Lesd el te is a gluténmentes sütik készítésének kulcsát

Napi Tippünkből megtudhatod, mire figyelj annak érdekében, hogy tökéletes állagú legyen a gluténmentes süteményed!

Ahogy a mentes sütik esetében, a gluténmentes finomságok készítése is igazi kihívás lehet. Bár a receptek alapján úgy tűnhet, hogy csak ki kell cserélni a gluténos alapanyagot a mentes alternatívára, ám a végeredmény gyakran kiábrándító. A csalódás elkerülésének kulcsa egy olyan fontos lépésben rejlik, amelyet gyakran elmulasztanak: hagyni kell a tésztát pihenni és hidratálódni.

Lesd el te is a gluténmentes sütik készítésének kulcsát

Több nedvességre és pihenésre van szükségük

A gluténmentes lisztek, például a zab-, rizs- vagy mandulaliszt nedvszívóbbak, mint a hagyományos búzaliszt, ami azt jelenti, hogy több nedvességet igényelnek. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a hagyományos lisztek gluténtartalma által biztosított ragadós, strukturált textúrát el lehessen érni.

Így lesz tökéletes állagú a gluténmentes sütemény

A folyamat a süteménytészta összekeverése után kezdődik. Ahelyett, hogy rögtön bedobnád a sütőbe a gluténmentes tésztát, és mennél a dolgodra, hagyd körülbelül 30 percig szobahőmérsékleten pihenni. Ez a pihenőidő a hidratálás, nem pedig a kovászképződés szempontjából kulcsfontosságú. Ez idő alatt a gluténmentes lisztek nedvességet szívnak magukba a nedves összetevőkből, megváltoztatva a tészta állagát és konzisztenciáját. Ez a lépés biztosítja, hogy a sütemények sütés után ne legyenek túl szárazak, sűrűek vagy gumiszerűek.

Tehát a türelem ízletes, nem gumiállagú gluténmentes süteményeket terem.

A tészta megfelelő pihentetéséhez fedd le és hagyd szobahőmérsékleten a keverés után. Észre fogod venni, hogy egy idő után kevésbé ragacsos a tészta, ellenben rugalmasabb. Ha ez megtörténik, akkor jöhet a sütés. A búzalisztből készült süteménytésztához hasonlóan ezt is beteheted a hűtőbe vagy lefagyaszthatod, ezáltal akár előre többet is bekészíthetsz belőle, és ha egy kis édességet kívánsz, gyorsan előkaphatod.

A pihentetést követően lényegében minden a megszokottak szerint halad tovább, kanalazd ki a tésztát, formázz golyókat belőle, aztán süsd meg őket. Az eredmény? Friss, ízletes, gluténmentes sütik, amelyek kompromisszumok nélküli édes élvezetet biztosítanak.

Forrásunk volt.


További konyhai tippek, amelyekkel tökéletesítheted az ételeid:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...