Mit tehetsz, ha hurutos köhögésed van?

Nem kell azonnal a patikába rohanni köptetőért, segítünk pár tippel!

A hurutos hörgők számtalan megbetegedést jeleznek, de ezek közül leggyakoribbak a megfázás, a hörghurut és az asztma. Ilyenkor a nyálkahártya gyulladásban van, és ennek hatására a több, és rossz esetben sűrűbb váladék jelenik meg rajta. Ez akadályozza a légzést, és lehetővé teszi, hogy a vírusok és baktériumok könnyebben tapadjanak meg a hörgőkben.

A test védekezési reflexe erre az állapotra az, hogy elkezdünk köhögni. Bár kellemetlen érzés, de a szervezet meg akar szabadulni a hörgőkben megtapadt nyáktól, amely minél sűrűbb, annál nehezebben felköhöghető. Erre az állapotra szoktak a patikában köptetőt adni, de házilag is segíthetünk magunkon a következő módszerekkel:

Sok víz

Ha sok folyadékot fogyasztunk, azzal a hörgőket is nedvesítjük, vagyis könnyebben tudunk köhögni. Vannak kifejezetten köptető hatású teák is, melyeket érdemes ilyenkor fogyasztani: ilyen a kakukkfű, a hársfa, a lándzsás útifű és a ziliz.

Inhalálás

Azzal is nedvesíthetjük a hörgőinket, ha forró gőzt inhalálunk, hiszen a légutak megfázás esetén kiszáradnak. Az inhaláláshoz a legjobb eukaliptuszolajas gőzölést végezni, de a gyógyszertárakban lehet kapni kifejezetten erre a célra készített keverékeket is.

Ütögetés és masszázs

Igaz, hogy ezt nem árt egy szakembertől megtanulni, mielőtt belefognánk, de ez a módszer is segít a hurut oldásában. Kilégzéskor a beteg hátát finoman lenről felfelé végigkopogtatjuk: ez mechanikus úton segít megszabadulni a  sűrű nyáktól.

Párásítás

A legegyszerűbb, de egyben hosszútávon leghatásosabb módszer a hurut felköhögésére az, ha beszerzünk egy párásítót. Ez ugyan nem azonnal és látványosan segít, mint a gőzfürdő, viszont folyamatosan támogatja a tüdő megfelelő tisztulását.

Forrásunk volt.

Szerző: Kessel Kriszta

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek