Így fagyaszd le a kukoricát, hogy megőrizd édes nyári ízét

Számos zöldség és gyümölcs van, amit imádunk, de a nyári hónapokon kívül nem tudunk hozzájutni, legalábbis nem frissen. A szezonálishoz legközelebbi, amit ezekben a hónapokban kaphatunk, az a zöldségek és gyümölcsök fagyasztott változata, ami még így is sokkal jobb, mint a semmi. Napi Tippünkben a kukorica fagyasztásához gyűjtöttük össze a szükséges tudnivalót.

Tedd el a nyári napfényt: de ne befőttesüvegbe, hanem a fagyasztóba! Bár a boltokban egész évben kapni fagyasztott kukoricát, ezt te magad is meg tudod csinálni otthon. Ehhez azonban előre kell gondolkoznod, és még szezonban eltenni a zöldséget, így olcsón hozzájuthatsz a még édes kukoricához. Cikkünkben összegyűjtöttünk minden tudnivalót a kukorica fagyasztásáról.

Hogyan válaszd ki a friss, fagyasztásra váró kukoricát?

A szupermarketben kapható fagyasztott - és konzerv - kukoricát akkor takarítják be, amikor a zöldségnek szezonja van, majd gyorsfagyasztják és lezárják, hogy megőrizzék frissességét. Ha otthon szeretnéd elvégezni ezt a műveletet, a legjobb, ha megpróbálod minél pontosabban követni ugyanezeket a lépéseket. Első és legfontosabb, hogy friss, érett kukoricát használj ehhez. Akár a termelői piacon, akár a szupermarketben szerzed be a kukoricát, van néhány szempont, ami segít beazonosítani a friss kukoricát.

Csuhé: A kukoricacsövet körülvevő csuhénak nedvesnek, élénkzöldnek kell lennie, és szorosan a szemekre kell simulnia.

Némi barnulás a kukorica tetején normális, de ha a levelek sárgának vagy barnának látszanak, illetve száraznak tűnnek, az annak a jele, hogy a kukorica már túl van a frissessége csúcsán.

Amikor megpróbálod lehúzni a leveleket, némi ellenállást kell tapasztalnod - ha lazák és könnyen le tudod őket húzni, akkor válassz másik kukoricát.

Haj: A fonalszerű szálak színe a ragyogó fehértől a halványzöldön át az aranysárgáig változhat. Ha fekete vagy barna színűek, esetleg törékenyek és kiszáradtak ezek a szálak, a kukorica nem olyan friss, mint amilyenre szükséged van.

Szemek: A szemek ellenőrzéséhez húzd vissza egy kicsit a külső leveleket, hogy néhány centit felfedj a szemekből. A szemeknek élénksárgának (vagy fehérnek, fajtától függően) és pufóknak kell lenniük. A kukoricacsutkának a méretéhez képest nehéznek kell lennie - ez azt jelzi, hogy a magok épek és lédúsak.

Hogyan kell lefagyasztani a kukoricát?

Ha le akarod fagyasztani a kukoricát, többféle utat is választhatsz. Csak a kukoricaszemeket vagy egész csöveket akarsz lefagyasztani? Előbb megfőzöd a kukoricát, vagy nyersen fagyasztod le?

Mindegyik lehetőség megvalósítható, de némileg eltérő eljárást igényelnek.

Miért ajánlott blansírozni a kukoricát fagyasztás előtt?

A kukorica nyersen is lefagyasztható, ha betartod a megfelelő élelmiszerbiztonsági előírásokat és sterilizálod a felhasznált eszközöket, de megspórolhatod ezt magadnak, ha a fagyasztást megelőzően blansírozod a kukoricát. A gyümölcsök és zöldségek fagyasztásakor az egyik legfontosabb lépés, hogy az élelmiszereket megfelelően kezeljük a folyamat során. A fagyasztás ugyanis nem pusztítja el a kórokozókat, csak megállítja a növekedésüket. A blansírozás ezzel szemben leállítja az enzimaktivitást, és így megakadályozza az élelmiszer további öregedését - más szóval, a kukorica így tovább eláll.

A blansírozás során egy vízréteg is marad a kukorica felületén, ami segít fenntartani a hidratáltságot - ez különösen hasznos otthoni körülmények között, mivel nehezebb lezárni a zöldséget úgy, hogy ne legyen kitéve felesleges nedvességnek vagy oxigénnek.

Nyers kukorica fagyasztása

A nyers kukoricát egész csövekként is lefagyaszthatod (ilyenkor hagyd ki a harmadik lépést), vagy eltávolíthatod a csövekről a magokat, mindkét módszer működik, a te preferenciáidon múlik, melyiket választod. Döntő tényező lehet a helykérdés, hiszen a csutkáról leválasztott szemek kevesebb helyet foglalnak.

  • Távolítsd el a csövekről a csuhét és a hajat, hogy láthatóvá váljanak a kukoricaszemek.
  • Öblítsd át a kukoricát hideg víz alatt.
  • Ha szükséges, éles szakácskéssel vágd le a szemeket a csőről.
  • Tedd át a csöveket vagy a szemeket egy tiszta, légmentesen záródó edénybe vagy visszazárható, fagyasztásra alkalmas műanyag zacskóba, és zárd le szorosan, a lehető legtöbb felesleges levegőt kinyomkodva belőle.
  • Egy rétegben elhelyezve fagyaszd le a zöldségeket. Megfelelő fagyasztás esetén a kukorica 9-12 hónapig is eltartható.

Kiolvasztás: a kukoricát tedd a hűtőszekrénybe, és hagyd egy éjszakán át kiolvadni. Szükség esetén felolvasztás után csepegtesd le a felesleges vizet.

Így fagyaszd le a kukoricát, hogy megőrizd édes nyári ízét

Blansírozott kukorica fagyasztása

  • Távolítsd el a csövekről a csuhét és a hajat, hogy láthatóvá váljanak a kukoricaszemek.
  • Forralj fel egy nagy fazék vizet. Tedd bele kukoricacsöveket (ha szükséges, több részletben, hogy ne legyen túlzsúfolt a fazék), és főzd őket 7-9 percig, amíg a kukoricaszemek világossárgák és puhák lesznek (az időzítés a kukoricaszemek méretétől függően kissé változhat).
  • Közben készíts oda egy tálat jeges vízzel, majd a megfőtt kukoricákat azonnal tedd ebbe bele, hogy megálljon a főzési folyamat.
  • Tedd át a kukoricát egy tiszta vágódeszkára, és ha szeretnél helyet spórolni, egy éles szakácskéssel csíkokban vágd le a magokat.
  • Helyezd el a kukoricát egy sütőpapírral lefedett tálra, majd tedd a fagyasztóba az egészet, amíg teljesen meg nem fagynak.
  • Tedd át a csöveket vagy a szemeket egy tiszta, légmentesen záródó edénybe vagy újrazárható, fagyasztásra alkalmas műanyag zacskóba, és zárd le szorosan, a lehető legtöbb felesleges levegőt kinyomkodva belőle.
  • Egy rétegben elhelyezve fagyaszd le a zöldségeket. Megfelelő fagyasztás esetén akár 1 évig is eltartható így a kukorica.

Kiolvasztás:

a kukoricát tedd a hűtőszekrénybe, és hagyd kiolvadni egy éjszakán át. Szükség esetén felolvasztás után csepegtesd le a felesleges vizet.

A blansírozott kukorica sajnos a fagyasztóban veszít a tartásából, szerkezete puhább lesz. Emiatt a friss kukoricát igénylő receptek helyett a blansírozott fagyasztott kukoricát olyan ételekhez használd, ahol meg kell főzni a zöldséget.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a tökéletes recepteket is lesd el:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...