Ezért egyél idén sok medvehagymát – Íme 4 jótékony hatása

Sokan pogácsába sütik, mások pestót készítenek belőle, és vannak, akik salátába teszik ízesítőnek. A medvehagymát rengetegféleképpen fel lehet használni, és sokan nem is tudják, hogy ez a vadon termő finomság nemcsak ízletes, de kimondottan egészséges is!

A medvehagyma gyűjtése az egyik legjobb tavaszi program. Kirándulni az ébredező erdőben, majd délután pogácsát sütni a begyűjtött illatos levelekből tökéletes hétvégi elfoglaltság az egész családnak. Ezt a különleges növényt már a dédanyáink is előszeretettel gyűjtötték, és szerencsére 2 kg-ig még ma is bárki szedhet magának saját felhasználásra medvehagymát. A legnépszerűbb medvehagymás ételek a pogácsa és a pesto, de számos más módon is fel lehet használni, és fogyasztása kimondottan jót tesz az egészségnek. 

Ezért egyél idén sok medvehagymát – Íme 4 jótékony hatása

Természetes antibiotikum

Bár manapság leginkább főzéshez használjuk, a medvehagyma sokáig fontos gyógynövény volt, és elsősorban meghűlések, megfázások kezelésére használták. A fokhagymához hasonlóan ennek a növénynek is gyulladáscsökkentő hatása van, és hatékonyan veszi fel a harcot különféle baktériumok és vírusok ellen. 

Jót tesz a keringésnek

A medvehagyma fogyasztása a keringésnek is jót tesz, mivel a növénynek vérnyomáscsökkentő és értisztító hatása van.

Ezzel összefüggésbe hozható, hogy segít a koleszterinszint szabályozásában, így szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek is érdemes fogyasztania belőle. 

Szabályozza a vércukorszintet

A fokhagymához hasonlóan a medvehagyma is tele van antioxidánsokkal, ami hozzájárul az alacsony vércukorszint megőrzéséhez. Rendszeres fogyasztásuk jó kiegészítése lehet egy alacsony glikémiás indexű ételekből álló étrendnek. 

Máj- és vesetisztító

Ha tavaszi tisztítókúrába fognánk, a medvehagyma kiváló alapanyaga lesz a reggeli zöld turmixoknak. Nemcsak különleges ízt fog adni az italunknak, de védi a májat és a veséket is.

Ha elindulunk medvehagymát gyűjteni, tájékozódjunk előzetesen, hogy az adott területen hol szabad és hol tilos a növény szedése. Figyeljünk arra, hogy fejenként maximum 2 kg zöld levelet gyűjthetünk be naponta. Ne tévesszük össze a hagymát a gyöngyvirág leveleivel, mivel az erősen mérgező, fogyasztása komoly rosszulléthez is vezethet. Ha bizonytalanok vagyunk, dörzsöljük meg a növény leveleit, a jellegzetes fokhagymás illatról biztosan el tudjuk dönteni, hogy gyöngyvirággal vagy medvehagymával van-e dolgunk. 

Forrásunk volt.

Szerző: Kremmer Magdi

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

Ezeket edd, ha fontos számodra az egészség:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek