Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5 dolog, amire érdemes odafigyelned, ha fagyizni mész

Nyáron szinte naponta vágyunk a hűsítő fagylaltra. Kedvenc finomságunkat a boltban vagy egy fagyizóban is megvásárolhatjuk, ilyenkor nem árt óvatosnak lenni.

Úgy tűnik, megúsztuk, nem kell bezártságban tölteni az idei nyarat, így nyugodtan sétálhatunk a városban és kirándulni is elmehetünk. A nagy melegben jól tud esni egy finom fagylalt, de nem árt óvatosnak lenni, mielőtt nyalni kezdjük a gombócokat! Összegyűjtöttünk öt dolgot, amire érdemes odafigyelni, ha fagylaltozni támad kedvünk:

1. Tiszta kéz

Fertőtleníteni kell! - ezt a szabályt jól megtanultuk a bezártság alatt. A megfelelő higiéniáról ne feledkezzünk meg a fagyizás előtt sem. Kezünket fertőtlenítsük, mielőtt megfognánk a tölcsért vagy a kis pohárkát, amiben a gombócainkat kértük. Ha nem megoldott a kézmosás, használjunk alkoholos fertőtlenítőt!

2. Távolságtartás

Bár a koronavírus terjedése hazánkban alábbhagyott, érdemes távolságot tartanunk a többi vásárlótól. Ne álljunk a másik nyakára a sorban, ne tolakodjunk elé és ne másszunk a kiszolgáló személyzet arcába, amikor a fagyit kérjük!

3. Tisztaság és jó elhelyezkedés

Egy ideális fagylaltárusító helyen több szempontnak teljesülnie kell. Ezek közül néhányat – mint például a pult tisztán tartása – mi is ismerhetünk, de a Nébih oldalán is részletesen megtalálhatóak. Egy fagyizóban:

  • a fagylaltpultot nem éri közvetlen napfény és védett az időjárás kedvezőtlen hatásaitól,
  • a tároló és kiszolgáló eszközök tiszták,
  • folyó vizes kanálöblítőt vagy minden tégelyben külön adagoló eszközt, spatulát használnak,

  • a tölcsért védik a szennyeződéstől, kiszolgáláskor szalvétával adják át a vásárlónak.

Ezek mellett fontos, hogy a kiszolgáló személyzet is ápolt és egészséges legyen, valamint a pénzt külön kezeljék a fagylalttól. Ha valami rendellenességet tapasztalunk, azt jelezzük a tulajdonos vagy a hatóság felé.

Készítsd házilag!

4. Megfelelő állagú fagylalt

Mielőtt kikérnénk a kedvenc gombócainkat, nem árt egy pillantást a fagylaltokra vetni. Fontos, hogy a fagyi megfelelő állagú legyen, nem olvadt, folyós. Ha jégdarabokat érzünk benne, az baj, mert akkor valószínűleg már egyszer megolvadt és visszafagyott. Néhány pultban van hőmérő, arra is érdemes egy pillantást vetni, -8 Celsius-fok fölé nem emelkedhet a hőmérséklet a pultban.

5. Jó minőségű alapanyagok

Végezetül a legfontosabb, hogy a fagylalt minőségi alapanyagokból készüljön. Korábban már foglalkoztunk azzal, hogy verik át az olcsó fagyizók a vásárlókat. Az olcsó fagyik adalékanyagokból és vízből készülnek, ezért jóval krémesebbek. Ne hagyjuk magunkat megtéveszteni, ha nem tudjuk biztosan, miből készül a fagyi, kérdezzünk rá. A gyanúsan olcsó árusokat pedig érdemes messziről elkerülni! 

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!