga fontossága: így a cukor hozzáadásának is.

Persze nem kell megijedni, a befőzés önmagában nem egy furfangos és bonyolult folyamat: általában elég, ha két faktornak szentelünk különös figyelmet. Az egyik a tisztaság, a másik pedig a megfelelő tartósítás. Ha ezen területek szabályait betartjuk, jóval hosszabb életű lekvárt kapunk majd – ami végső soron a befőzés lényege. Hogy a nyár, az ősz zamatos gyümölcsei akár egy egész évig is velünk maradhassanak.

Ezért nem mindegy, hogyan kerül a cukor a lekvárba

A cukor szerepe a befőzés során

Amellett, hogy a cukortól kellemesen édeskések lesznek még a fanyarabb gyümölcsökből főzött lekvárok is, az édes kiegészítésnek abszolút nem ez az egyetlen szerepe. Hozzájárul a szavatossághoz is: vákuum alatt eltéve a cukros gyümölcs jóval tovább bírja majd, mint á la nature.

Éppen ezért mindenképpen érdemes valamennyi cukrot hozzáadni a befőzött alapanyagokhoz, anélkül persze, hogy túlzásokba esnénk: a túlédesített lekvár ugyanis elveszíti gyümölcsízét.

Melyik a legjobb cukor befőzéshez?

Alapvetően nem érdemes túlbonyolítani a befőzőcukor kérdését: a legjobb, ha egyszerű kristálycukrot öntünk a fazékba. Ugyan a barna cukrok és egyéb különleges édesítők rendelkeznek egy karakteres aromával, ami egyes gyümölcsöknek jól is állhat, ezek magasabb ára nem biztos, hogy megéri a plusz ízt. Főleg nagyobb mennyiségeknél nem.

Továbbá praktikus megoldásként jelentkezhet a befőzőcukor, ami annyiban különbözik kristályos társától, hogy már alapból tartalmazza a lekvár készítéséhez szükséges dzsemfixet.

Így kerüljön a cukor befőzésnél a lekvárba

Mivel a cukor abban is elősegíti a gyümölcsöket, hogy azok levet eresszenek, érdemes a legelején hozzáadni. Sőt, olyan gyümölcsök is vannak, amelyeket kifejezetten érdemes együtt pihentetni a cukorral: a sárgabarack makacs héját fellazítja, ha egy éjszakát adunk nekik a hűtőben, de a jóval puhább eper is több zamatot ad ki magából, ha 20-30 perce hagyjuk a cukorral barátkozni.

A cukor hozzáadásánál még ne melegítsük a fazekat, mert a túl forró fém karamellizálhatja a még fel nem olvadt kristályokat, ami kemény darabokat formálhat a dzsemben.

Arra is figyeljünk, hogy amennyiben nem befőzőcukrot használunk, az alkalmazott dzsemfixet alaposan keverjük el a kristálycukorral, még a gyümölcshöz adás előtt, ezzel is elkerülve a csomósodást.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos tippek a nyári befőzéshez:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...