Itt tárold helyesen a citrusféléket a konyhában

Tele a bevásárlókocsi citrusfélékkel, de fogalmad sincs, hazaérve hova tedd őket? Napi Tippünkben segítünk eligazodni a citrusfélék tárolásának legfontosabb szabályai között.

Eddig csak ötletszerűen tetted le valahova a citrusféléket, és reménykedtél, hogy előbb elfogynak, minthogy ki kelljen dobni őket? Most eláruljuk, hogy tárold a legoptimálisabban a citrusféléket a hosszú élettartam érdekében!

Szobahőmérsékleten felgyorsul a gyümölcsök érési folyamata

Hogyan tárold a citrusféléket

Az a jó hírünk van, hogy ugyan a citrusfélék színben, méretben és ízben is eltérnek egymástól, de a tárolásuk lényegében megegyezik, így csak egyféle szabályrendszert kell memorizálnod, majd alkalmaznod.

A konyhapulton

Igen, nyugodtan kint hagyhatod a konyhapulton vagy akár az asztalon egy nagy tálba halmozva a gyümölcsöket, amennyiben néhány napon belül elfogyasztod őket. Szobahőmérsékleten ugyanis felgyorsul az érési folyamat, különösen, ha mindent egymásra halmozol egy kis tálban, ahol a légáramlás erősen korlátozott. Bár látványos a citruskosár, a legjobb hűvös, közvetlen napfénytől mentes helyiségben tartani őket, két-három nap után pedig már a hűtőben a helyük.

A citrusféléket nem szabad zárt, műanyag zacskóban hagyni

A hűtőszekrényben

Ha azonban hosszú távra tervezel, a citrusfélék minőségének megőrzése érdekében a legjobb, amit tehetsz, ha a hűtőben pihenteted őket, így az élettartamuk akár 3-6 hét is lehet. A grapefruit az egyetlen, ami melegebb hőmérsékleten, akár 9 fokon is tárolható.

A citrusféléket nem szabad zárt, műanyag zacskóban hagyni, azonban, ha hálóban vetted őket, azzal nincs gond, és a legjobb a hűtő alsó fiókjába tenni őket. Néha érdemes megforgatni őket, hogy ezzel biztosítsd a még jobb levegőáramlást – ez a legfontosabb szempont a citrusfélék frissességének megőrzésében.

Túl sok a narancs, és nincs elég hely a hűtőben? Akkor tedd ki a maradékot a konyhapultra, és igyekezz ezeket mielőbb elfogyasztani, és áttenni a hűtőbe, amint felszabadult hely.

Tippek, hogy miként használd fel a megmaradt citrusokat

Még akkor sincsen minden veszve, ha nem tudod időben elfogyasztani őket. A citrusféléket többféle módon is feldolgozhatod: zselét vagy lekvárt készíthetsz belőlük. Kandírozhatod is őket, de chipset is varázsolhatsz a savanykás gömbökből, de a sóban eltett citrom is remek megoldás, ráadásul rendkívül mutatós.

Honnan tudod, hogy friss-e a citrusféle?

Ennek megállapítására az egyik legjobb mód, ha megvizsgálod az állagukat és az illatukat. Ha savanyú, erjedt ízű vagy szagú a gyümölcs, akkor az már a romlás jele.

Szintén intő jel, ha penészt fedezel fel a gyümölcsön, ha pedig nem tudod eldönteni, a most következő teszt segíthet: nyomd be finoman a gyümölcs oldalát. Ha kicsit enged, az jó, ha viszont szuper puha, pépes vagy kiszáradt, akkor itt az ideje, hogy kidobd. Emellett a citrusos illat eltűnése, vagy valamilyen más, kellemetlen szag megjelenése szintén annak a jele, hogy már nem jó a gyümölcs.

Forrásunk volt.


Ezek a gasztrocikkek is érdekelhetnek

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Tavaszi quiche-receptek

A quiche sokak receptrepertoárjában nem szerepel, ami nagy kár, ugyanis a francia pite kény és kedv szerint alakítható, igazítható mind a szezonhoz, mind a különböző igényekhez is. Jöjjön most pár tavaszi csoda!

Nosalty

További cikkek