Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kukoricázzunk most!

Alig egy hónapunk maradt, hogy friss kukoricát vásárolhassunk a piacon. Aki eljutott idén a Balatonra, biztosan evett már belőle, aki nem, az gyorsan pótolja a hiányosságot!

Kisfiam pizzán szereti, mások tejszínes szószt készítenek belőle a sült csirkemell mellé, vagy borsó helyett rizi-bizibe keverik. Almával együtt a sajtsalátában szuper édesítő hatása van, de levesben sem utolsó. Lehet, hogy már mindenki tudja: igen, a kukoricáról van szó! Korábbi cikkünkben szó volt arról, honnan származik, és milyen különleges salsa készíthető belőle. Most nézzük meg, milyen egyéb lehetőségek vannak.

Kukoricakrém-levest készíteni kicsit macerás, de megéri. Nagyitól viszont tanultam egy gyors és nagyszerű receptet, a pórés kukoricalevest, melyet minden gyerek imád. Ha nincs szezonja a sárga zöldségnek, akkor is van otthon biztosan egy csemegekukorica-konzervünk, amiből pillanatok alatt elkészíthető.

Főtt kukorica – mindenki másképp csinálja

Gyermekkoromban egyik nyaralásunk alkalmával kis társammal a mellettünk lévő kertből elemeltünk 2 cső kukoricát. Másnap a szomszéd néni egy egész kosárral hozott nekünk. No nem azért, mert észrevette volna a turpisságot, hanem csak úgy szeretetből, és mert „a gyerekek, biztosan szeretik…” Pár éve hatalmas kukoricamezők mellett autókáztunk, amikor eszembe jutott ez a sztori, és elmeséltem a sofőrnek. Egy pillanatra megállt, és mondta, hogy itt az alkalom. Először tiltakoztam, végül mégis letörtem két pici cső kukoricát. A büntetésem az lett, hogy hiába főztem, sosem puhult meg – sikerült ugyanis takarmánykukoricát szednem. El is döntöttem, soha többé nem teszek ilyet, inkább a jól bevált piaci nénimtől szerzem be a csodás bébi változatot.

Kukorica másképp

Étteremben egy szelet hús mellé jól esik friss alapanyagokból összeválogatott párolt zöldséget enni. A hazai vendéglátóhelyeken azonban érdemes rákérdezni, miből készítik. Legtöbbször ugyanis fagyasztott keveréket kapunk kockára vágott répa, kukorica és zöldborsó formájában, jó esetben némi vajon felmelegítve. Nem így van ez Mexikóban és Amerikában. Ott a kukoricát többek között grillezik, baconbe tekerik, és salsát is készítenek belőle. Ezeket a finomságokat otthonunkban is elkészíthetjük, hiszen a változatosság gyönyörködtet! 

Maradt főtt kukoricád?

A kukoricát mi is eltehetjük! Így biztosak lehetünk benne, hogy nem kerül bele plusz cukor és tartósítószerek. Csak egy nagyon éles kés szükségeltetik hozzá, amivel a csőről könnyedén levághatjuk a szemeket. Ha meg sincs hozzá kedvünk vagy nem vásároltunk annyit, hogy befőzésre adjuk a fejünk, akkor se dobjuk ki a megmaradt főtt kukoricát. Alakítsuk át, süssünk belőle lepénykéket vagy tekerjük pizzatésztába, de a legjobb, ha holland sajtsalátát keverünk belőle.

Jövő héten csirkeszárny-variációkra adok ötleteket, addig is kukoricázzunk kedvünkre! Használjuk ki a szemes finomság idényét.


Gréti

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!