Miért kell kipróbálnod a tejfölt sütéshez is? Mutatjuk!

Tejfölt a sütéshez? Mesélünk róla egy kicsit, hogyan használd életed legjobb süteményeihez!

Ha a tejföl nem lenne önmagában is csodálatos találmány, akkor gondolj bele, hogy milyen isteni, puha, gazdag textúrákat eredményez, ha a sütiben tejfölt vagy tejszínt használsz. Sajttortákhoz is alapanyag, húsételekhez, főzelékekhez is, de mi is tulajdonképpen ez az isteni krémes, zsíros tejtermék?

Mi is a tejföl?

A tejföl lényegében zsíros tejszín, aminek savanykás ízét a laktózsav biztosítja, és amire olyan sokan érzékenyek mostanában. A benne lévő zsír biztosítja, hogy a sütemény puha, gazdag, nedves tésztájú legyen.

De hogyan süss tejföllel?

A tejföl az egyik legzsírosabb tejtermék, ezért jól sejted, az egyik legfinomabb is, amivel fokozhatod a sütik élvezeti értékét. Ez a zsírtartalom extra nedvességérzetet, gazdag, gyengéd ízt ad bármilyen édességnek, a legpuhább tészták is így készülnek. Ha tudományosan közelítjük meg, akkor ennek az az oka, hogy bármilyen zsír, legyen az tejszín vagy vaj, lerövidíti a lisztben található gluténszálakat, ez pedig mennyei textúrák elkészüléséhez vezet. Nálunk 12 és 20 százalékos zsírtartalommal kaphatóak a tejfölök, de ha piacra mész, akkor akár 30-35 százalékoshoz is hozzájuthatsz!

Milyen receptekben használd?

A tejfölt nyugodtan használhatod sajttortákban, pitékhez készülő krémekben, vajkrémekben, a legegyszerűbb sütemények tésztájának alapanyagaként. Könnyen helyettesítheted vele a receptekben a zsíros, teljes tejet vagy a tejszínt - teljesen megállja a helyét alternatívaként. Gyümölcsös és csokis tetejű pitékhez elmondhatatlanul finom. Szóval ne csak a csirkepörkölt gazdagítójaként gondolj a tejfölre!

Mi lehet helyette?

Ha mégsem tejfölöznél, akkor a teljes, zsíros natúr joghurtot, a creme fraiche-t ajánljuk, esetleg a különböző növényi főzőkrémekkel is próbálkozhatsz. Szuper tipp, hogy zsíros tejhez adj pár csepp citromot vagy ecetet, hagyd így állni, és pár perc múlva a tej sűrűsödését fogod tapasztalni. Nem lesz ugyanaz, mint a tejföl, mert a zsírtartalom és az állag eltérnek, de ennek a trükknek működnie kell!

Ezeket olvastad már?

via FoodandWine

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...