Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Senkinek sem kell lemondani a finomságokról: tegyünk rendet a mentes cukrászatban!

Van, aki csak legyint rá és kineveti, van, akinek ez az egyetlen esélye, hogy desszertet egyen. De vajon mi mit jelent a mentes cukrászatban? 

Komoly kérdés, mire kell figyelnie annak, aki nem mártózhat meg kedvére tejben-vajban és cukorban. 

Ha megkérdezünk egy cukrászt, bizonyára azt fogja mondani, hogy liszt, cukor és vaj nélkül nem cukrászat a cukrászat, viszont valószínűleg azt is hozzá fogja tenni, hogy manapság már senki nemigen engedheti meg magának, hogy ne kínáljon mentes desszerteket, hiszen az igény mindezekre óriási. Biztosan vannak, akik csak hóbortból választanak mentes finomságokat, de sajnos egyre többen vannak olyanok is, akik valós allergiákkal, intoleranciákkal élnek együtt. Jó hír, hogy ma már nekik sem csak olyan lehetőségeik vannak, amelyek köszönőviszonyban sincsenek egy klasszikus desszerttel, sőt, az igényes helyeken már olyan mesterfokon készülnek a mentes verziók, hogy nincs a fogyasztónak hiányérzete.

Mentes, de mitől?

De mit is jelent az, hogy mentes desszert? Ez a kifejezés igencsak átfogó, hiszen nagyon sokféle mentesség van, és nem mindegy, hogy mitől mentes az adott finomság. A három leggyakoribb igény a cukor-, a liszt- és a tejtermék-mentességre vonatkozik.

Cukormentes desszertek már nagyon régen elérhetők a legtöbb helyen, napjainkban azonban a cukor pótlására sokkal egészségesebb, jobb ízű és sokszínűbb paletta létezik, mint húsz évvel ezelőtt. A gluténmentes és a laktózmentes desszertek már egy fokkal bonyolultabbak, hiszen a liszt és a tej helyettesítése eggyel trükkösebb, mint a cukoré. Ma már azonban ezek is sokkal egyszerűbben kivitelezhető édességek, hiszen a rendelkezésre álló alapanyagok elérhetőek, és ráadásul jók is.

Vannak azonban olyanok, akik fokozottan érzékenyek bizonyos összetevőkre, vagy olyan étrendet követnek, amelyben több cukrászati alapanyag is tiltólistán van. Ma már nekik sem kell megvonniuk maguktól a legédesebb falatokat. Aki biztosra akar menni, az leginkább a vegán vagy a paleo desszerteket választja, nézzük meg azonban alaposabban, hogy mit is jelentenek ezek.

Vajon mit nassolt az ősember

A paleolit diéta ugyebár elvileg oda nyúl vissza, hogy az ősember hogyan táplálkozott, egy jól sikerült paleo desszertet látva azonban általában nem az jut eszünkbe, ahogy az ősember valami hasonlót majszolt a civilizáció létrejötte előtt. De nem is ez a lényeg. A paleo étrendnek az a lényege, hogy semmiféle feldolgozott élelmiszert nem tartalmaz, valamint nem szerepel benne a liszt és a gabonák, a krumpli, a kukorica és a szója, a hüvelyesek és a földimogyoró, a cukor, a transzzsírok (például a margarin és más növényi olajok) és a tejtermékek. Ezekkel a feltételekkel – lássuk be – nem könnyű igazán átütő desszerteket kreálni, de sokaknak sikerül.

Az általános táplálkozásban a paleo és a vegán életmód meglehetősen távol áll egymástól, hiszen a paleo étrendben rengeteg húst lehet enni, a vegánban pedig semennyit, de ez a cukrászatban ugyebár nem szempont, így sok az átfedés a két stílus között. A vegán desszertek semmiféle állati alapanyagot nem tartalmaznak, ami a cukrászatban leginkább a tojás, a vaj és a tejszín pótlásában jelent kihívást. Léteznek azonban olyan eltökélt, és a minőségre maximálisan odafigyelő helyek, amelyek valósággal a vegánok mekkájává válnak. A fagylaltok terén is egyre több a vegán opció, hiszen a sorbet alapból nem tartalmaz tejet, így ideális választás, többek között a kókusztejnek köszönhetően azonban egyre inkább megoldhatók tejmentesen nemcsak a gyümölcsfagylaltok.

Kisebb és nagyobb mentességek

Manapság a vegánok között is egyre inkább szempont, hogy étrendjük szóját se tartalmazzon, és ez az igény a cukrászatban is fellelhető. Ugyancsak egyre nagyobb a kereslet a csökkentett szénhidráttartalmú desszertekre. Ezek nem feltétlen cukor és/vagy lisztmentesek, viszont az alapanyagok egy részét megpróbálják a készítésnél kímélőbb verzióra cserélni, így azok, akik szénhidrátszegényen étkeznek, netán számolják a grammokat, miből mennyit ehetnek, ezekkel a desszertekkel a diétájukon belül tudnak maradni. Ugyancsak egyre keresettebbek a tojásmentes édességek, hiszen sokan tojásallergiában szenvednek.

Mivel egyik mentesség trükkösebb, mint a másik, sokszor ezek összeolvadnak, és ebből olyan desszertek születnek, amelyek többféle mentesség kritériumainak is megfelelnek. Nagyon fontos azonban, hogy akinek ez életbevágó, az érdeklődjön az összetevőkről, és csak megbízható helyről válasszon az igényeinek megfelelő desszertet.

Ezeket láttad már?


Címlapkép: Édes Város
 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!