Minek nevezzelek? Mondjuk, lepcsánkának!

A mondás úgy szól ugyanis, hogyha fénylik Vince, megtelik a pince. Régen ezen a napon, egyik pincéből a másikba járva ittak áldomást a gazdák. Lehet, hogy már nem él ez a szokás, de az biztos, hogy több helyen kerül ilyenkor finom bor az asztalra, ahhoz pedig igencsak jólesik valami kiváló borkorcsolya, vagyis lepcsánka, azaztócsni.Megfogadtam, hogy a 15. elnevezés után megállok, nem sorolom tovább, pedig biztos, hogy ennél több is létezik.

Van, aki tojást és tejet, tejfölt, joghurtot is tesz bele, az ízesítése pedig fantázia kérdése. Só, bors az alap (elviseli a borsikafüvet, majoránnát is), de mehet bele akár dinsztelt káposzta, karalábé (csak karalábéból is készülhet), sütőtök, zeller, gomba, cukkíni. Csicsókából édesen is finom.Nem véletlenül hangsúlyoztuk a nyers krumplit, mert sokan a gánicát és dödölét (vagy dödöllét) is egyik változatának tartják, de nem így van, mivel ezek főtt krumpliból készülnek.

Kíváncsiságom nem hagy nyugodni! Ha ismertek a lapcsánkára – a fent felsoroltakon kívül – más elnevezést is, írjátok meg, hogy a NoSaltyn szerepelhessen a legteljesebb lepcsánka-szinonimagyűjtemény! A segítségetekkel már 31 elnevezésnél tartunk!

Tovább is van, mondjam még?

Lássuk, kinek melyik ismerős: az eddig említett kettőt már nem ismétlem meg, de elterjedt a tócsi, lapcsánka, cicege, cinke, bodag, derrentyű, kremzli, görhöny, harula, krumplibaba, lapotya, matutka, lepkepotyi név is – jaj, még mennyi van ezeken kívül, de tartom a szavam, itt a vége.Arról nem is beszélve, hogy nemzetközi hírnévnek örvend, hiszen a svájci röszti, az angol hash browns, a svéd rarakor, a lengyel placki, a cseh bramborák, mind-mind olajban kisütött, reszelt, nyers vagy főtt krumpliból készült lepényt jelent.Csak nyers krumpliból!Elkészítése is igencsak változatos. A legegyszerűbb: nyers, reszelt krumpli, kevés liszt (én sokszor el is hagyom, hogyha elég keményítő van a krumpliban, márpedig ilyenkor, és főleg tél vége felé ez a jellemző, mivel veszít víztartalmából), hagyma, fokhagyma.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

Régi házi sütemények karácsonyra

Méteres sütemény, zserbó, flódni vagy porcukorban forgó hókifli. Ki ne ismerné ezeket a régi, házi süteményeket, melyek a karácsonyi süteményes tálca sztárjai?