Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Na, hát így kell környezetbarát módon, hulladékmentesen utazni

A Vászonzsákoslány most megosztja veletek, hogyan állt át tudatosan arra, hogy utazásai során se pazaroljon – se repülőgép-üzemanyagot, se élelmiszert, se műanyagot.

Meglepő lehet, de mint többször is említettem már, sok pénzt spórolunk a szemétmentes életmóddal és azzal, hogy nap mint nap próbáljuk csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat. És hogy mire költjük a megtakarításainkat? Hát élményekre!

Így jutottunk el Firenzébe, Berlinbe, Párizsba és Prágába is... de nézzétek meg videónkat:De mégis hogyan lehet fenntartható módon utazni?

A kezdetekben, amikor még nagyon gyerekcipőben járt nálunk a hulladékcsökkentés, nem gondoltam volna, hogy lehet szeméttermelés nélkül utazni, de találtam egy blogot egy párról, akik inspiráltak. Dóri és Edvárd, az utazó házaspár 14 országban járt kevesebb mint egy év alatt stoppal, motorral, hajóval, csónakkal, kocsival, biciklivel, vonattal, de a legtöbb utat gyalogosan tették meg.

Tippjei(n)ket most veletek is megosztom:

  • 1000-1500 km alatt általában vonattal megyünk, mivel ez a közlekedés egyik legkörnyezetbarátabb formája. Ha arra kényszerülünk, hogy repülőre kell ülnünk, az adott fapados légitársaságnál (már ha van rá náluk lehetőség) fizetünk plusz pár száz forintot a környezetvédelemre, amit a cég általában fák ültetésére fordít.
  • Hogy elkerüljük a sok műanyagot és csomagolást az utunk alatt, teszünk el kulacsot. Az elviteles kávésbögre szintén alapelem az eldobható poharak ellen. Mindenképpen jön velünk bevásárlótáska, szütyő, egy-két ételhordó és természetesen evőeszköz is, így ha betévedünk egy szupermárketbe, akkor meg tudjuk venni az alap élelmiszereket a saját tárolóinkkal.
  • Teszünk el fogtablettát is, ami voltaképp egyszerű fogkrém, tabletta formájában, a szappant és szilárd sampont kicsi fém tégelyekben szállítjuk, a bambusz fogkeféinket pedig szintén bambusz tokban tesszük el.

Meglessük a helyi csomagolásmentes boltokat is!

Nemrégiben vezettük be azt is, hogy minden új városban elzarándokolunk a helyi zero waste boltokba. Ez szuper tapasztalat, hiszen minden nemzetiség efféle boltja más és más elv szerint működik, az egyetlen közös: a szemétmentes szemléletmód.

A bolhapiacokat se hagyjuk ki!

A helyi bolhapiacokat is meg szoktuk nézni, így adódott, hogy jártunk már párizsi, berlini, bécsi és prágai bolhapiacon, ahol különleges, használt antik tárgyakat lehet vásárolni. Amennyire csak lehet, elkerüljük a szuvenírboltokat, ahol igazából csak felesleges egyenkacatokat tudnánk venni emlékbe, ellenben a bolhapiacokon izgalmas és különleges darabokkal színesíthetjük otthonunkat, vagy lephetjük meg szeretteinket.

Ajándékozzatok ti is élményt ünnepre, szülinapra, esküvőre – sokkal személyre szólóbb és maradandóbb, mint bármilyen tárgy. És legközelebb, ha utaztok, próbáljátok ki tippjeinket!

Antal Éva

Antal Éva aka a Vászonzsákoslány Instagramját ittYoutube-csatornáját itt találod!

Korábbi cikkeinkből:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!