Megfogadtad, hogy életmódot váltasz? Vágj bele!

Újévi fogadalom No. 1: idén lefogyok. Holnap kezdem. Vagy holnapután. 

Szilveszterkor megfogadtad, hogy új életet kezdesz és ebben az életmódváltás is szerepel? Itt az ideje, hogy belefogj! 10 lépésben segítünk!

Na halogasd! Vágj bele!

Természetesen, ahhoz, hogy elérd az áhított alakot, nem csupán tíz lépésre van szükséged, hanem rengeteg akaraterőre, kitartásra és hitre is. De mindez mit sem ér, ha nem a helyes úton indulsz el. Ez a pár lépés most segíthet neked abban, hogy törekvéseidet idén végül siker koronázza.

1. Járj utána!

Derítsd ki, hogy mit csináltál eddig rosszul! Lehet, hogy az étkezésedben volt a hiba, de az is lehet, hogy az edzéseid voltak eddig túl lazák vagy éppen túl intenzívek. Fordulj szakemberhez és derítsd ki miért nem jártál sikerrel eddig életmódváltási kísérleteid során.

2. Tudd, hogy honnan indulsz!

Menj el egy állapotfelmérésre, ahol a testsúlyod és a BMI-d mellett, a tested izomtömegét és a testzsír, valamint a zsigeri (szövetek közötti) zsír arányát is megnézik a szervezetedben. Ennek alapján már pontosabb képet kapsz arról, hogy mit kell tenned azért, hogy formásabb és egészségesebb legyél.

Olvastad már?

Fogyókúra téma? Ezeket szerettétek 2015-ben!

3. Dugd el a mérleget!

Ne a kilókat számold, mert ha az izomzatod a sportolás következtében fejlődik, könnyen előfordulhat, hogy a mérleg nem azt mutatja majd, amit látni szeretnél. Figyeld inkább a ruhaméretet és a testzsírszázalék arányát. Ezek sokkal fontosabbak, mint az, hogy éppen hány kilót mutat a mérleg.

4. Élvezd!

Ha eddig nem sportoltál és most keresed a számodra legmegfelelőbb mozgásformát, mindenképpen olyan edzést válassz, amit szeretsz. Ha nem csak azért jársz le edzeni, mert tudod, hogy jót tesz neked, hanem azért is, mert élvezed, kimozdít a hétköznapi mókuskerékből és még lelkileg is feltölt, sokkal kisebb az esély rá, hogy bármikor a jövőben hanyagolni fogod a mozgást.

5. Okosan találd ki a heti edzéstervet!

Abban az esetben, ha mindig ugyanolyan terhelést adsz a testednek, a szervezeted egy idő után hozzászokik és a fejlődés megtorpan. Legyen a cél fogyás, vagy akár egy formásabb, izmosabb test, erre mindig figyelni kell. Ezért fontos, hogy a heti edzésprogramodban legyenek súlyzós és cardio edzések is. Ha bizonytalan vagy, keress fel egy szakképzett edzőt, aki segít neked összeállítani az edzésprogramot.

Olvastad már?

Életmódváltás és sport 100 kiló felett

6. Pihenj!

Az sem jó, ha túl sokszor, pl. hetente hat-hétszer intenzíven edzel, ugyanakkor a tested még nincs hozzászokva ehhez a terheléshez, mert túlterhelheted magad. Nem érdemes kockáztatni, mert lesérülsz, ráadásul fejlődni sem fogsz olyan ütemben, ahogy szeretnél. A tested jelzi, hogy mire van szüksége, ha úgy érzed pihenned kell, inkább pihend ki magad és mindig figyelj rá, hogy eleget aludj.

7. Tartsd be az étrendet!

Bármilyen elcsépeltnek is hangzik, sajnos a mozgás önmagában nem elég. Ha a táplálkozásod nincs rendben, akkor kicsi az esélye a sikernek. Lehetőleg ne divatdiétákban gondolkodj, mert ezek sajnos nem hoznak valódi sikert. Fordulj dietetikushoz!

8. Adj időt magadnak!

Légy türelmes magaddal szemben is! Érthető, hogy gyorsan szeretnél változást látni, ám ahogy a kilók sem egy hét alatt rakódtak rád, leadni sem lesz rövid idő. Minden diéta, ami pár nap, vagy pár hét elteltével csodákat ígér, csak látszateredményeket, lelassult anyagcserét és jojózást rejt magában. Tartós eredményt csak lassan és fokozatosan érhetsz el, ezt érdemes tudatosítani magadban.

9. Írj naplót!

Ha vezetsz naplót a táplálkozásodról és az edzéseidről, sokkal könnyebb lesz kiküszöbölni a hibákat menet közben is. Ha pedig valamiért elbizonytalanodsz, nyugodtan meg tudod mutatni a dietetikusodnak vagy az edződnek, így sokkal könnyebb lesz együtt kielemezni az esetleges táplálkozási vagy edzéshibákat és aztán változtatni rajta.

10. Becsüld meg a kis eredményeket is!

Megszámlálhatatlanul sokszor hallottam már, hogy valaki elégedetlenkedett, mert még keveset fogyott, pedig a ruhamérete már több számmal is csökkent. Pedig ez nagyszerű dolog, hiszen egyértelmű, hogy jó úton jár. Örülj a kis sikereknek is! Örülj egy élvezetes edzésnek, egy jó sétának, egy új kihívásnak és a kisebb eredményeknek is, hiszen ezek a te részcéljaid. Nem baj, ha szerinted még keveset fogytál, a lényeg, hogy haladsz az úton és nem adod fel.

Persze biztosan előfordul majd néha így is, hogy meginogsz és úgy érzed feladnád az egészet. Megnyugtatlak, hogy ez teljesen természetes és nincs a holtponttal semmi baj, csak ne engedd, hogy felülkerekedjen rajtad. Ne adj fel mindent, amit eddig elértél, egyetlen kis fiaskó miatt. Így idén végre sikerülni fog!

Címlapról ajánljuk

Meleg előételek karácsonyra

Ha az első fogást sem hidegen tálalnád, akkor válasz valamilyen meleg előételt karácsonyra. Ezek alapból egy kicsit különlegesebbek, így biztosan elkápráztatod majd a vendégsereget velük.

Nosalty

További cikkek