Halállal is végződhet a disznóvágás, ha nem figyelsz oda!

A disznóvágás sok finomsággal jár, de akár ételmérgezést is kaphatunk, ha nem vagyunk elég körültekintőek. A sertéspestis miatt nem árt még jobban vigyázni!

A disznóvágásoknak manapság már nincs akkora hagyománya, mint nagyszüleink idejében, de néhány háznál még évente egy-két alkalommal összegyűlik a család, hogy egy időre biztosítsák a hurka- és kolbászellátmányt. A jó hangulat ilyenkor garantált, de nem árt vigyázni is, hiszen könnyen megbetegedhetünk, ha nem vagyunk elég körültekintőek.

Az élelmiszer-biztonságra és higiéniára már nagyszüleink is nagy hangsúlyt fektettek. A disznóvágás előtt minden eszközt jól átmostak forró vízzel, ami fertőtlenít és megöli a baktériumokat. A sertés általában koplaltatva volt, hogy a hurka és kolbász töltéséhez használt bél a lehető legkevesebb salakanyagot tartalmazza. Általában külön ember volt a belek és a disznó megperzselt bőrének átmosására. A disznóvágás közben lecsúszott néhány kupica pálinka is, ami a mínuszokban jól felmelegített mindenkit, ugyanakkor az ital nem feltétlenül ajánlott, ha el akarjuk kerülni a konyhai baleseteket.

Halállal is végződhet a súlyos ételmérgezés

A baktérium okozta élelmiszermérgezések egyik legsúlyosabb formája a botulizmus, amely esetek nagy részét a házi disznóvágás során készített, nyers vagy rosszul hőkezelt hurka, kolbász és disznósajt okozza. A megbetegedés bénulásokkal, súlyos esetekben halálozással végződhet. A Nébih adatai szerint botulotoxint tartalmazó élelmiszer fogyasztása miatt hazánkban évente 2-8 ételmérgezés fordul elő. A megbetegedés bénulásokkal, súlyos esetekben halálozással végződhet. Éppen ezért fontos a következő élelmiszer-biztonsági jó tanácsokat betartani:

  • a vágásra szánt állat legyen egészséges,
  • a disznóvágáson ne vegyen részt olyan ember, aki éppen beteg,
  • a feldolgozásnál használt asztalt és eszközöket alaposan át kell mosni,
  • a gyomrot töltés előtt alaposan meg kell tisztítani,
  • a húsnak nem szabad béltartalommal szennyeződnie, ahogy a talajjal sem szabad érintkeznie. Ha megtörténik a baj, akkor nem elég átmosni, le kell vágni a szennyezett húsrészt,
  • a töltelékbekerülő húsrészeket csak teljesen tiszta, esetleg előzőleg forró vízbe mártott késsel szeleteljük,
  • két folyamat között mindig szappannal mossunk kezet.

Arra sem árt figyelni, hogy a hús szobahőmérsékleten hamar romlásnak indul. Ha nincs elég hideg, akkor fokozottabban oda kell figyelni arra, hogy a hús minél előbb fel legyen dolgozva, és a hűtőbe kerüljön. Emellett hurka- és kolbászféléket lassan kell abálni, hogy belsejük is alapos hőkezelést kapjon, és nem szabad, hogy túl vastagok legyenek.Az elkészített kolbászt, disznósajtot hidegen javasolt füstölni.

A tisztaságra nagy hangsúlyt kell fektetni már az állatok tartásánál is, különösen a sertéspestis és más állatokat veszélyeztető betegségek miatt. Előbbi betegség óriási károkat okoz, és a hús árát is drágítja.

Ez is érdekelhet!

104 sertésből 100 megbukott a Nébih vizsgálatán

Be kell jelenteni a disznóvágást?

Kíváncsiak voltunk, hogy a sertéspestis fenyegetése miatt be kell-e jelenteni a házi disznóvágásokat, ezért kérdéseinkkel megkerestük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt.

A hatóságtól azt a választ kaptuk, hogy a disznóvágás sehol nincs megtiltva hazánkban. A Magyarországon vaddisznókban előforduló afrikai sertéspestis miatt létrehozott ún. fertőzött területeken azonban a házi disznóvágást 48 órával a vágás előtt be kell jelenteni a járási főállatorvosnak.A fertőzött terültekről a Nébih interaktív térképén lehet tájékozódni. Emellett a települések kockázati besorolása kereshető adatbázis formájában is elérhető. A járási főállatorvos a járványügyi kockázat alapján dönt a húsvizsgálat, illetve a virológiai vizsgálat céljából történő mintaküldés előírásáról.

Receptajánló:

A Nébih csak a helyi jegyzők bejelentése alapján ellenőrzi a házi disznóvágásokat, ilyen irányú panaszok azonban az utóbbi időben nem érkeztek hozzájuk. A magánházra vonatkozó bejelentések alapvetően jegyzői hatáskörbe tartoznak, a jegyzők vonják be szükség esetén a helyileg illetékes szakhatóságot. Ellenőrzéstől tehát nem kell tartani a házi disznóvágásokon, de éppen ezért is fontos, hogy minden higiéniai és élelmiszer-biztonsági előírást betartsunk a családi összejövetel során.

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások

zsolttegla80

Disznóvágáson elkerülhetetlen a halál...

F. Bea

Már a nagyszüleink is tudták ezt, pedig akkor még internet sem volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek