Ha megindul az élet, egy újabb járvány szabadulhat el, méghozzá az elzárt vízvezetékek miatt

Nagy körültekintéssel kell újraindítani a nagyobb épületek vízvezetékeit, különben egy újabb járvánnyal kell megküzdenie a világnak.

A legtöbb irodaházban, iskolában, plázában és hasonló nagy épületben elzárták a vizet az utóbbi hónapban, így most a világ egészségügyi szakértői attól félnek, egy elfeledett betegség ütheti fel újra fejét, amikor újra megindul az élet, és megindul a víz a hetekig használaton kívül álló vezetékekben.

Leállított vezetékek

Amikor nem áramlik a fertőtlenítős víz a vezetékekben, és a hőmérséklet is ingadozik, olyankor megfelelő körülmények alakulnak ki az úgynevezett legionárius betegséget kiváltó kórokozók elszaporodásához.

Veteránok kórja

A rejtélyes kór először 1976-ban bukkant fel, mikor különös körülmények között halt meg néhány héten belül 25 amerikai veterán azután, hogy egy gyűlésen vettek részt. Magas lázzal és tüdőgyulladással kerültek kórházba - róluk, a legionáriusokról kapta a nevét a betegség. A baktériumot azonban csak később sikerült azonosítani, eredete pedig sokáig volt ismeretlen.

Pangó víz

Később jöttek rá fertőzést vizsgáló mikrobiológusok, hogy ez a baktérium álló vizekben szeret élni, jellemzően melegben, különösen nagy méretű légkondicionáló berendezésekben szaporodhat el, vagy rosszul karban tartott vízvezetékekben, zuhanyzókban, csaptelepekben, amennyiben nem tisztítják őket, vagy ritkán vannak használatban.

Hasonlít a koronavírusra

A legionellózis tünetei nagyon hasonlítanak a koronavírus fizikai megnyilvánulásaira. Magas láztól, fejfájástól, száraz köhögéstől szenvednek a betegek, és a kórban tízből egy ember meghal súlyos tüdőgyulladás következtében. A legrejtélyesebb a jelenségben az, hogy több koronavírusos beteg szervezetében megtalálták a legionella nevű baktériumot is - nem is kevés esetben, összesen a betegek 20 százalékánál fordult elő.

Tudtad?

Mivel a fertőzés bakteriális, és elválasztható a koronavírustól, ezért a legionárius betegség gyógyítható, ennek ellenére egy bakteriális fertőzéshullám óriási megterhelést jelentene az amúgy is súlyosan lestrapált egészségügyi rendszerek számára.

Figyelmeztetés

Az egészségügyi szervezetek most figyelmeztettek mindenkit a világon, aki hotelek, szállodák, iskolák, gyárak, irodaházak üzemeltetéséért felelős, sőt, különös elővigyázatosságra hívták fel a figyelmet a szökőkutakkal kapcsolatban is. A gondnokoknak egy pontosan leírt folyamaton keresztül kell majd a vizes rendszereket tisztítaniuk, fertőtleníteniük,majd újraindítaniuk. A szakértők figyelmeztetnek, de ugyanakkor hozzáteszik, hogy nincs mitől megrémülni, csak alapos elővigyázatosságra van szükség.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via, viaés via

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Aprósütemények karácsonyra

Karácsonyi aprósütemények, szaladjatok a legszebb ünnepi tányérokra, és kínáljátok magatokat kicsiknek, nagyoknak. A készítésükben részt tud venni az egész család!