Minek nevezzelek? Mondjuk, lepcsánkának!

A mondás úgy szól ugyanis, hogyha fénylik Vince, megtelik a pince. Régen ezen a napon, egyik pincéből a másikba járva ittak áldomást a gazdák. Lehet, hogy már nem él ez a szokás, de az biztos, hogy több helyen kerül ilyenkor finom bor az asztalra, ahhoz pedig igencsak jólesik valami kiváló borkorcsolya, vagyis lepcsánka, azaztócsni.Megfogadtam, hogy a 15. elnevezés után megállok, nem sorolom tovább, pedig biztos, hogy ennél több is létezik.

Van, aki tojást és tejet, tejfölt, joghurtot is tesz bele, az ízesítése pedig fantázia kérdése. Só, bors az alap (elviseli a borsikafüvet, majoránnát is), de mehet bele akár dinsztelt káposzta, karalábé (csak karalábéból is készülhet), sütőtök, zeller, gomba, cukkíni. Csicsókából édesen is finom.Nem véletlenül hangsúlyoztuk a nyers krumplit, mert sokan a gánicát és dödölét (vagy dödöllét) is egyik változatának tartják, de nem így van, mivel ezek főtt krumpliból készülnek.

Kíváncsiságom nem hagy nyugodni! Ha ismertek a lapcsánkára – a fent felsoroltakon kívül – más elnevezést is, írjátok meg, hogy a NoSaltyn szerepelhessen a legteljesebb lepcsánka-szinonimagyűjtemény! A segítségetekkel már 31 elnevezésnél tartunk!

Tovább is van, mondjam még?

Lássuk, kinek melyik ismerős: az eddig említett kettőt már nem ismétlem meg, de elterjedt a tócsi, lapcsánka, cicege, cinke, bodag, derrentyű, kremzli, görhöny, harula, krumplibaba, lapotya, matutka, lepkepotyi név is – jaj, még mennyi van ezeken kívül, de tartom a szavam, itt a vége.Arról nem is beszélve, hogy nemzetközi hírnévnek örvend, hiszen a svájci röszti, az angol hash browns, a svéd rarakor, a lengyel placki, a cseh bramborák, mind-mind olajban kisütött, reszelt, nyers vagy főtt krumpliból készült lepényt jelent.Csak nyers krumpliból!Elkészítése is igencsak változatos. A legegyszerűbb: nyers, reszelt krumpli, kevés liszt (én sokszor el is hagyom, hogyha elég keményítő van a krumpliban, márpedig ilyenkor, és főleg tél vége felé ez a jellemző, mivel veszít víztartalmából), hagyma, fokhagyma.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Mi mackónak nevezzük itthon. :-)

Veres Mari

Hol van az az itthon? Az ország melyik részén?

Törölt felhasználó

Budapesten.:-)

Törölt felhasználó

Az én Édesanyám és mi gyerekek is Jászszentandráson "macok"-nak hivjuk. Mikor haza mentem Bp-r?l látogatóba, /70-es, 80-as évek/ mindig ezt kértem Édesanyámtól, aki sokszor kemencében sütütte, természetesen tepsibe. Én már nem reszelem a krumlit, hanem nagylukú húsdarálón ledarálom, de a többi dolgot úgy csinálom, mint Édesanyám. Nagyon-nagyon finom. A Családom is nagyon szereti, a vejem, /Kisoroszi/ ? lapcsánkának ismeri, palacsintasüt?ben késziti. Üdvözlettel Tamási Sándorné, Tököl.

Törölt felhasználó

Tócsi, tócsni :)

Veres Mari

Igen, a mackó, macok, tócsi elnevezést is hallottam már, és jó ötlet a darálás, kedves tomas99!

Törölt felhasználó

Az Alföldön, Békés megyében cicegének hívjuk. :)

mozsu25

Én Vas megyéb?l származom, berétnek nevezzük. :)

Veres Mari

Ez is nagyon jó, kíváncsi vagyok, hányféle név gy?lik össze!

nyanyus60

Én is berétnek ismerem,egy bakonyalji kis faluból.

Törölt felhasználó

Nálunk is szereti az egész család és mi medvetalpnak hívjuk.

Veres Mari

Ez is találó! Hol hívják így?

Lovas Kati

A tótok és szlovákok görhönynek hívják!

Törölt felhasználó

A "nálunk" az Budapest. Amióta az eszemet tudom, (pedig nem vagyok mai medve) a családunk így hívja, hogy medvetalp. Nem tudom miért, talán a formája miatt. A fiam fokhagymás tejföllel szokta enni, úgy is fincsi.

Törölt felhasználó

minálunk amikor a gyermekeim kicsik voltak,ha kis lyukú reszel?n reszeltem le a krumplit, "egérkének" ha a nagyon reszeltem akkor "sündisznó" volt a neve. :)) különböz? ízesítéssel készítem,sajtos, kolbászos,póréhagymás,gombás, er?s paprikás,fokhagymás ízesítésekkel. "smacogot" Anyukám is sütött, azt tepsiben készül, olajozott tepsibe kell a masszát önteni, s jól meglocsolni a tetejét is olajjal s úgy sütni ropogósra. padlizsánból is isteni finom!!!!!!!!!!!!!!!

gemesz

Nálunk(Eger mellett) buhi-nak és macoknak hívjuk.

evamaria47

Mi ezt az ételt lapótyának hívjuk és van amikor kevés párolt hagymát is teszünk bele.

MCsilla

Gyöngyös mell?l származom, macoknak hivtuk mindig is! Ó, de finom volt, mikor még nagymamám tepsiben sütötte a kemencébe!

Törölt felhasználó

Én töki pompos-nak is ismerem.

zsuzsa.sulyok

Elnézést kérek, és NEM kötözködésnek szánom: -DE, a svájci röszti, MINDIG héjában f?tt krumpliból készül!!! -Svájcban. -Eredetileg, állítólag, a hegyi pásztorok, stb. vitték magukkal, az otthon, héjában f?tt krumplit, és ezt sütötték, szalonnával, sajttal stb-vel, ami éppen volt, -több napos f?tt krumpliból is. (éttermekben is így készült, ahol mi ettük: - héjában f?tt ("állott") krumpli, "almareszel?n" reszelve, mindenfélével variálva, összesütve.... -ír-, -skót, -angol "területeken" is, a f?tt krumpliból készült "variációkkal" találkoztunk.... -Skandináviában és Lengyelországban nem tudom... -Viszont: -Csehországban, Szlovákiában, s?t Ausztriában is láttuk, a nálunk használatos ,"nyerskrumplis" variációkat. -Úgy látom (bocs.), mostanában, itthon, divatba jött a "rösztizés"...(jobban hangzik éttermileg???) -Még egyszer ne haragudjatok, de szerintem különítsük el: -röszti: héjában f?tt krumpliból..... -beré, lapcsánka, és még ezer más néven, itthon, és a környez? országokban, nagyon régóta ismert: NYERS reszelt krumpliból, lisztb?l készül?, hihetetlenül sok féle, csodálatosan finom, egyszer? ételünket.

Veres Mari

Köszönjük!

Címlapról ajánljuk

További cikkek