Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Melyik a legjobb tojás?

Elveszünk a kavalkádban, mikor a boltok polcain vizsgálgatjuk a tojásokat. Papír- és műanyag dobozos, bio vagy nem bio, de a legjobb mégis a tanyasi. Segítünk eligazodni!

Csillagászati árak

A tojás ára a tavaszi, égbeszökő emelkedés után végre ismét normalizálódni látszik, újra 35 Ft-ért kaphatjuk darabját átlagosan. A nemritkán ötven százalékkal drágább, tízdarabos kiszerelésű termékek hirtelen árugrása mögött egy EU-s rendelet állt, melynek értelmében sokkal nagyobb és barátságosabb környezetben kell az addig sokszor élhetetlen körülmények között tartott állatokat nevelni. A betartáshoz szükséges infrastruktúra beszerzése viszont többletkiadást jelentett a termelőknek, így azt vásárlóikra hárították. Mostanra stagnálni látszik a tojás korábbi, 30-40 forintos darabára.

Azok a bizonyos kódok

Mit kell tudni a boltban kapható, hosszú számsorokkal ellátott tojásokról? Az a bizonyos kód a termelő országot, a baromfitelep egyedi kódját és az állat tartásának módját jelöli. Ezek közül elég, ha vásárláskor csak az utóbbival foglalkozunk, a 3-as, 2-es, 1-es, illetve 0-ás kódok árulják el a legtöbbet a vásárló számára a tojás minőségéről.

  • A 3-as a ketreces tartás, ezt szinte mindenhol árulják és a legolcsóbb fajtának számítanak. Ezek a tojások tömegtermelésből kerülnek a fogyasztók asztalára, a tyúkoknak szinte semmi mozgásterük nincsen, remélhetőleg az új rendelet miatt ezek a zord feltételek megváltoztak-megváltoznak.

Tojáskrém receptjeinket itt találod >>

  • A 2-es kód mélyalmos tartást, az állatok szabadabb mozgásterét jelöli.
  • az 1-es kód pedig tanyasi tartásmódot jelent. Ez utóbbit mi eddig szinte sehol sem leltük,
  • annál inkább a 0-ás, azaz bio minősítésű tojást, ami biogazdálkodásból származó, boldog tyúkok fészkéből kerül ki. Előfordulhat, hogy nem látunk számsort a tojáson, ennek oka az lehet, hogy az ötvennél kevesebb tojótyúkkal rendelkező termelőknek nem kötelességük ráírni azt a tojásokra. Ha tehetjük és a közelünkben megbízható forrásból, tanyasi termelőtől tudunk tojást vásárolni, mindenképp őt válasszuk!

Nyári tojáskrémek

S mi minden készülhet nyáron a tojásból? Egész évben szükségünk van rá, ünnepekkor, alkalmakkor különösen. A meleg évszakban érdemes megfőzni, aprítani és sok finom zöldséggel fogyasztani. A főtt tojást összeaprítjuk, tejföllel, majonézzel, esetleg vajjal lehet homogenizálni, rusztikusra turmixolni. Jó társai a tojáskrémnek a mustár, fokhagyma, vörös- vagy lilahagyma, elengedhetetlen ízesítők, karakteressé teszik a készülő szendvicskrémeket.

Oszd meg: Te milyen tojásokat szoktál venni? Kapható a közelben tanyasi tojás?

Nemrég a Lehel Csarnokban jártunk >>

Leteszteltük a tejfölöket >>

A rovat további cikkeiért kattints ide >>

Szólj hozzá!

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

yooshi
yooshi Thu, 2012-09-06 00:12

Mindig elveszettnek érzem magam, ha tojást kell vennem. Ismerem a jelöléseket, de oly sokféle akad a boltok polcain... Próbálok 2-est keresni, mert annál jobbat a környéken nem kapok. Ha néha piacra jutok, akkor idős nénikéktől szerzem be. S a legjobb, amikor messze élő édesanyám megajándékoz tyúkjai tojásaival! Ilyenkor hirtelen nem is tudom, hogy őrizgessem az értékes tojásokat, vagy tobzódjak, süssek főzzek minden földi jót belőlük...

Nosalty.hu
Nosalty.hu Thu, 2012-09-06 15:15

Hasonló problémákkal küzdünk mi is, mert a boltok polcai 3-as kódú tojásokkal vannak tele, a bio tojások pedig nagyon drágák... ezért kutatjuk folyamatosan a piacokat és a termelőket és ha megvan az igazi, akkor hozzá kell ragaszkodni :)

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Fri, 2012-08-24 21:43

Èn szerencsésnek mondhatom magam,mert falun élö Anyósom szabadon szaladgáló,kukoricán nevelkedö tyúktojásaival sütök-fözök.A boltokban kapható L-es méretünek majdnem a duplája,olyan hatalmasak:)Volt olyan,amiben 3 tojássárgája volt.Nagyritkán viszont velem is megesik,hogy utánpótlásra szorulok,ilyenkor én is mindig a kódok alapján választom ki,a szabad tartásból származó tojást és azt veszem meg!(1-es kód=szabadtartásból származó,0-ás az a bió tojás,és a tojáson kell keresni a számokat.Részletesen viszont minden tojás dobozán rajta van a kódok jelentése!

Kata58
Kata58 Thu, 2012-08-23 11:31

Egy kedves ismerősöm által gyakran jutok igazi házi tojáshoz. A ketreces tartású tyúktól és a házityúktól származó tojás között küllemre és ízre is nagy különbség van a házityúk javára...és nem csak a nagysága miatt...Amikor csak tehetem, inkább olyat veszek.

vicikó
Vicikó / vicikó Thu, 2012-08-23 10:26

Örülök, hogy végre mást is foglalkoztatott ez a kérdés!
Én több " bírálatot " is kaptam már, amiért bio, ill., tanyasi tojást írok a receptjeimben.

Csak a pontosság kedvéért, a dobozokon így ebben a formában szerepelnek a kódok, ha már valaki ezek alapján kíván tájékozódni. (mert a fenti írásban fordított sorrendben szerepel )
0HU.....
1HU.....
2HU.....
3HU.....
A pontok jelentik a telephely nevét.

Kellemes böngészgetést kívánok mindenkinek! És nem árt néha elszólni magunkat a tojástengerek felett szintén böngészgető " laikus " vásárlóknak. :-)

Vicikó