Melyik a legjobb tojás?

Elveszünk a kavalkádban, mikor a boltok polcain vizsgálgatjuk a tojásokat. Papír- és műanyag dobozos, bio vagy nem bio, de a legjobb mégis a tanyasi. Segítünk eligazodni!

Csillagászati árak

A tojás ára a tavaszi, égbeszökő emelkedés után végre ismét normalizálódni látszik, újra 35 Ft-ért kaphatjuk darabját átlagosan. A nemritkán ötven százalékkal drágább, tízdarabos kiszerelésű termékek hirtelen árugrása mögött egy EU-s rendelet állt, melynek értelmében sokkal nagyobb és barátságosabb környezetben kell az addig sokszor élhetetlen körülmények között tartott állatokat nevelni. A betartáshoz szükséges infrastruktúra beszerzése viszont többletkiadást jelentett a termelőknek, így azt vásárlóikra hárították. Mostanra stagnálni látszik a tojás korábbi, 30-40 forintos darabára.

Azok a bizonyos kódok

Mit kell tudni a boltban kapható, hosszú számsorokkal ellátott tojásokról? Az a bizonyos kód a termelő országot, a baromfitelep egyedi kódját és az állat tartásának módját jelöli. Ezek közül elég, ha vásárláskor csak az utóbbival foglalkozunk, a 3-as, 2-es, 1-es, illetve 0-ás kódok árulják el a legtöbbet a vásárló számára a tojás minőségéről.

  • A 3-as a ketreces tartás, ezt szinte mindenhol árulják és a legolcsóbb fajtának számítanak. Ezek a tojások tömegtermelésből kerülnek a fogyasztók asztalára, a tyúkoknak szinte semmi mozgásterük nincsen, remélhetőleg az új rendelet miatt ezek a zord feltételek megváltoztak-megváltoznak.

Tojáskrém receptjeinket itt találod >>

  • A 2-es kód mélyalmos tartást, az állatok szabadabb mozgásterét jelöli.
  • az 1-es kód pedig tanyasi tartásmódot jelent. Ez utóbbit mi eddig szinte sehol sem leltük,
  • annál inkább a 0-ás, azaz bio minősítésű tojást, ami biogazdálkodásból származó, boldog tyúkok fészkéből kerül ki. Előfordulhat, hogy nem látunk számsort a tojáson, ennek oka az lehet, hogy az ötvennél kevesebb tojótyúkkal rendelkező termelőknek nem kötelességük ráírni azt a tojásokra. Ha tehetjük és a közelünkben megbízható forrásból, tanyasi termelőtől tudunk tojást vásárolni, mindenképp őt válasszuk!

Nyári tojáskrémek

S mi minden készülhet nyáron a tojásból? Egész évben szükségünk van rá, ünnepekkor, alkalmakkor különösen. A meleg évszakban érdemes megfőzni, aprítani és sok finom zöldséggel fogyasztani. A főtt tojást összeaprítjuk, tejföllel, majonézzel, esetleg vajjal lehet homogenizálni, rusztikusra turmixolni. Jó társai a tojáskrémnek a mustár, fokhagyma, vörös- vagy lilahagyma, elengedhetetlen ízesítők, karakteressé teszik a készülő szendvicskrémeket.

Nemrég a Lehel Csarnokban jártunk >>

Leteszteltük a tejfölöket >>

A rovat további cikkeiért kattints ide >>

Címlapról ajánljuk

5 étel, ami negatív hatással van a libidóra

Azt szinte mindenki betéve fújja, hogy melyek azok az ételek, amelyek fokozzák a szexuális vágyat, azaz afrodiziákumként szolgálnak – klasszikusan ilyen például az osztriga, valamint a vörösbor is. Arról viszont már sokkal kevesebb szó esik, hogy mely ételek képesek rombolóan hatni a libidóra.

Nosalty

További cikkek