Mosogatószer házilag

Nemrégiben a házi mosószer használatára biztattunk az ÖkoSaltyban. Most pedig egy pazarlásra még inkább csábító konyhai tevékenység, a mosogatás környezetbarát kivitelezésére hívjuk fel a figyelmedet.

Jó-jó, azt talán már mondanunk sem kell, hogy ne a legnagyobb vízsugárral mosogass és lehetőség szerint zárd el a csapot, ha éppen nem öblítesz. De mi a helyzet a mosogatószerekkel? A tányérokon, poharakon, edényeken simán maradhat vegyszer úgy, hogy észre sem vesszük, nem teljesen és szépen öblítettük le a habot. Ezek a termékek ugyan szuper zsíroldók, de a már említett problémán kívül a kéz bőrét is nagyon megviselik – és sokan nem szeretünk gumikesztyűben mosogatni. Nézzük, milyen házi opciók adottak az öko megoldásra!

E-számok: barát vagy ellenség? >>

Persze vehetsz a drogériában készen bio mosogatószert, de elég borsos áron. Ha olcsóbb okosságra vágysz, ez itt a te asztalod: a mosószóda, a bórax, a mosószappan mind nagyon jól bevethetők a konyhai eszközök tisztítása során.

Ilyen volt...

  • A szappant jó lereszelni, vízben, alacsony lángon feloldani, majd némi glicerinnel összekutyulni: ez utóbbi biztosítja, hogy a szer folyékony marad és a szappan nem szilárdul meg. Két deci víz, tíz deka szappan, a glicerinből pedig egy deci bőven elég. Ehhez mehet pár csepp valódi menta-, eukaliptusz- vagy citromolaj, de bármi, ami az ízlésünkhöz, hangulatunkhoz passzol. Mehet egy kiürült flakonba a massza persze, csak miután kihűlt , és a környezettudatos jelző birtokában folytathatod a mosogatást.

​Mitől bio a bio? >>

  • A mosószóda nagyon jó szolgálatot tesz odaégetett edények, elszíneződött fazekak tisztításában, de akár a tűzhely is karbantartható vele, felveszi a versenyt bármelyik drága súrolószerrel és szinte már minden nagyobb üzletben kapható, szerencsére kedvező áron.

És ilyen lesz ezek után..

  • A bóraxszal a helyzet az, hogy újabban néhány gyógyszertár nem adja ki ezt az évtizedekig a háztartások ezreiben tisztítószerként tartott sokoldalú anyagot legalábbis legutóbbi, véletlenszerű patikába téréseink során elutasítást kaptunk. Ha valahol mégis megszánnának némi nátrium-boráttal, akkor kapva kapj az alkalmon és tankolj fel belőle. Úgy ötliternyi vízhez szórjunk három-négy evőkanálnyi bóraxot: simább dolgod lesz mosogatásnál, mint valaha gondoltad.

Az ÖkoSalty további cikkei között itt válogathatsz >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mítoszkergetés a konyhában

Sokszor annyira magától értetődőnek veszünk dolgokat, hogy eszünkbe sem jut megkérdőjelezni, vajon igazak-e. Így van ez az ételekkel kapcsolatban is.

Címlapról ajánljuk

További cikkek