8 tipp, hogy akár már holnap belevághass a hulladékszegény életvitelbe

Rádöbbentem, hogy még sosem adtam gondos útmutatót azoknak, akik mostanában vágnának bele a hulladékcsökkentésbe, de fogalmuk sincs arról, hogyan kellene elkezdeni. 

Úgy gondolom, nem létezik egy mindenki számára megfelelő, univerzális útmutató, de ebben a cikkben igyekeztem összefoglalni azokat a tippeket, amik talán segíthetnek elindulni a zéró hulladék felé.

Egy zacskó- és csomagolásmentes bevásárlás margójára

1. ) Borítsd ki a szemetest

Ahhoz, hogy tudd, mit kellene lecserélned vagy kiiktatnod a háztartásodból, tudnod kell azt is, hogy mit dobsz ki napi szinten.

Érdemes kiborítani a megtelt szemetest, hogy meg tudd nézni, mit tartalmaz. Úgy gondolom, az első és legfontosabb lépés az, amikor realizáljuk a problémát, hogy aztán cselekedni tudjunk. Figyeljük meg, miket dobunk ki nap mint nap, és mire tudnánk hulladékmentes alternatívát vagy jobb helyet találni.

Az újrahasznosítható anyagokat/csomagolásokat gyűjtsük külön, ilyen a papír, a fém, a műanyagok egyes fajtái (például a PET) és az üveg. Az organikus, növényi hulladékot, ha van rá lehetőségünk, szintén gyűjtsük külön egy komposztálóban.

2.) Eldobható helyett újrahasználható

Nagyon sok szeméttől óvhatjuk meg a bolygót, ha az egyszer használatos eldobható tárgyainkat lecseréljük újrahasználható eszközökre. Így azon túl, hogy kevesebb szemetet termelünk, még rengeteg pénzt is megspórolhatunk hosszú távon.

Íme itt egy lista a legalapabb zero waste eszközökről:

Kulacs

Sajnos nem mindenki számára elérhető a tiszta ivóvíz, de akinek igen, annak érdemes kihasználnia. 2 éve élek boldog kapcsolatban a kulacsommal gond nélkül, és ezalatt rengeteg műanyag palacktól kíméltem meg a környezetet és a pénztárcámat. Ja, és megszerettem a víz ízét.

Hosszú távú társam, az elviteles kávésbögrém

Kávésbögre

Spórold meg magadnak és a Földnek a rengeteg elviteles (és nem lebomló) eldobható kávéspoharat, ruházz be egy tartós (és divatos) kávésbögrére! Sőt, a legtöbb kávézóban kedvezményt is adnak, amiért nem az ő poharukat használod elvitelkor!

Vászontáska

Mindig lapul egy-két ilyen a hátizsákomban, hátha be kell ugranom egy boltba valamiért, és így nem kell szatyrot kérnem a pénztárnál.

Bevásárlószütyők

Egy kis történet: azért lett Vászonzsákoslány a YouTube-csatornám neve, mert a piacon minden kofa úgy ismert engem, mint a kisasszonyt, aki textil szütyőbe teszi a gombát vagy a spenótot, és harsányan tiltakozik, ha valaki megkínálja egy nejlonzacskóval. Mindig mondták, hogy “Ó, megjött a vászonzsákos!”Komolyra fordítva a szót, ezeknek a szütyőknek köszönhetően nem kell zacskókat használnom. Amikor bepiszkolódnak, csak kimosom őket a ruhákkal együtt.

Így néz ki a mi zero waste fürdőszobánk

Sminklemosó korongok

Sokan nem tudják, de a vattakorongok nem csupán pamutból készülnek, gyakran tartalmaznak műanyagot is, ami megnehezíti a lebomlásukat. A vattakorongokat viszont könnyedén lecserélhetjük egy újrahasználható textil verzióra is, amit kimoshatunk a ruhákkal együtt, ha bepiszkolódott.

Tisztasági eszközök

A papírzsebkendőket lecserélhetjük textilre, és bármily érdekesen hangzik, még az eldobható női intim higiéniás eszközöknek is vannak újrahasználható megfelelőik, például a mosható betét, az intim kehely vagy a menstruációs bugyi.

3.) Vásárolj csomagolásmentesen

Sokan úgy gondolják, hogy csak akkor valósítható meg a zero waste, ha van a közelünkben egy csomagolásmentes bolt. Nos, nekem is a város másik felére kellene utaznom minden héten, hogy bevásárolhassak, ha ez így lenne. De nincs így. Rengeteg mindent tudunk piacokon és egyszerű szupermárketekben is vásárolni csomagolás nélkül, a saját szütyőinkkel, tárolóinkkal. Húst, zöldséget, pékárut - még akkor is megéri, ha nem tudunk minden csomagolást kivédeni.

Bevásárlószatyrom

4.) Vegán hétfő

Nagyon sokat tehetünk az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért, ha minimalizáljuk az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását, még ha nem is hagyjuk el teljesen őket. Az állati eredetű élelmiszerek előállítása, például a tejé és a húsé borzasztóan sok energiát vesz igénybe, és ez az ipar is felelős többek közt az esőerdők pusztításáért, hogy legelőket és termőföldeket teremthessenek az állatok takarmányozására. Akár heti néhány vegán étkezéssel is hozzájárulhatunk a bolygó védelméhez.

5.) Pucér…szappan :)

A fürdőszobában hatalmas változást eredményezett az, amikor a flakonos tusfürdőket, folyékony szappanokat, samponokat és hajkondicionálókat lecseréltük egy szappanra. Olcsó, csomagolásmentes (vagy környezetbarát csomagolású), jót tesz a bőrünknek, és semmilyen szemetet nem hagy maga után.

6.) Bambusz fogkefe

Szörnyű belegondolni abba, hogy az összes fogkefe, amit eddigi életem során használtam, még mindig ezen a bolygón van valahol. Az egyszerű fogkefék műanyagból készülnek, 3-4 hónapnál tovább nem használhatjuk őket, és mivel nem újrahasznosíthatóak, szeméttelepeken végzik. Ezt lecserélhetjük egy bambusz vagy bükkfa verzióra is, amit miután elhasználtunk, a sörték eltávolítása után ráhelyezhetjük a komposztra.

7.) A használt nem ciki

A fenntartható divatról egy korábbi cikkben már hosszabban meséltem. Ha használtan vásárolunk ruhákat fast fashion helyett, azzal gyakorlatilag leemelünk egy darabot a szemétkupac tetejéről. Fantasztikus egyébként, hogy milyen vagány darabokra lehet bukkanni a turikban, adományboltokban vagy bolhapiacokon.

Ezek bizony kézzel készített szappanok!

8.) Oszd meg

Amikor először meséltem édesapámnak arról, hogy miket szeretnék megváltoztatni az életemben, ahhoz hogy kevesebb szemetet termeljek, azt mondta:

"Kislányom, gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan."

A zero waste vagy környezetbarát életvitel fantasztikus dolog, de még jobb, ha nem egyedül, hanem sokan csináljuk. Beszélj erről a rokonaiddal, barátaiddal, ismerőseiddel, oszd meg velük a gondolataidat!

Belevágni a hulladékszegény életvitelbe egy hatalmas feladat, nem ritkán tartogat kihívásokat.

Azt viszont ne felejtsük el szem előtt tartani, hogy csakis olyan változtatásokat lépjünk meg, amiktől nem érezzük kényelmetlenül magunkat. Minden egyes új dolog előtt felteszem magamnak a kérdést: Szeretni fogom ezt a valamit? 10 év múlva is hajlandó leszek ezt így csinálni? És ha a válasz nem, akkor elengedem.

Antal Éva, a Vászonzsákoslány Instagramját itt,Youtube-csatornáját itt találod!


Még több fenntartható tartalom:

Címlapról ajánljuk

További cikkek