Mindjárt itt a borsószezon!

Ha június, akkor zöldborsó! A nyár kezdetének hírnöke harsogó, apró, zöld szemeivel hivatalosan is megnyitja a több hónapos szabadföldi kertészkedés szezonját.

Tejszínes zöldborsóleves

Ma már nem sokan fejtik ki a hüvelyéből otthon a borsót, inkább tisztítva veszik és töltik meg vele a fagyasztóládákat. Régen a falvakban, és talán még manapság is jó pár helyen, délutáni program volt a borsófejtés, a gyerekek pedig folyamatosan rájártak a már tálakba szabadított szemekre legalábbis nálunk így történt, mikor nyaranta az Alföldön vakációztunk. Biztos nem vagyok ezzel egyedül, sok háztartásban tartanak a mélyhűtőben borsószemeket, valamikor egészen édes cukorborsót is ki lehet fogni a termékpalettáról.

A borsót még éretlenül, zölden fogyasztjuk, így tartalmazza a legtöbb vitamint és ásványi anyagot. Igazi fehérjebomba, 10 dekája 5–7 grammot tartalmaz, szénhidrátból ugyancsak 10-et, kalóriatartalma úgy 90 Kcal. Vitaminokból is jól áll, a B1, B2 és C az említésre méltó. Kétszer is terem egy évben, egyéves növény. Ha az időjárás engedi, már el lehet vetni áprilisban, s ha minden klappol, akkor június elején már csipkedhetjük a hüvelyeket, aztán, ha újra vetünk, szeptemberben is szüretelhetünk. A cukorborsó külsőleg nem különbözik zöld társától, de ellentétben vele, a hüvely is fogyasztható, zsengébb termést is ad. A piacokon – az olasz importon kívül – már friss, magyar áruval is találkoztam, harsogóan zöld finomság kilójáért 400 forintot kértek. Régen egyébként kizárólag takarmánynövényként tartották számon, valószínűsíthető, hogy valamelyik kíváncsi gazda megkóstolta az eleséget és szélesebb körben is elújságolta a felfedezést, hogy a borsó valójában finom.

Sóska, az immunerősítő >>

Mi készüljön belőle? Az ovis és menzai emlékeimben élénken élnek a borsófőzelékek képei, fasírttal vagy tükörtojással kaptuk, szót se róla, az egyik kedvencem volt azokban az időkben az iskolai menüzések során. Ne hagyjuk le a friss petrezselymet a tetejéről, én anélkül neki sem állok inkább. Aztán: a blansírozott zöldborsót turmixolom, fűszerekkel ízesítem, esetleg újburgonya mellé tálalom köretként.

Mentás zöldborsókrémleves ízHuszár-tól

Még több zöldborsós recept >>

Vegyes zöldségköretben is kínálják, viszont sok helyütt mirelit zöldségekkel, szerintem ez sokat elvesz az élvezeti értékéből, sokkal finomabb, ha megpucolunk mellé pár répát, spárgát... Az örök zöldborsólevesről nem is szólva, a nyár elengedhetetlen velejárója, már alig várom, hogy feltehessem főni az első idei, friss zöldborsóból készülő levesemet!

Télre is eltehetjük: megtisztítva, bezacskózva kisebb, egykilós porciókban mehet a mélyhűtőbe vagy alacsony lángon előfőzve, dunsztos üvegekbe adagolhatjuk és eltehetjük az ínségesebb időkre.

Ízletes kucsmagomba >>

Az Itt a szezon! cikkei között még több aktualitást találsz! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Sós sütemények karácsonyra

A sós sütemények különlegesebbé teszik az ünnepi menüt, kiváló alternatívát nyújtva az édességek mellett. Kényeztesd te is családodat saját készítésű sós ínyencségekkel ezen a karácsonyon!