Ezért jó ötlet lepirítani a rizst és a tarhonyát főzés előtt

Veled is előfordul néha, hogy a rizs ragacsos lesz a főzés során, pedig nem az a cél? Ha igazán pergős köretet szeretnél, akkor megvan a megoldás!

A rizs a világ egyik legegyszerűbb körete, mégis könnyen elrontható, ha nem figyelünk oda néhány apró részletre. Manapság sokan a zacskós rizst preferálják, mert időt akarnak nyerni, de most azokhoz szólnánk, akik hagyományos módon főzik ezt a köretet és szeretnék, ha az igazán pergős és ízletes lenne. Arról már többször cikkeztünk,hogyan érdemes főzni a rizst, hogy biztosan jó végeredményt kapjunk, de a lepirítását nem mindenki ejti meg.

Pirítsuk vagy ne?

Ha nem zacskós rizst főzöl, akkor bizony a legjobb döntés a rizsszemek lepirítása. Hogy miért? Két nem elhanyagolható előny miatt: a rizs tutira pergős és ízletesebb lesz. A pirításhoz használhatsz hagyományos napraforgóolajat, de ha fel szeretnéd turbózni az ízét, akkor a szezámolaj, olívaolaj, kókuszolaj vagy a vaj is jó választás. Zsiradékból nem kell sok, csak éppen annyi, amennyi bevonja a rizsszemeket.

Ez is érdekelhet!

9 hihetetlen háztartási trükk, amit csak SZÁRAZ RIZZSEL tudsz megcsinálni

Ha még ízesebb rizst akarsz, akkor már a pirítás során tehetsz hozzá mogyoróhagymát, fokhagymát, esetleg gyömbért. Ezekből a hozzávalókból sem kell túl sok. Miután egy pici színt kapott, és a konyhát már bejárja a pirított rizs illata, mehet a köretre a szükséges mennyiségű víz. Arra figyelj, hogy a főzési idő így kevesebb lesz, mint általában, ezért érdemes maradnod a konyhában, míg a rizs megfő.

Rizses egytálételek:

A rizs pirítása erősen javasolt, ha olasz rizottót vagy spanyol paella-t főzöl.

Hagyma és vaj a tarhonya alá

A legtöbben tudják, hogy a rizs mellett a tarhonyát is érdemes megpirítani, mielőtt megfőznénk. Így kerülhetjük el, hogy a szemek összeragadjanak, és némi ízt is kölcsönözhetünk a köretnek. Olaj helyett használj inkább vajat, és a hagymáról se feledkezz meg! A plusz íz elérése érdekében tehetsz még fűszert is mellé, például szegfűszeget.

Serpenyős pásztortarhonya készítésekor a szalonna zsírját használhatod pirításra. Kár lenne megfosztani a tarhonyát ettől az ízbombától!

Ezeket olvastad már?

via

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...